Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait a jogutódjának tekintendő, állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át az év végével – áll az Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetében.

Háttér: tavaly „Európa legnagyobb tűzijátékát” ígérte a kormány augusztus 20-ra, ám az OMSZ kedvezőtlen időjárást prognosztizált aznap estére, így a tűzijátékot elhalasztották. Estére viszont nem lett olyan idő, ami indokolta volna a tűzijáték meg nem tartását. Így:

  • Menesztette a kormány az OMSZ elnökét és helyettesét, konfliktusba került a szervezet megmaradt vezetésével, illetve a meteorológus-szakmával a tűzijátékot övező botrány során. Az OMSZ élére idén nyáron új vezetőt állított az Energiaügyi Minisztérium, és egy jövőbeni nagyobb átalakítást is beharangozott, igaz erről már tavaly is szó esett.
  • A területet érintő eddigi szabályozást a magán időjárás-előrejelzőkkel való szembenállás határozta meg: az OMSZ akkori elnöke már 2012-ben kifejezte ellenérzéseit a magánszolgáltatók tevékenységével szemben. Az időjárásjelentést állami monopóliummá tévő „meteorológiai törvénytervezet” hátterében finanszírozási szempontok is megjelentek, ám végül nem született ilyen szabályozás.
  • Kizárólag okleveles meteorológus adhat időjárás-jelentést, illetve az a vállalkozás, amelyik ilyen személyt alkalmaz egy 2021-es kormányrendelet szerint, amivel az ágazat évekkel korábban felmerült problémáit igyekezte rendezni a kormány.
  • A veszélyjelzés kiadására csak az OMSZ-t hatalmazza fel a ma is érvényes jogszabály, és a „nem hiteles adat” megjelölést írja elő továbbá azon meteorológiai információkra vonatkozóan, amelyeket nem az előírások szerinti berendezésekkel mérnek.

Alulnézet: a most tervezett átalakulással megváltoznak a munkajogi körülmények is, az elbocsátás szempontjából legalábbis alapvetően nagyobb biztonsággal kecsegtető kormánytisztviselői szolgálati jogviszonyok munkaviszonyokká alakulnak. A jogszabálytervezet garantálja, hogy a munkabérek elérik az eddigi szolgálati jogviszonyban járó illetmény mértékét.

Mi várható? A jogszabálytervezet a hatásvizsgálati lapja szerint „hosszú távú megoldásként stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat”, ennél több azonban nem derül ki a kormány várakozásairól.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tűzijátékügy után már nehéz lesz szakmailag nem szétverni a Meteorológiai SzolgálatotVárható volt, hogy az OMSZ-hez Palkovics László előbb-utóbb hozzá akar nyúlni, de a szervezet lefejezése mentálisan megroggyantotta a szakmát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet előrejelzés időjárás-jelentés meteorológia OMSZ Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Pálos Máté
2024. február 16. 16:34 Adat, Közélet

A tanárhiány újabb tünete, hogy sokkal több lett a nyugdíjas pedagógus a közoktatásban

Egy olyan rendszer jött létre, amiben a tanárok száma nagyobb ütemben fogy, mint a diákoké.

Bucsky Péter
2024. február 16. 13:21 Adat, Közélet

A külsős költségek ötödét a Rogán-féle kommunikáció vitte el a Diákhitel Központnál

Magyar Péter vezérigazgatói kinevezése után jelentősen csökkent a kommunikációs szerződések értéke.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.