Hírlevél feliratkozás

A Fidesznek kedveznek a részvételi adatok, de a Tiszának is van mibe kapaszkodnia

Azokban a járásokban, ahol a Fidesz jobban teljesített 2022-ben, kisebb mértékben csökkent vagy egyenesen nőtt a részvétel a mostani választáson 15 óráig. Hasonló a helyzet ott is, ahol 2018-ról 2022-re nagyot bukott az ellenzék, ám itt gyengébb az összefüggés.

Mi történt? Egyes járásokban nem csak a korábbi önkormányzati és EP választásokra jellemző szintnél magasabb a részvétel a mostani szavazáson, de még a 2022-es parlamenti adatokat is felülmúlja. Ezekben a járásokban pedig jellemzően kifejezetten jó eredményt értek el két éve a kormánypártok.

Számokban: a 2022-eshez képest a Cigándi, az Encsi, a Szikszói, az Edelényi, és a Sellyei járásokban nőtt a részvétel. Ezek közül legutóbb a Fidesz mindenhol 66 százalék feletti eredményt ért el.  A Cigándi járásban, ahol 6 százalékponttal ugrott meg a szavazók aránya, két éve a 70 százalékot közelítette a kormánypártok támogatottsága.

  • Ezzel szemben azokban a térségekben, ahol az ellenzéki pártok jobban szerepeltek, az országos átlagnál nagyobb a visszaesés. Az Egri, a Budakeszi, a Gödöllői vagy éppen a Dunakeszi járásokban, ahol 40 százalék körül hozott az összefogás 2022-ben, most 13 százalékpontos elmaradásban van a részvétel.

Felülnézet: a különbségek nemcsak egyes területi egységek esetében látszódnak, hanem a teljes országra vetítve is. Elég erős negatív irányú korreláció van a részvételi arány változása és a Fidesz 2022-es támogatottsága között*A korreláció egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli érték elhanyagolható kapcsolatot mutat.

  • Ez azt jelenti: országos szinten is elmondható, hogy 2022-höz viszonyítva magasabb ott a részvétel, ahol erős a Fidesz, és alacsony azokban a járásokban, ahol az ellenzék relatíve jól teljesített két éve*A Fidesz esetében -0,53-as, az ellenzéknél 0,45-ös korrelációt számoltunk..

A kérdőjel: a Tisza párt esetében a saját 2022-es adataikból nem lehet kiindulni, hiszen Magyar Péter pártja két éve még nem indult a választásokon. Ha azt feltételezzük ugyanakkor, hogy a Tisza mögé részben olyanok álltak be, akik 2018 és 2022 között elpártoltak az ellenzéktől, akkor meg lehet vizsgálni területi szinten az adatokat.

  • Ezekből az látszik, hogy az olyan járásokban, ahol az előző országgyűlési választáson nagyot zuhant az ellenzék támogatottsága, most országos összevetésben kicsit jobbak a részvételi adatok (azaz kisebb mértékben csökkent az átlagosnál a részvétel 2022-höz képest).
  • Ez kedvezhet a Tisza pártnak, de egyrészt a kapcsolat itt sokkal gyengébb, mint a Fidesz esetében, másrészt az előzetes feltételezés sem biztos, hogy megállja a helyét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet európai parlamenti választások Fidesz Magyar Péter önkormányzati választások Tisza párt Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.