Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 4. 13:05 Közélet, Világ

Ukrajna támogatásának megfelezésével tartaná meg aduját a magyar kormány

A magyar kormány meg akarja felezni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatást – írja a Politico egy kiszivárgott hivatalos magyar javaslatra hivatkozva. Az összeg másik feléről a magyar javaslat szerint csak 2025-ben döntenének, amihez akkor is kellene az összes tagállam jóváhagyása.

  • A mögöttes politikai cél a vétózsarolási potenciál hosszú távú megtartása lehet.

Részletek: decemberben lejár az eddigi EU-s ukrán csomag, ezért sürgősen dönteni kell a 2024-től folyósítandó támogatásokról.

  • A Bizottság 50 milliárd eurót adna, részben kedvezményes hitel, részben vissza nem térítendő támogatás formában. A támogatások nagyja tagállami befizetésekből jönne.
  • Konszenzus nincs még, Németország is sokallja az összeget, de a már megszokott szereposztásban Magyarország a hangos ellenző. Az ukrajnai korrupcióra, valamint a kétoldalú konfliktusokra, főleg az ukrán kisebbségpolitikára hivatkoznak.
  • Még akutabbá teszi Ukrajna európai segítését a republikánusok megosztottsága miatt bizonytalanabbá váló amerikai finanszírozás.

A magyar játszma: az ukrán csomag része az EU-s költségvetés tágabb felülvizsgálatának is, amelyet Magyarország arra próbálja használni, hogy legalább részben hozzájusson a befagyasztott uniós támogatásokhoz. Hétfői hír, hogy a Bizottság enged a kvázi zsarolásnak, és heteken belül akár 13 milliárd eurót is hozzáférhetővé tehet.

  • Hivatalosan tagadják, hogy ezek az ügyek egy átfogó Brüsszel-Budapest alku részei lennének, Vera Jourová uniós biztos szerint ez puszta spekuláció. Azóta azonban még több Bizottság-környéki forrás megerősítette, hogy Magyarország Ukrajna támogatásáért cserébe juthat hozzá a nagyon hiányzó uniós forrásokhoz.
  • Ennek nagypolitikai vonzata a Politico szerint, hogy nemcsak a soros spanyol elnökség, de Olaf Scholz német kancellár és Macron francia elnök is oda akarja adni az EU-támogatások egy részét Magyarországnak cserébe azért, hogy Orbán ne vétózzon. A támogatásokról szóló bizottsági döntést még októberben meghozhatják.

Miért fontos ez? A magyar kormány ezzel komoly politikai sikert érne el: ha keményen élnek a konszenzusos döntéseknél meglévő zsarolási potenciállal, arra a Bizottságnak nincs egyszerű megoldása. Bár az uniós költségvetéssel kapcsolatban ezt a kártyát a kormány most kijátszotta, a célja, hogy hasonlóan erős lapok maradjanak a kezében.

  • A magyar kormánynak emiatt lehet fontos az is, hogy az ukrán támogatások második felének kifizetését 2025-ben egy újabb uniós értékeléstől tegyék függővé: mivel ezt is tagállami konszenzushoz kötnék, Magyarország akkor újra vétóval fenyegethetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán Viktor tarthatja Brüsszelben a zsákot, a Bizottság heteken belül engedhet a költségvetés blokkolásával fenyegető magyar kormánynakAz Európai Bizottság heteken belül felszabadíthatja a befagyasztott uniós támogatások jelentős részét, ami komoly politikai győzelem lenne a magyar kormánynak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ európai bizottság Európai Unió Ukrajna uniós költségvetés vétó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.