Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait a jogutódjának tekintendő, állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át az év végével – áll az Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetében.

Háttér: tavaly „Európa legnagyobb tűzijátékát” ígérte a kormány augusztus 20-ra, ám az OMSZ kedvezőtlen időjárást prognosztizált aznap estére, így a tűzijátékot elhalasztották. Estére viszont nem lett olyan idő, ami indokolta volna a tűzijáték meg nem tartását. Így:

  • Menesztette a kormány az OMSZ elnökét és helyettesét, konfliktusba került a szervezet megmaradt vezetésével, illetve a meteorológus-szakmával a tűzijátékot övező botrány során. Az OMSZ élére idén nyáron új vezetőt állított az Energiaügyi Minisztérium, és egy jövőbeni nagyobb átalakítást is beharangozott, igaz erről már tavaly is szó esett.
  • A területet érintő eddigi szabályozást a magán időjárás-előrejelzőkkel való szembenállás határozta meg: az OMSZ akkori elnöke már 2012-ben kifejezte ellenérzéseit a magánszolgáltatók tevékenységével szemben. Az időjárásjelentést állami monopóliummá tévő „meteorológiai törvénytervezet” hátterében finanszírozási szempontok is megjelentek, ám végül nem született ilyen szabályozás.
  • Kizárólag okleveles meteorológus adhat időjárás-jelentést, illetve az a vállalkozás, amelyik ilyen személyt alkalmaz egy 2021-es kormányrendelet szerint, amivel az ágazat évekkel korábban felmerült problémáit igyekezte rendezni a kormány.
  • A veszélyjelzés kiadására csak az OMSZ-t hatalmazza fel a ma is érvényes jogszabály, és a „nem hiteles adat” megjelölést írja elő továbbá azon meteorológiai információkra vonatkozóan, amelyeket nem az előírások szerinti berendezésekkel mérnek.

Alulnézet: a most tervezett átalakulással megváltoznak a munkajogi körülmények is, az elbocsátás szempontjából legalábbis alapvetően nagyobb biztonsággal kecsegtető kormánytisztviselői szolgálati jogviszonyok munkaviszonyokká alakulnak. A jogszabálytervezet garantálja, hogy a munkabérek elérik az eddigi szolgálati jogviszonyban járó illetmény mértékét.

Mi várható? A jogszabálytervezet a hatásvizsgálati lapja szerint „hosszú távú megoldásként stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat”, ennél több azonban nem derül ki a kormány várakozásairól.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tűzijátékügy után már nehéz lesz szakmailag nem szétverni a Meteorológiai SzolgálatotVárható volt, hogy az OMSZ-hez Palkovics László előbb-utóbb hozzá akar nyúlni, de a szervezet lefejezése mentálisan megroggyantotta a szakmát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet előrejelzés időjárás-jelentés meteorológia OMSZ Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.