Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Úgy tűnik, hogy a Mi Hazánk hatására a kormány most már úgy szorítaná vissza itthon a készpénzhasználatot, hogy közben alkotmányos védelmet is adna a használatának.

Mi történt? Hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a Mi Hazánk képviselőjének felvetésére azt mondta, “nem lesznek akadályai” a készpénzhasználat védelmének Alaptörvénybe foglalásának.

  • “Rengeteg ilyen javaslat érkezik a bankszektorból, rengeteg ilyen javaslat érkezik nemzetközi szervezetektől. Ez egy divatos téma ma a világban, iktassuk ki a készpénz-használatot. (…) A kormány semmilyen ilyen igényt nem fogadott be, nem ismer el, nem engedjük szűkíteni a készpénz-használatot” – mondta Orbán az Rtl.hu cikke szerint.

Előzmények: tavaly áprilisban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt a Magyar Nemzet cikke szerint, hogy a digitális fejlődéssel a magyar kormányzatnak is haladnia kell, cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása.

  • Azt is megjegyezte viszont, hogy “azért szereltek fel több készpénzfelvevő automatát, hogy a lakosságnak egy európai színvonalú szolgáltatás lehetőségét biztosítsák, de mindenki maga dönti el, hogyan szeretne fizetni”.

Felülnézet: a Mi Hazánk tavaly novemberben kezdeményezte az alkotmánymódosítást a készpénzhasználat védelme érdekében, majd aláírásgyűjtésbe is kezdtek a témában.

  • A szélsőjobboldali párt a témát különféle összeesküvés-elméletekkel (Covid-diktatúra, új világrend, totális megfigyelés) kötötte össze.
  • Az elmúlt hónapokban viszont egyre több kormánypárti politikus is beszélt a készpénzes fizetés fontosságáról (Szijjártó Péter, Kövér László, Gulyás Gergely, Lázár János).

Tágabb kontextus: Ausztriában tavaly lett téma a készpénzhasználatból. A témát először a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vitte, augusztusban pedig a néppárti kancellár Karl Nehammer dobta be, hogy a használata kapjon alkotmányos védelmet, ahogy arról az Euronews cikke részletesebben is beszámolt.

Számokban: Az Európai Központi Bank tanulmánya alapján 2022-ben az eurózónában a legnagyobb arányban Máltán (77%), Szlovéniában (73%) és Ausztriában (70%) fizettek készpénzzel, a legkisebb mértékben pedig Luxemburgban, Hollandiában és Finnországban (39%, 21% és 19%).

  • A magyar jegybank Fizetési rendszer jelentése alapján Magyarországon 2022-ben 65 százalék volt a készpénzes fizetések aránya az összes tranzakción belül elektronikus fizetési lehetőséget biztosító helyzetekben.

Mi várható? Az MNB új pénzforgalmi stratégiájának fő célja, hogy 2030-ra a teljes gazdaságban az elektronikus tranzakciók aránya a mostani 31 százalékról legalább 60 százalékra nőjön.

  • A cél teljesülését nem feltétlenül érinti, hogy a készpénzhasználat politikai témává vált, hiszen a készpénz használatát betiltani senki nem akarja, az alkotmányos védelem mellett az eddigi évek trendjeinek megfelelően folytatódhat a készpénzes fizetések visszaszorulása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz bankkártyás fizetés fizetés készpénz pénz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.