Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 30. 14:26 Közélet, Vállalat

Elkezdték csorgatni a csőd szélén álló napelemes cégeknek a régóta nekik járó állami pénzeket

Elkezdett jönni a pénz az elmúlt két hétben azokhoz a napelemes kivitelező cégekhez, amelyek a munkájukat már réges-rég elvégezték, de a kincstár nem fizette ki őket, és ezzel több száz társaságot sodort komoly veszélybe – derült ki az egyik legnagyobb érintett, az A1 Solar Kft. sajtóbeszélgetésén.

Háttér: a 2021-ben megjelent, uniós forrásból finanszírozott, száz százalékban támogatott programról van szó, amely sok ezer hátrányos helyzetű családnak tette lehetővé napelem telepítését.

Miért fontos ez? A program szállítói finanszírozású, de az esetek döntő részében a lebonyolító szervezet (ÉMI*ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) sok hónappal a kivitelezés után sem dolgozta fel a támogató felé benyújtott kifizetési kérelmeket, és főleg nem fizette ki a kivitelezőket, amelyek közül emiatt már rengetegen lehúzták a rolót, vagy állnak a csőd szélén.

  • A napokban 1-2-ről 8-10 százalék körülire emelkedett a kifizetési arány, ami enyhít a súlyos piaci helyzeten, de a jelenlegi ütemben megoldást csak akkor jelent, ha a kifizetések legalább több hónapig nem állnak le. Ha visszaáll a korábban megszokott ütem, akkor viszont 4-5 évig is elhúzódnak a kifizetések, amit sok kivitelező cég már nem fog megérni.

Alulnézet: a lakosságnál a napelemes energiatermelés iránti önerős kereslet a korábbi magas szintről majdnem nullára esett, mert a nagyon kedvező elszámolási rendszer megszűnt, zavaros szabályozói és szolgáltatói lépések követték egymást, a jövő kiszámíthatatlanná vált. Sokan gondolják úgy, hogy a napelem soha meg nem térülő beruházás a jelenlegi körülmények között.

  • A megzuhant lakossági piacon becslések szerint az új kivitelezésre vonatkozó szerződések 90 százaléka kizárólag egy másik, idén év elején indult állami támogatási konstrukciónak, a Napenergia Plusz Programnak (NPP) köszönhető. Ez 66 százalékban támogatja a kiépítést, de eddig sokkal olajozottabban megy, mint a fent említett 100 százalékos program.

Mi várható? Idén és talán jövőre az NPP tarthatja életben a piacot, amelyen jelentősen megfogyatkozott a szereplők száma. Amennyiben azonban a korábbi program elmaradt támogatási pénzei ismét leállnak, akkor rövid időn belül sok olyan cég fog csődbe menni, amelyik az NPP-ben is érdekelt, vagyis a régi kifizetések elmaradása az eddig jól menő új programot is veszélybe sodorhatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás járA jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat csőd kifizetés napelem Napenergia Plusz Program támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 16:40 Közélet

A hevesi vegyi üzem mutatja, hogy beszállítóik is követik a kínai akkugyártókat

Az akkumulátorgyártás mögötti termelési lánc veszélyes vegyszerek előállítására szakosodott szereplője is megjelenik Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 13:07 Adat, Közélet

Már megközelítette azt a szintet a minimálbér, amit Nagy Márton 2027-re vállalt

Az átlagkereset 50 százalékára emelné 2027-ig a minimálbért Nagy Márton, ám ehhez az arányhoz már tavaly is közel járt a legkisebb adható fizetés.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 16. 17:27 Közélet

Éles fordulatot venne a kormány a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat megszüntetése után

Rengeteg magyar életét mentené meg, ha működne a kormány bonus-malus szűrési ötlete.

Fontos

Váczi István
2024. augusztus 22. 11:28 Adat

Nem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságon

Nagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

Mészáros R. Tamás
2024. augusztus 21. 04:55 Világ

Harminc évig várták az inflációt, most megjött, és beleremegett a globális pénzpiac

A japán jegybank három évtizedig próbált inflációt csiholni, amitől fenntartható növekedést várt, a valóságban viszont tőzsdei pánikot okozott.

Kiss Péter
2024. augusztus 20. 05:19 Pénz

A részvénypiacnak van igaza, vagy a híres recessziós jelzésnek?

Augusztus elején pirosan villogni kezdett a recesszió felirat az amerikai képernyőkön a Sahm-szabály alapján, de lehet, hogy ezúttal tévesen.