Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Új formában, a szabályozásnak megfelelően térne vissza Budapestre az Uber. A diszpécserszolgálati engedélykérelmet ma nyújtotta be az F Mobilitás Kft., a Főtaxi leányvállalata.

Mi történt? Évek óta nem lehet autót hívni a közösségi közlekedés egyik nagy reformerének, az Ubernek az applikációján keresztül, most azonban ez változhat. 

  • Az Uber számára 2016-ban szűnt meg a magyarországi működés lehetősége, miután a taxis vállalkozások hevesen támadták az appot, illetve a fuvart vállalókat is
  • Akkor hiába próbáltak a kormánynál lobbizni, a taxisok erősebbnek bizonyultak
  • Az Uber visszatérését már néhány hónappal ezelőtt pedzegették, amikor kiderült, hogy bejegyeztek egy Uber Taxi névjegyet

Miért fontos ez: Az Uber elleni indulatokat leginkább az szította, hogy míg a hivatalos taxitársaságoknak szigorú követelményeknek kellett megfelelnie, az Uber lényegében a hétköznapi autótulajdonosból csinált sofőrt. Ezzel nem csak alternatív jövedelemforrást biztosított nem hivatalos sofőröknek, de mindezt az átlagos taxis tarifák alatti összegekért tudta megtenni. 

Igen, de az Uber biztosan nem ebben a formában tér vissza (ha egyáltalán megkapják az engedélyt), hanem taxiként, tehát árban a hatóságilag megszabott viteldíjak és egyéb szabályok érvényesek majd rájuk. 

Felülnézet: Tavaly újabb konfliktus élesedett ki a személyszállításban, akkor a taxisok a külföldi tulajdonú Bolt engedélyének visszavonását sürgették, azzal az indokkal, hogy megsértik a védjegyhasználati szabályokat, ezzel pedig a magyar taxisok kerülnek hátrányba.  A konkrét sérelem az volt, hogy a Bolt autóin nem a hivatalosan bejegyzett Bolt Taxi védjegy szerepel, hanem csak annyi, hogy Bolt.

Alulnézet: Abban az esetben, ha elindulhatnak, az Uber alkalmazáson keresztül lesznek foglalhatóak az autók, amik a szerkesztőségünknek eljuttatott közlemény szerint a hazai jogszabályoknak megfelelően, a taxikra vonatkozó előírások betartásával állhatnak forgalomba. Bár a Főtaxi szárnya alatt indulnak, az Uber appon keresztül nem lesznek elérhetőek a Főtaxi autói, azokat a korábbi csatornákon lehet foglalni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech Budapest közlekedés taxi uber Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.