Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 31. 12:30 Közélet, Vállalat

Milliárdos állami ingatlanbiznisszel kerülte el a veszteséget a TV2

A kormányközeli tulajdonban töltött első évek veszteségeit követően 2023 zsinórban a hatodik nyereséges üzleti éve volt a TV2 Zrt.-nek. Ezúttal azonban a profithoz kellett egy állammal kötött milliárdos ingatlanbiznisz is.

Mi történt? Tavaly nyár végén egy júniusi kormányhatározat alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) több mint 13 ezer négyzetméternyi területet vásárolt meg 4,5 milliárd forintért a TV2-től. A Mfor akkori tudósítása szerint az ingatlanokat a Nemzeti Filmintézetnek szánták.

  • A kormánypárti médiacsoport ma közzétett éves beszámolójából az is kiderül, hogy a vállalat lényegében ennek az ügyletnek köszönhetően lett nyereséges. Hiába az állami hirdetési milliárdok, az ingatlanok eladásán nyert hatalmas összeg nélkül veszteséget termelt volna a társaság.

Számokban: a TV2 Zrt. tavaly is jelentősen tudta növelni árbevételét: az 53,3 milliárdos forgalom nyolcadával magasabb az egy évvel korábbinál, nyolcéves időtávon pedig háromszoros növekedés.

  • Bár 2022-höz képest a profit is nőtt, a bő 2 milliárdos adózott eredmény a korábbi évekhez képest már nem számít kiugrónak. Az árbevétellel párhuzamosan ugyanis a cég ráfordításai is elég dinamikusan emelkedtek.
  • Ennél a 2 milliárd forintnál pedig a beszámoló alapján több pénzt nyert a TV2 az állammal kötött ügyleten. Az éves jelentésből az olvasható ki, hogy az eladott ingatlanokat 2,2 milliárd forint körüli értéken tarthatta nyilván a TV2, vagyis az értékesítésen durván 2,3 milliárdot keresett*Ezt erősíti az is, hogy épp ekkora összeget könyvelt le a vállalat az „eszközökhöz kapcsolódó bevételek, értékvesztések visszaírása” soron is..

Felülnézet: a kormányzat az elmúlt 14 évben ilyen ingatlanügyletek nélkül is teljesen eltorzította a média piaci viszonyait az állami hirdetési pénzek koncentrált elköltésével. Az állam úgy költ el tízmilliárdokat a kormányközeli médiánál, hogy egyáltalán nem érdekli a hirdetések hatékonysága.

  • A TV2 például listaáron 28 milliárd forint állami hirdetési pénzhez jutott 2022-ben, miközben a Telex egy tavalyi cikke szerint a hírműsoraiban a Fidesszel is kritikus RTL ennek mindössze hetedéhez.
  • Ám az állam nemcsak a tévés kormánymédiát tömi pénzzel. Sokat köszönhet az ilyen bevételeknek a Fidesz-közeli lapok, internetes kiadványok és rádiók jelentős részét összefogó Mediaworks Zrt. is, amely 2023-ban rekordforgalmat produkált.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordbevételt hozott össze a kormánybarát médiaÖsszegyűjtöttek némi pénzt és beszálltak az internetbe. Röviden így lehet összefoglalni a kormányközeli média jelentős részét összefogó Mediaworks 2023-as évét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg olyan nagy a kormányzat médiatúlsúlya?Tényleg. Az interneten, a tévében, a rádióban és a nyomtatott lapoknál is megszerezte a többséget a kormánypárt hátországa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPár ábra megmutatja, hogy mennyire nem a piacról él a kormányközeli médiaA Mediaworksnek több mint kétezer vevője volt tavaly év végén, de a pénz háromnegyedét az állami hirdetéseket elosztó New Land Mediától várták.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat állami hirdetések ingatlan nemzeti filmintézet TV2 Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.