Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 5. 13:05 Közélet

Ezer milliárd forinttal megrövidülve ér véget a kormány nagy fejlesztési programja

A nehéz költségvetési helyzet miatt nyolc év után lezárja a kormány az egyik legjelentősebb fejlesztési programját, amelynek megvalósulásában hatalmas eltérések voltak az érintett városokban.

Mi történt? Rendeletet adott ki a kormány csütörtökön, amelyben a háborús vészhelyzetre hivatkozva kihirdette a Modern Városok Program lezárását.

  • Az eddig elfogadott projekteket felülvizsgálják, és alapszabály szerint ha ezek eddig nem valósultak meg, a fel nem használt forrásokat az önkormányzatoknak vissza kell utalniuk az államnak.

Tágabb kontextus: a felülvizsgálat részletes feladatait ismertető rendelet a 18 érintett városra lebontva szedi össze a projekteket, kijelölve a felülvizsgálatért felelős miniszert és a felülvizsgálat határidejét.

  • Ahol a megvalósítás „megfontolás tárgyát képezheti”, ott a kijelölt miniszter dönthet az esetleges folytatásról.

Felülnézet: a rendelet azzal indokolja a program lezárását, hogy 2022 óta „gyökeresen megváltozott a politikai és gazdasági környezet”.

Alulnézet: többek között felülvizsgálják a debreceni repülőtér és a tömegközlekedés fejlesztését, a Debrecen és Szeged közti főút gyorsforgalmi úttá bővítését, a Szegedi Atlétikai Centrum megépítését, de például a Diósgyőri vár félbemaradt felújításának befejezését is.

Előzmények: a programot 2015-ben indította a kormány, ennek keretén belül 23 vármegyei jogú várossal kötöttek megállapodást.

  • Lázár János építésügyi miniszter idén áprilisban beszélt először róla egy interjúban, hogy le fogják zárni a programot. „Ami ennyi idő alatt sem tudott elindulni, annak már nem sok legitimitása lehet” – mondta a Mandinernek.

Számokban: 2015 óta a tervezett 3500 milliárd forintos keret kétharmadát, több mint 2353 milliárd forintot fizettek ki a programban. A Szabad Európa gyűjtése alapján idén tavasszal összesen 283 projekt tartozott a programhoz.

  • A projektek megvalósulásában a városok között egészen nagy különbségek voltak: Nyíregyházán például mindent megvalósítottak, míg Salgótarjánban a projektek csaknem 90 százalékát el sem kezdték.

Mi várható? A Szabad Európa több érintett polgármesterrel is beszélt, és ez alapján a kormánynak nem célja, hogy politikai alapon kivételezzen egyes településekkel. A meglévő forrásokból a lehető legtöbb beruházást szeretnék megvalósítani.

  • Valamilyen folytatása a gazdasági nehézségek ellenére is lesz a programnak a lap önkormányzati forrásai szerint, már csak a közelgő önkormányzati választások miatt is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az EU miatt emelik több mint 40 forinttal az üzemanyagok árát januártólInkább a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevételnövelés. De a januári 43 forintos üzemanyag-áremelés nem vezet ekkora adóbevételi többlethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es költségvetés álllami beruházás megszorítások modern városok program Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.