Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 15. 19:07 Közélet

Azt próbálja ellehetetleníteni itthon a kormány, amit nagyüzemben művel külföldön

Sokféle formában igyekszik a magyar kormány politikai befolyást gyakorolni külföldön, akad példa többek között lobbitevékenységre, újságírók támogatására, politikai hirdetésekre és választási kampányba való beavatkozásra.

Miért fontos ez? A héten fogadta el az Országgyűlés a szuverenitásvédelminek nevezett törvényt, ami a külföldi támogatásban részesülő szereplők magyar közügyekbe való beavatkozását hivatott akadályozni – a törvénynek érvényt szerző hatóság politikusok mellett akár szerkesztőségek és civil szervezetek munkáját is vizsgálhatja majd.

  • Ugyanakkor a költségvetés terhére a kormány más országokban a közelmúltban is épp efféle tevékenységet fejtett ki, méghozzá olyan léptékben, hogy a külföldi sajtó is követi a magyar törekvéseket.

Például: az amerikai magyar követség és a Külügyi Intézet munkatársai arról kívánták meggyőzni a republikánus párt politikusait, hogy akadályozzák meg Joe Biden Ukrajnának tervezett segítségnyújtását. A próbálkozás nem előzmények nélküli, lobbisták és szervezetek is az Orbán-kormány példaértékűségét hirdetik a magyar állam pénzén az Egyesült Államokban.

  • Szerbiában vasárnap választás lesz, a kampány második legnagyobb Facebook-hirdetője a Fideszhez sok szálon kötődő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ). Lázár János maga is biztatta a vajdaságiakat a mostani kormányuk támogatására, és munkatársai segítségét is felajánlotta a VMSZ-nek.
  • A lengyel választók körében bevándorlásellenes videókat terjesztett a Miniszterelnöki Kabinetiroda közvetlenül a választások előtt az ősszel. A Jog és Igazságosság jobboldali párt kampányát ráadásul a Fidesz tanácsadói segítették.
  • Szlovákiában Szijjártó Péter is részt vett a Szövetség párt kampányrendezvényein, ami miatt az ottani külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet. A fentebb említett videókampányban továbbá a szlovák választóknak is volt részük.
  • Marine Le Pen hitelét a Financial Times értesülése szerint Orbán Viktor utasítására adta meg az MKB Bank, attól ugyanis a pénzintézet vezetése mellett még a bankot birtokló Mészáros Lőrinc is vonakodott. A szélsőjobboldali francia politikus a kölcsönt a tavalyi francia választások időszakában kapta, amikor kampányfinanszírozási nehézségekbe ütközött.
  • A jobboldali szlovén SDS körüli média működtetésében, sőt, a párt kampányában is döntő szerepe lett a 2010-es évek vége felé a Magyarországról, pontosabban a fideszes üzleti körökből érkező pénzeknek.

Mi várható? A kormánypolitikát az Egyesült Államokban népszerűsítő tevékenység lényegében már intézményi kereteket is öltött például Batthyány Lajos Alapítvány révén. Bizonyára lesz feladata a szervezetnek a közeljövőben, hiszen a következő amerikai elnökválasztás 2024 őszén lesz, és az egyik induló Donald Trump, aki mostanában elismerően nyilatkozik Orbán Viktorról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy sűrű napon a parlament alkotmányba véste a szuverenitásvédelmetMintegy fél évvel az önkormányzati választások előtt módosították a fővárosi választási rendszert is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kampány kampányfinanszírozás szuverenitás választási kampány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.