Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 5. 13:05 Közélet

Ezer milliárd forinttal megrövidülve ér véget a kormány nagy fejlesztési programja

A nehéz költségvetési helyzet miatt nyolc év után lezárja a kormány az egyik legjelentősebb fejlesztési programját, amelynek megvalósulásában hatalmas eltérések voltak az érintett városokban.

Mi történt? Rendeletet adott ki a kormány csütörtökön, amelyben a háborús vészhelyzetre hivatkozva kihirdette a Modern Városok Program lezárását.

  • Az eddig elfogadott projekteket felülvizsgálják, és alapszabály szerint ha ezek eddig nem valósultak meg, a fel nem használt forrásokat az önkormányzatoknak vissza kell utalniuk az államnak.

Tágabb kontextus: a felülvizsgálat részletes feladatait ismertető rendelet a 18 érintett városra lebontva szedi össze a projekteket, kijelölve a felülvizsgálatért felelős miniszert és a felülvizsgálat határidejét.

  • Ahol a megvalósítás „megfontolás tárgyát képezheti”, ott a kijelölt miniszter dönthet az esetleges folytatásról.

Felülnézet: a rendelet azzal indokolja a program lezárását, hogy 2022 óta „gyökeresen megváltozott a politikai és gazdasági környezet”.

Alulnézet: többek között felülvizsgálják a debreceni repülőtér és a tömegközlekedés fejlesztését, a Debrecen és Szeged közti főút gyorsforgalmi úttá bővítését, a Szegedi Atlétikai Centrum megépítését, de például a Diósgyőri vár félbemaradt felújításának befejezését is.

Előzmények: a programot 2015-ben indította a kormány, ennek keretén belül 23 vármegyei jogú várossal kötöttek megállapodást.

  • Lázár János építésügyi miniszter idén áprilisban beszélt először róla egy interjúban, hogy le fogják zárni a programot. „Ami ennyi idő alatt sem tudott elindulni, annak már nem sok legitimitása lehet” – mondta a Mandinernek.

Számokban: 2015 óta a tervezett 3500 milliárd forintos keret kétharmadát, több mint 2353 milliárd forintot fizettek ki a programban. A Szabad Európa gyűjtése alapján idén tavasszal összesen 283 projekt tartozott a programhoz.

  • A projektek megvalósulásában a városok között egészen nagy különbségek voltak: Nyíregyházán például mindent megvalósítottak, míg Salgótarjánban a projektek csaknem 90 százalékát el sem kezdték.

Mi várható? A Szabad Európa több érintett polgármesterrel is beszélt, és ez alapján a kormánynak nem célja, hogy politikai alapon kivételezzen egyes településekkel. A meglévő forrásokból a lehető legtöbb beruházást szeretnék megvalósítani.

  • Valamilyen folytatása a gazdasági nehézségek ellenére is lesz a programnak a lap önkormányzati forrásai szerint, már csak a közelgő önkormányzati választások miatt is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az EU miatt emelik több mint 40 forinttal az üzemanyagok árát januártólInkább a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevételnövelés. De a januári 43 forintos üzemanyag-áremelés nem vezet ekkora adóbevételi többlethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es költségvetés álllami beruházás megszorítások modern városok program Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.