Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 4. 13:05 Közélet, Világ

Ukrajna támogatásának megfelezésével tartaná meg aduját a magyar kormány

A magyar kormány meg akarja felezni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást – írja a Politico egy kiszivárgott hivatalos magyar javaslatra hivatkozva. Az összeg másik feléről a magyar javaslat szerint csak 2025-ben döntenének, amihez akkor is kellene az összes tagállam jóváhagyása.

  • A mögöttes politikai cél a vétózsarolási potenciál hosszú távú megtartása lehet.

Részletek: decemberben lejár az eddigi EU-s ukrán csomag, ezért sürgősen dönteni kell a 2024-től folyósítandó támogatásokról.

  • A Bizottság 50 milliárd eurót adna, részben kedvezményes hitel, részben vissza nem térítendő támogatás formában. A támogatások nagyja tagállami befizetésekből jönne.
  • Konszenzus nincs még, Németország is sokallja az összeget, de a már megszokott szereposztásban Magyarország a hangos ellenző. Az ukrajnai korrupcióra, valamint a kétoldalú konfliktusokra, főleg az ukrán kisebbségpolitikára hivatkoznak.
  • Még akutabbá teszi Ukrajna európai segítését a republikánusok megosztottsága miatt bizonytalanabbá váló amerikai finanszírozás.

A magyar játszma: az ukrán csomag része az EU-s költségvetés tágabb felülvizsgálatának is, amelyet Magyarország arra próbálja használni, hogy legalább részben hozzájusson a befagyasztott uniós támogatásokhoz. Hétfői hír, hogy a Bizottság enged a kvázi zsarolásnak, és heteken belül akár 13 milliárd eurót is hozzáférhetővé tehet.

  • Hivatalosan tagadják, hogy ezek az ügyek egy átfogó Brüsszel-Budapest alku részei lennének, Vera Jourová uniós biztos szerint ez puszta spekuláció. Azóta azonban még több Bizottság-környéki forrás megerősítette, hogy Magyarország Ukrajna támogatásáért cserébe juthat hozzá a nagyon hiányzó uniós forrásokhoz.
  • Ennek nagypolitikai vonzata a Politico szerint, hogy nemcsak a soros spanyol elnökség, de Olaf Scholz német kancellár és Macron francia elnök is oda akarja adni az EU-támogatások egy részét Magyarországnak cserébe azért, hogy Orbán ne vétózzon. A támogatásokról szóló bizottsági döntést még októberben meghozhatják.

Miért fontos ez? A magyar kormány ezzel komoly politikai sikert érne el: ha keményen élnek a konszenzusos döntéseknél meglévő zsarolási potenciállal, arra a Bizottságnak nincs egyszerű megoldása. Bár az uniós költségvetéssel kapcsolatban ezt a kártyát a kormány most kijátszotta, a célja, hogy hasonlóan erős lapok maradjanak a kezében.

  • A magyar kormánynak emiatt lehet fontos az is, hogy az ukrán támogatások második felének kifizetését 2025-ben egy újabb uniós értékeléstől tegyék függővé: mivel ezt is tagállami konszenzushoz kötnék, Magyarország akkor újra vétóval fenyegethetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Viktor tarthatja Brüsszelben a zsákot, a Bizottság heteken belül engedhet a költségvetés blokkolásával fenyegető magyar kormánynakAz Európai Bizottság heteken belül felszabadíthatja a befagyasztott uniós támogatások jelentős részét, ami komoly politikai győzelem lenne a magyar kormánynak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ európai bizottság Európai Unió Ukrajna uniós költségvetés vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.