Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 17:02 Közélet

Magyarországról jövő migránsok és álhírek is szítják a feszültséget a választásra készülő Szlovákiában

A Magyarország felől érkező migránsok témája uralja a szlovák nyilvánosságot a hétvégi választások előtt. Ez a Smernek (Fico pártja, a Fidesz kvázi szövetségese) és szélsőjobboldali potenciális koalíciós társainak kedvez, de az utolsó napokban a volt miniszterelnök Pellegrini (aki a mérleg nyelve lehetne, de pártja inkább a Smer felé húz) is óriásplakátokkal csatlakozott rá a témára.

Részletek: a migráció augusztus végén ugrott meg, ami a szlovák hatóságokat is felkészületlenül érte. A 90 százalékban afgán és szíriai migránsokat a rendőrség nem toloncolja vissza. Ők humanitárius okokból szabadon mozoghatnak, és erről egy rendőrségi igazolást is kapnak.

  • Bár ez a papír önmagában nem jogosít schengeni tartózkodásra, a migránsok között ez terjed, hozzájárulva ahhoz, hogy egyre népszerűbb a szlovákiai útvonal. Az igazolás miatt a Smer a kormányt támadja, bár azt még az ő kormányzása alatt fogadták el.
  • A bevándorlók többsége Németországba tart, de Szlovákiában attól tartanak, hogy előbb-utóbb Németország is lezárhatja a cseh határt (a német belügyminiszter erről beszél), és így többen ragadnának Pozsonyban is.
  • A magyar kormány felelősségét és az embercsempészek kiengedését hangsúlyozzék a nyugatpárt szlovák pártok, mások szerint a növekvő számokat a szerbiai migrációs nyomás és a jobban védett osztrák határnál átjárhatóbb szlovák tranzitútvonal is magyarázhatja.

Számokban: egy friss közvélemény-kutatás szerint a témára leginkább a Smer és a szélsőjobb szavazói rezonálnak. Míg össztársadalmilag a migrációt 15 százalék tartja az ország fő problémájának (az aggasztó államháztartási hiányt és az egyenlőtlenségeket bő 30 százalék), Fico szavazóinál 30 százalék ezt teszi az első helyre.

Reakciók: rendőrségi adatok szerint az utolsó héten csökkent a nyomás, de így is nagy a feszültség: embercsempész autók, lövöldözések hírei terjednek, a helyi tüntetéseket előszeretettel látogatják a politikusok is.

  • A szlovák kormány növelte a rendőri jelenlétet a határnál, a hírek szerint a komáromi híd magyarországi oldalán is ellenőriznek szlovák rendőrök, de Ódor Lajos miniszterelnök a magyar-szerb határon szeretne szigorúbb határzárat.
  • Fico a karhatalom általános kivezénylését és azt követeli, hogy 50 méterenként legyenek fegyveresek a magyar-szlovák határon. A szlovák rendőrség szerint ez irreális, a magyar-szlovák 654 kilométer hosszú, ehhez több mint százezer rendőrre lenne szükség.

A szlovák nemzetbiztonsági szerint komoly veszélye van, hogy egy ellenséges állam kibertámadásokkal, hibrid hadműveletekkel (adathalászat, a választási oldal elleni túlterheléses támadás, dezinformációs kampányok)  hajt végre Szlovákia ellen a választási kampány során.

  • Főleg az orosz dezinformációt tartják általában is veszélyesnek, a pozsonyi nagykövetséget, ahonnan néhány napja egy orosz diplomatát is kiutasítottak, a hibrid hadviselés központjának tartják.
  • Az álhírek ellen a rendőrség szokatlanul aktív és külön kampányt indított “Nem ragadnak rám az álhírek” címen. A rendőrségi videókban népszerű rapper és volt püspök is felhívja a figyelmet a hoaxok veszélyeire. 
  • A migráció körül is megjelentek álhírek, maga Fico is terjeszti ezeket. A Smer elnöke egy videóban egy román mikrobusz előtt állította, hogy itt van egy embercsempész autó, és a rendőrség nem tesz semmit. A hírt a szlovák rendőrség cáfolta: egy szabályos fuvarlevelekkel rendelkező járműről volt szó.

Tágabb kontextus: a hétvégén az Európai Bizottság kifejezetten a szlovák választások kapcsán szólította fel a Facebook, a Youtube és a Tiktok tulajdonosait az álhírek elleni határozott fellépésre, jelentős pénzbírsággal fenyegetve őket, ha ennek nem tesznek eleget.

  • Ez nem kizárólag a szlovák politikának szól: most vizsgázik először élesben az EU új digitális törvénycsomagja, a határozottabb moderálást előíró DSA. Az álhírek miatti határozottabb moderáció ugyanakkor veszélyt jelenthet a demokratikus vitára.

Korábban amerikai demokrata szenátorok követelték Zuckerbergnél az oroszbarát dezinformációs tartalmak eltávolítását. Ezt Fico kifogásolja, szerinte főleg a mainstream sajtóból jön a legtöbb félretájékoztatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet álhírek dezinformáció dsa facebook izzadság migráció Robert Fico Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.