Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 20. 11:29 Közélet

A kormánypárti médiaholding nem engedte el az iWiW-et

A 2002-ben indult, 2002 és 2005 között különösen népszerű, majd 2014-ben megszűnt magyar közösségi hálózat, az iWiW-hez kapcsolódó védjegyek már lejártak, azonban a kormánypárti Mediaworks megvásárolta és tavaly augusztus óta jogutódként birtokolja a logót és brandet a védjegyoltalom-adatbázis dokumentuma szerint. 

Mit jelent ez? Azt, hogy az iWiW-brandet a kormánypropagandáért felelős holding és a NER nem engedte el, és azt jelenleg is szabadon használhatja.

  • A Medaworks-nél vannak az iWiW-adatbázisok is, ezek a kapcsolati hálók és lakhelyadatok anonimizált formában az elmúlt években fontos szociológiai kutatások alapját képezték.
  • A kutatás honlapja szerint a Mediaworks 2021-ben járult hozzá, hogy az iWiW-adatbázis nyitva maradjon a kutatók számára. 

Tágabb perspektíva: Az iWiW 2006-ban került az Origo üzemeltetése alá. A cég kormányközelbe kerülése idején, 2014-ben aztán végleg lekapcsolta a magyar közösségi hálót – akkor már a Facebooknak egyébként több millió felhasználója volt az országban. 

  • A Mediaworks előtt védjegyek az Origót kiadó New Wave Mediánál voltak, az viszont 2022-ben beolvadt a Mediaworks-be, ekkor került át hozzá a több évtizedes múlta visszatekintő magyar levelező, a Freemail is. 
  • Ennek az átvételnek lehetett része az iWiW-védjegy megvásárlása is – ezzel a kormánypárti médiahálózat nem engedte el az iWiW-brandet és nevet.

Egy másik próbálkozás: 2020 végén éppen az iWiW mintájára indított el egy magyar közösségi hálózatot Pál Csaba, aki a projektért lelkes hangnemben beszámoló kormánylapoknak akkoriban azt mondta, hogy a Facebook-cenzúra alternatívájaként indította el a magyar közösség által tulajdonolt oltalt, a Hundubot, aminek egyik fő vonása, hogy a magyaroké és “nem alkalmaz politikai cenzúrát”.

  • A Hundub fél évvel később leállt, az oldalon küldött képek között gyermekpornó is volt, emiatt nyomozás is indult, később NAV-végrehajtás alá is került. 2022 végére Pál Csaba teljességgel felszívódott, elérhetetlenné vált.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet iWiW közösségi média Origo Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.