Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Úgy tűnik, hogy a Mi Hazánk hatására a kormány most már úgy szorítaná vissza itthon a készpénzhasználatot, hogy közben alkotmányos védelmet is adna a használatának.

Mi történt? Hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a Mi Hazánk képviselőjének felvetésére azt mondta, “nem lesznek akadályai” a készpénzhasználat védelmének Alaptörvénybe foglalásának.

  • “Rengeteg ilyen javaslat érkezik a bankszektorból, rengeteg ilyen javaslat érkezik nemzetközi szervezetektől. Ez egy divatos téma ma a világban, iktassuk ki a készpénz-használatot. (…) A kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el, nem engedjük szűkíteni a készpénz-használatot” – mondta Orbán az Rtl.hu cikke szerint.

Előzmények: tavaly áprilisban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt a Magyar Nemzet cikke szerint, hogy a digitális fejlődéssel a magyar kormányzatnak is haladnia kell, cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása.

  • Azt is megjegyezte viszont, hogy “azért szereltek fel több készpénzfelvevő automatát, hogy a lakosságnak egy európai színvonalú szolgáltatás lehetőségét biztosítsák, de mindenki maga dönti el, hogyan szeretne fizetni”.

Felülnézet: a Mi Hazánk tavaly novemberben kezdeményezte az alkotmánymódosítást a készpénzhasználat védelme érdekében, majd aláírásgyűjtésbe is kezdtek a témában.

  • A szélsőjobboldali párt a témát különféle összeesküvés-elméletekkel (Covid-diktatúra, új világrend, totális megfigyelés) kötötte össze.
  • Az elmúlt hónapokban viszont egyre több kormánypárti politikus is beszélt a készpénzes fizetés fontosságáról (Szijjártó Péter, Kövér László, Gulyás Gergely, Lázár János).

Tágabb kontextus: Ausztriában tavaly lett téma a készpénzhasználatból. A témát először a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vitte, augusztusban pedig a néppárti kancellár Karl Nehammer dobta be, hogy a használata kapjon alkotmányos védelmet, ahogy arról az Euronews cikke részletesebben is beszámolt.

Számokban: Az Európai Központi Bank tanulmánya alapján 2022-ben az eurózónában a legnagyobb arányban Máltán (77%), Szlovéniában (73%) és Ausztriában (70%) fizettek készpénzzel, a legkisebb mértékben pedig Luxemburgban, Hollandiában és Finnországban (39%, 21% és 19%).

  • A magyar jegybank Fizetési rendszer jelentése alapján Magyarországon 2022-ben 65 százalék volt a készpénzes fizetések aránya az összes tranzakción belül elektronikus fizetési lehetőséget biztosító helyzetekben.

Mi várható? Az MNB új pénzforgalmi stratégiájának fő célja, hogy 2030-ra a teljes gazdaságban az elektronikus tranzakciók aránya a mostani 31 százalékról legalább 60 százalékra nőjön.

  • A cél teljesülését nem feltétlenül érinti, hogy a készpénzhasználat politikai témává vált, hiszen a készpénz használatát betiltani senki nem akarja, az alkotmányos védelem mellett az eddigi évek trendjeinek megfelelően folytatódhat a készpénzes fizetések visszaszorulása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz bankkártyás fizetés fizetés készpénz pénz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.