Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 15. 19:07 Közélet

Azt próbálja ellehetetleníteni itthon a kormány, amit nagyüzemben művel külföldön

Sokféle formában igyekszik a magyar kormány politikai befolyást gyakorolni külföldön, akad példa többek között lobbitevékenységre, újságírók támogatására, politikai hirdetésekre és választási kampányba való beavatkozásra.

Miért fontos ez? A héten fogadta el az Országgyűlés a szuverenitásvédelminek nevezett törvényt, ami a külföldi támogatásban részesülő szereplők magyar közügyekbe való beavatkozását hivatott akadályozni – a törvénynek érvényt szerző hatóság politikusok mellett akár szerkesztőségek és civil szervezetek munkáját is vizsgálhatja majd.

  • Ugyanakkor a költségvetés terhére a kormány más országokban a közelmúltban is épp efféle tevékenységet fejtett ki, méghozzá olyan léptékben, hogy a külföldi sajtó is követi a magyar törekvéseket.

Például: az amerikai magyar követség és a Külügyi Intézet munkatársai arról kívánták meggyőzni a republikánus párt politikusait, hogy akadályozzák meg Joe Biden Ukrajnának tervezett segítségnyújtását. A próbálkozás nem előzmények nélküli, lobbisták és szervezetek is az Orbán-kormány példaértékűségét hirdetik a magyar állam pénzén az Egyesült Államokban.

  • Szerbiában vasárnap választás lesz, a kampány második legnagyobb Facebook-hirdetője a Fideszhez sok szálon kötődő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ). Lázár János maga is biztatta a vajdaságiakat a mostani kormányuk támogatására, és munkatársai segítségét is felajánlotta a VMSZ-nek.
  • A lengyel választók körében bevándorlásellenes videókat terjesztett a Miniszterelnöki Kabinetiroda közvetlenül a választások előtt az ősszel. A Jog és Igazságosság jobboldali párt kampányát ráadásul a Fidesz tanácsadói segítették.
  • Szlovákiában Szijjártó Péter is részt vett a Szövetség párt kampányrendezvényein, ami miatt az ottani külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet. A fentebb említett videókampányban továbbá a szlovák választóknak is volt részük.
  • Marine Le Pen hitelét a Financial Times értesülése szerint Orbán Viktor utasítására adta meg az MKB Bank, attól ugyanis a pénzintézet vezetése mellett még a bankot birtokló Mészáros Lőrinc is vonakodott. A szélsőjobboldali francia politikus a kölcsönt a tavalyi francia választások időszakában kapta, amikor kampányfinanszírozási nehézségekbe ütközött.
  • A jobboldali szlovén SDS körüli média működtetésében, sőt, a párt kampányában is döntő szerepe lett a 2010-es évek vége felé a Magyarországról, pontosabban a fideszes üzleti körökből érkező pénzeknek.

Mi várható? A kormánypolitikát az Egyesült Államokban népszerűsítő tevékenység lényegében már intézményi kereteket is öltött például Batthyány Lajos Alapítvány révén. Bizonyára lesz feladata a szervezetnek a közeljövőben, hiszen a következő amerikai elnökválasztás 2024 őszén lesz, és az egyik induló Donald Trump, aki mostanában elismerően nyilatkozik Orbán Viktorról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy sűrű napon a parlament alkotmányba véste a szuverenitásvédelmetMintegy fél évvel az önkormányzati választások előtt módosították a fővárosi választási rendszert is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kampány kampányfinanszírozás szuverenitás választási kampány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.