Hírlevél feliratkozás

A Fidesznek kedveznek a részvételi adatok, de a Tiszának is van mibe kapaszkodnia

Azokban a járásokban, ahol a Fidesz jobban teljesített 2022-ben, kisebb mértékben csökkent vagy egyenesen nőtt a részvétel a mostani választáson 15 óráig. Hasonló a helyzet ott is, ahol 2018-ról 2022-re nagyot bukott az ellenzék, ám itt gyengébb az összefüggés.

Mi történt? Egyes járásokban nem csak a korábbi önkormányzati és EP választásokra jellemző szintnél magasabb a részvétel a mostani szavazáson, de még a 2022-es parlamenti adatokat is felülmúlja. Ezekben a járásokban pedig jellemzően kifejezetten jó eredményt értek el két éve a kormánypártok.

Számokban: a 2022-eshez képest a Cigándi, az Encsi, a Szikszói, az Edelényi, és a Sellyei járásokban nőtt a részvétel. Ezek közül legutóbb a Fidesz mindenhol 66 százalék feletti eredményt ért el.  A Cigándi járásban, ahol 6 százalékponttal ugrott meg a szavazók aránya, két éve a 70 százalékot közelítette a kormánypártok támogatottsága.

  • Ezzel szemben azokban a térségekben, ahol az ellenzéki pártok jobban szerepeltek, az országos átlagnál nagyobb a visszaesés. Az Egri, a Budakeszi, a Gödöllői vagy éppen a Dunakeszi járásokban, ahol 40 százalék körül hozott az összefogás 2022-ben, most 13 százalékpontos elmaradásban van a részvétel.

Felülnézet: a különbségek nemcsak egyes területi egységek esetében látszódnak, hanem a teljes országra vetítve is. Elég erős negatív irányú korreláció van a részvételi arány változása és a Fidesz 2022-es támogatottsága között*A korreláció egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli érték elhanyagolható kapcsolatot mutat.

  • Ez azt jelenti: országos szinten is elmondható, hogy 2022-höz viszonyítva magasabb ott a részvétel, ahol erős a Fidesz, és alacsony azokban a járásokban, ahol az ellenzék relatíve jól teljesített két éve*A Fidesz esetében -0,53-as, az ellenzéknél 0,45-ös korrelációt számoltunk..

A kérdőjel: a Tisza párt esetében a saját 2022-es adataikból nem lehet kiindulni, hiszen Magyar Péter pártja két éve még nem indult a választásokon. Ha azt feltételezzük ugyanakkor, hogy a Tisza mögé részben olyanok álltak be, akik 2018 és 2022 között elpártoltak az ellenzéktől, akkor meg lehet vizsgálni területi szinten az adatokat.

  • Ezekből az látszik, hogy az olyan járásokban, ahol az előző országgyűlési választáson nagyot zuhant az ellenzék támogatottsága, most országos összevetésben kicsit jobbak a részvételi adatok (azaz kisebb mértékben csökkent az átlagosnál a részvétel 2022-höz képest).
  • Ez kedvezhet a Tisza pártnak, de egyrészt a kapcsolat itt sokkal gyengébb, mint a Fidesz esetében, másrészt az előzetes feltételezés sem biztos, hogy megállja a helyét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet európai parlamenti választások Fidesz Magyar Péter önkormányzati választások Tisza párt Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.