Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 13. 12:47 Közélet

Az egyetem közelsége miatt is esett Szegedre a BYD választása, és ez a város jövője szempontjából is meghatározó lehet

A BYD-nak is fontos lehet a Szegedi Tudományegyetem közelsége, és a szegediek is bíznak abban, hogy a végzősök közül többen találhatnak helyben munkát. Az együttműködések tétje az lehet, hogy összeszerelés mellett fejlesztés is jön-e majd a városba.

Mi történt? Több, a napokban megjelent cikkből is kiderül, hogy fontos szerepet játszott a helyi egyetem jelenléte abban, hogy a kínai BYD Szeged mellett döntött, amikor az új e-autó gyárának helyszínét kereste.

  • Helyben is nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a BYD 5 milliárd eurós beruházása javít a város népességmegtartó képességén, és hogy több frissdiplomás találhat helyben állást.

Előzmények: a Népszava cikke szerint francia, spanyol, német és lengyel városok is felmerültek, és még Magyarországon belül sem csak Szeged jött szóba a lehetséges beruházási helyszínek között.

  • Kelet-magyarországi helyszínek merültek fel a lap forrásai szerint, de azok adottságai elmaradtak attól, amit Szeged tudott ajánlani.
  • A pénzügyi támogatások és adókedvezmények mellett a város határ menti elhelyezkedése, az egyetem, a lézerközpont mint kutatóhely és a közlekedési csomópontok közelsége volt vonzó a HVG cikke szerint.

Mit mondanak ők? Botka László szegedi polgármester a beruházás bejelentésekor elmondta, hogy Szeged felsőoktatási és tudományos központ, ami megfelelő hátteret ad a BYD itteni beruházásához, a szakemberek utánpótlására vonatkozó, és a lehetséges kutatási és innovációs igényekhez.

Alulnézet: 2008-ban nagy volt Szegeden a csalódás, amiért a Mercedes a magyarországi gyárának helyszínéül a közeli Kecskemétet jelölte ki. Ezért is meglepetés, hogy a cég Szegedet választotta – mondta több helyi is a Népszava helyszíni riportja szerint.

Miért fontos ez? A máshonnan Szegedre érkező hallgatók közül a város adottságai miatt sokan maradnának a diplomájuk megszerzése után is, de vonzó munkahelyek hiányában sok esetben inkább Budapest felé veszik az irányt. A Népszava cikke szerint ezen a téren fordulatot hozhat a beruházás.

Felülnézet: sok múlik majd azon, hogy a cég létrehoz-e majd együttműködéseket a helyi egyetemmel és kutatóintézetekkel, és hoz-e majd ide k+f tevékenységeket is az összeszerelés mellé.

  • Az Audi és a győri egyetem között van például ilyen együttműködés, és a cég kutatás-fejlesztési központot is létesített Győrben, ahol e-motorok fejlesztésével is foglalkoznak fejlesztőmérnökök.

Mi várható? Az alapítványi formában működő Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi részvételével alakult egy Járműipari Kompetencia-központ.

  • Szabó Gábor kuratóriumi elnök a HVG-nek azt mondta, hogy hosszabb távon nem kizárt az együttműködés a BYD-vel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet BYD egyetem kutatás-fejlesztés munkahely szegedi tudományegyetem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.