Hírlevél feliratkozás

A Fidesznek kedveznek a részvételi adatok, de a Tiszának is van mibe kapaszkodnia

Azokban a járásokban, ahol a Fidesz jobban teljesített 2022-ben, kisebb mértékben csökkent vagy egyenesen nőtt a részvétel a mostani választáson 15 óráig. Hasonló a helyzet ott is, ahol 2018-ról 2022-re nagyot bukott az ellenzék, ám itt gyengébb az összefüggés.

Mi történt? Egyes járásokban nem csak a korábbi önkormányzati és EP választásokra jellemző szintnél magasabb a részvétel a mostani szavazáson, de még a 2022-es parlamenti adatokat is felülmúlja. Ezekben a járásokban pedig jellemzően kifejezetten jó eredményt értek el két éve a kormánypártok.

Számokban: a 2022-eshez képest a Cigándi, az Encsi, a Szikszói, az Edelényi, és a Sellyei járásokban nőtt a részvétel. Ezek közül legutóbb a Fidesz mindenhol 66 százalék feletti eredményt ért el.  A Cigándi járásban, ahol 6 százalékponttal ugrott meg a szavazók aránya, két éve a 70 százalékot közelítette a kormánypártok támogatottsága.

  • Ezzel szemben azokban a térségekben, ahol az ellenzéki pártok jobban szerepeltek, az országos átlagnál nagyobb a visszaesés. Az Egri, a Budakeszi, a Gödöllői vagy éppen a Dunakeszi járásokban, ahol 40 százalék körül hozott az összefogás 2022-ben, most 13 százalékpontos elmaradásban van a részvétel.

Felülnézet: a különbségek nemcsak egyes területi egységek esetében látszódnak, hanem a teljes országra vetítve is. Elég erős negatív irányú korreláció van a részvételi arány változása és a Fidesz 2022-es támogatottsága között*A korreláció egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli érték elhanyagolható kapcsolatot mutat.

  • Ez azt jelenti: országos szinten is elmondható, hogy 2022-höz viszonyítva magasabb ott a részvétel, ahol erős a Fidesz, és alacsony azokban a járásokban, ahol az ellenzék relatíve jól teljesített két éve*A Fidesz esetében -0,53-as, az ellenzéknél 0,45-ös korrelációt számoltunk..

A kérdőjel: a Tisza párt esetében a saját 2022-es adataikból nem lehet kiindulni, hiszen Magyar Péter pártja két éve még nem indult a választásokon. Ha azt feltételezzük ugyanakkor, hogy a Tisza mögé részben olyanok álltak be, akik 2018 és 2022 között elpártoltak az ellenzéktől, akkor meg lehet vizsgálni területi szinten az adatokat.

  • Ezekből az látszik, hogy az olyan járásokban, ahol az előző országgyűlési választáson nagyot zuhant az ellenzék támogatottsága, most országos összevetésben kicsit jobbak a részvételi adatok (azaz kisebb mértékben csökkent az átlagosnál a részvétel 2022-höz képest).
  • Ez kedvezhet a Tisza pártnak, de egyrészt a kapcsolat itt sokkal gyengébb, mint a Fidesz esetében, másrészt az előzetes feltételezés sem biztos, hogy megállja a helyét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet európai parlamenti választások Fidesz Magyar Péter önkormányzati választások Tisza párt Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.