Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 29. 17:08 Közélet, Vállalat

Nincs az a lyukas költségvetés, amiből ne futná NER-irodaházak több száz milliárdos megvásárlására

Legalább 100 milliárd forintért vásárolhatja meg az állam a Dürer Park irodaházait a 24.hu információi szerint, amelyekbe a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég költözhet. A beruházást lebonyolító cég Garancsi Istvánhoz és Tiborcz Istvánhoz is köthető, és négyzetméterenként 2 millió forintért értékesítheti az ingatlanokat.

Miért fontos ez? Az államháztartás tavaly váratlanul rossz pénzügyi helyzetbe került, és az idei költségvetést is kockázatok övezik. Ehhez képest a Dürer-irodaházakra és a tavaly áprilisban vásárolt Bosnyák téri ingatlanberuházásra összesen mintegy 364 milliárd forintot költ a kormány, igaz, már a gazdasági nehézségeket megelőző időszakban kötött megegyezések alapján.

Előzmények: a Bosnyák téri Zugló Városközpont projektet a Bayer Construct, Balázs Attila cége fejleszti, akinek Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is voltak üzleti kapcsolatai. Itt 244 milliárd forintért jut az állam több mint 150 ezer négyzetméter irodához, ahova a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) költözhet be.

  • A KEF közel hétmilliárd forintos beruházást követően költözött mostani központjába 2018-ban, nem lehet tehát mondani, hogy korszerűtlen körülmények között dolgoznának a 2007-ben bezárt Szabolcs utcai kórház egy részének átépítéséből létesített ingatlanban az állami alkalmazottak.
  • A BudaPartra költözhet a MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is. Eleinte bérletről volt szó, ám a Válasz Online értesülése szerint 255 milliárd forintnyi jelzálogjog lett bejegyezve az érintett épületek tulajdoni lapjain az állam részére. Garancsi és Tiborcz nevei itt is felmerülnek.

Tágabb kontextus: az irodák iránti kereslet világszerte gyengélkedik, ami Budapesten is érzékelhető, kilenc éve nem volt annyi üres iroda a fővárosban, mint az idei első negyedévben. Ennek kellemetlen piaci következményeitől azonban megvédi a kormány a hozzá közel álló vállalkozókat.

  • Kontrasztként érdemes felidézni a Gyurcsány-korszak hasonló elképzelését: a Fidesz által élesen kritizált projekt keretében 143 milliárd forintból épült volna fel a Nyugati pályaudvar szomszédságában egy új kormányzati negyed. A beruházás előkészületei elkezdődtek, ám a terv egyre inkább gazdátlanná vált, és 2008 elején lefújták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágszerte szabadulnának az irodáktól a befektetők, míg a magyar állam gigaprojektet veszA járvány után a világgazdasági körülmények sem kedveztek a kereskedelmi ingatlanok piacának a közelmúltban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat ingatlanberuházás ingatlanfejlesztés irodapiac irodapiaci trendek Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.