Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 5. 13:05 Közélet

Ezer milliárd forinttal megrövidülve ér véget a kormány nagy fejlesztési programja

A nehéz költségvetési helyzet miatt nyolc év után lezárja a kormány az egyik legjelentősebb fejlesztési programját, amelynek megvalósulásában hatalmas eltérések voltak az érintett városokban.

Mi történt? Rendeletet adott ki a kormány csütörtökön, amelyben a háborús vészhelyzetre hivatkozva kihirdette a Modern Városok Program lezárását.

  • Az eddig elfogadott projekteket felülvizsgálják, és alapszabály szerint ha ezek eddig nem valósultak meg, a fel nem használt forrásokat az önkormányzatoknak vissza kell utalniuk az államnak.

Tágabb kontextus: a felülvizsgálat részletes feladatait ismertető rendelet a 18 érintett városra lebontva szedi össze a projekteket, kijelölve a felülvizsgálatért felelős miniszert és a felülvizsgálat határidejét.

  • Ahol a megvalósítás „megfontolás tárgyát képezheti”, ott a kijelölt miniszter dönthet az esetleges folytatásról.

Felülnézet: a rendelet azzal indokolja a program lezárását, hogy 2022 óta „gyökeresen megváltozott a politikai és gazdasági környezet”.

Alulnézet: többek között felülvizsgálják a debreceni repülőtér és a tömegközlekedés fejlesztését, a Debrecen és Szeged közti főút gyorsforgalmi úttá bővítését, a Szegedi Atlétikai Centrum megépítését, de például a Diósgyőri vár félbemaradt felújításának befejezését is.

Előzmények: a programot 2015-ben indította a kormány, ennek keretén belül 23 vármegyei jogú várossal kötöttek megállapodást.

  • Lázár János építésügyi miniszter idén áprilisban beszélt először róla egy interjúban, hogy le fogják zárni a programot. „Ami ennyi idő alatt sem tudott elindulni, annak már nem sok legitimitása lehet” – mondta a Mandinernek.

Számokban: 2015 óta a tervezett 3500 milliárd forintos keret kétharmadát, több mint 2353 milliárd forintot fizettek ki a programban. A Szabad Európa gyűjtése alapján idén tavasszal összesen 283 projekt tartozott a programhoz.

  • A projektek megvalósulásában a városok között egészen nagy különbségek voltak: Nyíregyházán például mindent megvalósítottak, míg Salgótarjánban a projektek csaknem 90 százalékát el sem kezdték.

Mi várható? A Szabad Európa több érintett polgármesterrel is beszélt, és ez alapján a kormánynak nem célja, hogy politikai alapon kivételezzen egyes településekkel. A meglévő forrásokból a lehető legtöbb beruházást szeretnék megvalósítani.

  • Valamilyen folytatása a gazdasági nehézségek ellenére is lesz a programnak a lap önkormányzati forrásai szerint, már csak a közelgő önkormányzati választások miatt is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az EU miatt emelik több mint 40 forinttal az üzemanyagok árát januártólInkább a költségvetési hiány mérséklése érdekében szükséges 240 milliárd forintos bevételnövelés. De a januári 43 forintos üzemanyag-áremelés nem vezet ekkora adóbevételi többlethez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2024-es költségvetés álllami beruházás megszorítások modern városok program Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.