Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. december 23. 17:02 Közélet, Vállalat

Előbb-utóbb fel kell oldani Magyarországon az online gyógyszerrendelés tilalmát

– A logisztikában 2024-től mindenhol erősen emelkedő költségekkel számolnak, a magasabb útdíjak és az üzemanyag jövedéki adó emelése miatt. Hogyan gazdálkodja ki ezt a Hungaropharma (HPH), emelkednek-e emiatt a szabadáras gyógyszerek és egyéb termékek árai?

Füzesi Judit, a Hungaropharma 2024. január 1-jével kinevezett vezérigazgatója:

– A gyógyszer-nagykereskedelmi logisztikában további lehetőség rejlik, hiszen a kialakított szolgáltatás-portfólió, ami Európa élvonalába emelte a magyar gyakorlatot, számos olyan kényelmi szolgáltatást tartalmaz, ami kis odafigyeléssel, racionalizálással – és leginkább a szektor szereplőinek együttműködésével – képes kézben tartani a költségeket. Ezek közös kialakítása, alkalmazása, közös iparági felelősségünk. A szabadáras, vagy ahogy mi hívjuk a szakzsargonban, a nem támogatott termékek árának kiigazítása viszont olyan üzleti eszköz, amit jelen gazdasági körülmények között és a jelenleg érvényes gyógyszerár és támogatási rendszer mellett be kell vetnünk annak érdekében, hogy minden – legyen az életmentő, fájdalomcsillapító vagy éppen egészségmegőrző – készítmény a megfelelő időben, a megfelelő helyen, a fogyasztó számára az eddig megszokott szakmai színvonalon elérhető legyen.

– Idén a szokásosnál jóval kevesebb influenza oltást rendelt meg az állam az ajánlotti körnek, 1,3 millió adag helyett 900 ezret, ez kieső bevételt jelent a HPH számára?

– A Hungaropharma Magyarország legjelentősebb gyógyszer-nagykereskedője. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden második gyógyszerpiaci készítmény a mi közreműködésünkkel jut el a betegágyakhoz, illetve a gyógyszertárakba betérőkhöz. Ez óriási volumen, naponta átlagosan napi 600 ezer doboz gyógyszert „szedünk ki” és szállítunk ki. Ami az influenza elleni védőoltást illeti, 2023-ban az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) 949 ezer adag oltóanyagot rendelt meg a 3 évnél idősebb lakosság és további 4000 adagot a kisdedek számára. Ez a mennyiség 2022-ben valóban 1,3 millió adag volt, azonban ebből mindössze 640 ezret használtak csak fel az NNGYK adatai szerint. A csökkentett influenza oltóanyag szám mellett kalkulálva a COVID-19 oltóanyaggal is, ez összességében nem jelent számottevő kiesést a Hungaropharmának.

Füzesi Judit, a Hungaropharma 2024. január 1-jével kinevezett vezérigazgatója

– Mi lett azokkal a speciális logisztikai szállítóeszközökkel, tárolókkal, amelyeket a koronavírus-járvány alatt kellett használni, ezeknek mi a sorsa a járvány enyhülése után? Önöknél nincs meg a beragadt lélegeztetőgép-szindróma?

– Speciális szállítóeszközökre nem volt szükség a járvány idején, mert a termodobozaink alkalmasak a szállítás idejére megőrizni a kívánt hőmérsékletet. Sokkal inkább volt szükség a speciális tárolókapacitás megteremtésére, a kiváló fuvarszervezési szaktudásra, a rendelkezésre álló kapacitások megfelelő allokálására, hogy az oltóanyagok minél rövidebb időt töltsenek úton. Ennek egy részét béreltük, a másik jelentősebb hányada azonban a birtokunkban volt, hisz a Covid-19 vakcinákon túl számos olyan készítmény része a magyar gyógyszerkincsnek – gondoljunk csak a vérkészítményekre, egyéb oltóanyagokra vagy a biológiai termékekre – amelyek speciális tárolókapacitást igényelnek. A modern technológiák térnyerésével egyre több ilyen termék kerül forgalomba, így a kapacitásainkat megfelelő mértékben ki tudjuk aknázni.

– Mekkora most a HPH összesített raktár- és szállítókapacitása, hogy kell elképzelni a legnagyobb magyar gyógyszerlogisztikai cég hálózatát?

A Hungaropharma 5 Logisztikai Központot és 6 átrakó bázist működtet országszerte, Magyarország legnagyobb teljes palettás, hazai szakmai tulajdonosi háttérrel bíró gyógyszer-nagykereskedője. Naponta több mint 40 ezer kilométert teszünk meg, 4000 kontaktra szállítunk. A legjelentősebb a Budapesti Logisztikai Központunk, ahol 2023-ban adtunk át egy automata magasraktárat, mely egy két ütemben tervezett, több mint 11 milliárd forintos, jelentős részben önerős fejlesztés záró projektje volt. Így a logisztikai portfóliónk teljessé, komplexé vált, képesek vagyunk B2C és B2B kiszolgálásra, akár hőmérséklet-monitorozott körülmények között is. Budapesti Logisztikai Központunkban 18,5 ezer négyzetméteren 23 ezer raklapnyi egészségügyi termék raktározását tudjuk végezni.

– 2023-ban mennyire tudott a cég növekedni, és mi lesz 2024-ben?

– 2023-ban a Hungaropharma árbevétele és teljesítménye kétségtelenül növekedett. Ez részben organikus növekedés eredménye, az általános áremelkedésnek köszönhető, erről azonban fontos elmondani, hogy lényegesen alacsonyabb mértékű, mint az egyéb szektorokban megtapasztalt infláció. 2024-re csökkenő inflációs ráta mellett, 2023-hoz képest kisebb emelkedést prognosztizálunk, azaz csökkenő ütemben ugyan, de valamelyest növekedni fog a gyógyszerpiac.

– A magisztrális készítmények állami finanszírozás-emelése nemrég elég nagy visszhangot kapott, hogyan jelenik meg ez a cégcsoportnál, amelynek van egy erre szakosodott leányvállalata is, a Magilab?

A magisztrális készítmények forgalma a teljes gyógyszerpiacon nem éri el az 1 százalékot, de rendkívül fontos szerepet töltenek be a gyógyszerész szakmában és a gyógyszertárak szakmai presztizsében. Finanszírozásuk rendezése fontos, mint ahogy fontos a gyógyszerészi munka elismerése a magisztrális készítmények újra pozícionálásával. A cégcsoportunk tevékenységében a Magilab a mindennapjaink része, még ha számokban kifejezve ez nem is szembetűnő. A tapasztalt forgalomnövekedést azonban korai lenne megfeleltetni a szabályváltozásnak, hisz egyidejűleg az influenzaszezon is elkezdődött, ami szintén növeli a keresletet.

– Számítanak-e arra, hogy hosszabb távon megnyílik Magyarországon az online gyógyszer értékesítés lehetősége, amely jelenleg tiltott?

Minden piac, minden fogyasztói elvárás, nemzetközi trend, vagy egyszerűen csak a környezetünk átalakulása abba az irányba mutat, hogy előbb-utóbb meg kell történnie a szegmens liberalizálásának, a korlátozás feloldásának. A gyógyszerpiaci online kereskedelem tartalmát, formáját és idejét megjósolni viszont nem tisztem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Füzesi Judit gyógyszer hungaropharma interjú online gyógyszer Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.