Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 31. 14:18 Közélet, Vállalat

Továbbra is rejtélyes forrásból ömlenek a milliárdok Orbán Viktor vejéhez

2021-22-höz képest visszafogott évet zárt tavaly Tiborcz István cégcsoportjának központi cége, a BDPST Zrt., amelynek nyeresége ezúttal a 9 milliárd forintot sem érte el. A profit nagy részét adó bevételek forrásáról ezúttal sem árult el sokat miniszterelnök vejének vállalata.

Mi történt? Továbbra is termeli a milliárdokat Orbán Viktor vejének cégbirodalma. A BDPST Zrt. – épp a kormányfő születésnapján közzétett – éves beszámolójából kiderül, hogy a vállalat 2023-ban is masszív, 8,8 milliárdos nyereséget termelt.

  • Más kérdés, hogy az elmúlt évekhez képest ez jelentős visszaesésnek számít: 2021-ben 12, tavaly pedig több mint 21 milliárd forintos profitot ért el a cég. 

Háttér: tavaly cikksorozatban mutattuk be, hogyan folytak tízmilliárdok az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel cégbirodalmából Tiborcz István BDPST Zrt.-je felé. A pénz útját a nyilvánosság elől osztalékelsőbbségi részvényekkel rejtették el. Ezek olyan papírok, amelyek birtokosai kis részesedéssel is igényt tarthatnak egy-egy vállalat nyereségének nagy részére.

  • Kiindulási pontunk akkor az volt, hogy Orbán Viktor rohamosan gazdagodó vejének cégbirodalmába már 2019 és 2022 között is több mint 27 milliárd forint érkezett úgy, hogy ennek eredetéről Tiborcz István vállalata semmit nem volt hajlandó elárulni.
  • A BDPST alapvetően vagyonkezelő vállalat, bevételének jelentős hányadát más cégek osztaléka teszi ki. Bár a csoport leányvállalatait feltünteti beszámolójában, ám az osztalékbevétel nagy része olyan társaságoktól jött, amelyek nem kapcsolt vállalkozásai a BDPST-nek. Ezekről és így a pénz forrásáról cikkeink megjelenéséig semmit nem lehetett tudni.
  • A BDPST gyakorlata ezúttal sem változott. A társaság 2023-ban az adózott profitjával szinte pontosan megegyező összeget, 8,8 milliárd forintot kapott osztalékként ilyen nem nevesített vállalattól, vagy vállalatoktól.

Számokban: az ilyen rejtett formában a csoporthoz beérkező idei összeggel együtt már 35-36 milliárd forint még Tiborcz István mértékével mérve is hatalmas: 100 milliárdosra becsült vagyonának több mint harmadát teszi ki.

  • A BDPST egyébként ezúttal nem fizet osztalékot, a nyereség a vállalat vagyonát gyarapítja. A cég eszközállománya tavaly év végén már a 70 milliárd forintot közelítette, és ezt nagyrészt saját forrásból fedezték. A társaság 2015-ös alapítása óta 54 milliárd forintnyi nyereséget hozott össze.
  • Tiborcz István vállalatát ezúttal is megkérdeztük a pénz forrásáról. Erre a kérdésünkre az elmúlt években mindig ugyanazt a választ kaptuk, ha ezúttal a korábbiaktól eltérő választ adnak, akkor frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízmilliárdok folytak az egyik leggazdagabb magyartól Orbán Viktor családja feléTiborcz István teljes vagyonához mérten is hatalmas összeg az a 27 milliárd forint, amely 2019 és 2022 egy rejtélyes forrásból érkezett cégbirodalmába. A pénz eredetéről egy céges dokumentumban megbúvó táblázat árulkodik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözpénzmilliárdok is vannak a Tiborcz István felé áramló vagyon mögöttAz állami tízmilliárdokból megmentett MKB Bank bedőlt hitelin is keresett a cég, amely felől hatalmas összeg áramlott Orbán Viktor családja felé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPofonegyszerű módszerrel rejtik el tízmilliárdok útját a NER oligarcháiKinyomtatnak egy papírt, pár százezerért eladják, átírnak a hátoldalán egy nevet, és máris követhetetlenné vált több milliárd vagy tízmilliárd forint útja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NERA magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

A korábbi válasz: „A BDPST Zrt. transzparensen működő vállalatként … évi üzleti tevékenységéről szóló éves beszámolóját a törvényi előírásoknak megfelelően készítette el, az minden, a jogszabályokban előírt információt tartalmaz. A számviteli beszámoló és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő melléklet, a beszámolót elfogadó határozattal együtt a jogszabályok által előírt formában került közzétételre.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat bdpst Orbán Viktor tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.