Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 17:02 Közélet

Magyarországról jövő migránsok és álhírek is szítják a feszültséget a választásra készülő Szlovákiában

A Magyarország felől érkező migránsok témája uralja a szlovák nyilvánosságot a hétvégi választások előtt. Ez a Smernek (Fico pártja, a Fidesz kvázi szövetségese) és szélsőjobboldali potenciális koalíciós társainak kedvez, de az utolsó napokban a volt miniszterelnök Pellegrini (aki a mérleg nyelve lehetne, de pártja inkább a Smer felé húz) is óriásplakátokkal csatlakozott rá a témára.

Részletek: a migráció augusztus végén ugrott meg, ami a szlovák hatóságokat is felkészületlenül érte. A 90 százalékban afgán és szíriai migránsokat a rendőrség nem toloncolja vissza. Ők humanitárius okokból szabadon mozoghatnak, és erről egy rendőrségi igazolást is kapnak.

  • Bár ez a papír önmagában nem jogosít schengeni tartózkodásra, a migránsok között ez terjed, hozzájárulva ahhoz, hogy egyre népszerűbb a szlovákiai útvonal. Az igazolás miatt a Smer a kormányt támadja, bár azt még az ő kormányzása alatt fogadták el.
  • A bevándorlók többsége Németországba tart, de Szlovákiában attól tartanak, hogy előbb-utóbb Németország is lezárhatja a cseh határt (a német belügyminiszter erről beszél), és így többen ragadnának Pozsonyban is.
  • A magyar kormány felelősségét és az embercsempészek kiengedését hangsúlyozzék a nyugatpárt szlovák pártok, mások szerint a növekvő számokat a szerbiai migrációs nyomás és a jobban védett osztrák határnál átjárhatóbb szlovák tranzitútvonal is magyarázhatja.

Számokban: egy friss közvélemény-kutatás szerint a témára leginkább a Smer és a szélsőjobb szavazói rezonálnak. Míg össztársadalmilag a migrációt 15 százalék tartja az ország fő problémájának (az aggasztó államháztartási hiányt és az egyenlőtlenségeket bő 30 százalék), Fico szavazóinál 30 százalék ezt teszi az első helyre.

Reakciók: rendőrségi adatok szerint az utolsó héten csökkent a nyomás, de így is nagy a feszültség: embercsempész autók, lövöldözések hírei terjednek, a helyi tüntetéseket előszeretettel látogatják a politikusok is.

  • A szlovák kormány növelte a rendőri jelenlétet a határnál, a hírek szerint a komáromi híd magyarországi oldalán is ellenőriznek szlovák rendőrök, de Ódor Lajos miniszterelnök a magyar-szerb határon szeretne szigorúbb határzárat.
  • Fico a karhatalom általános kivezénylését és azt követeli, hogy 50 méterenként legyenek fegyveresek a magyar-szlovák határon. A szlovák rendőrség szerint ez irreális, a magyar-szlovák 654 kilométer hosszú, ehhez több mint százezer rendőrre lenne szükség.

A szlovák nemzetbiztonsági szerint komoly veszélye van, hogy egy ellenséges állam kibertámadásokkal, hibrid hadműveletekkel (adathalászat, a választási oldal elleni túlterheléses támadás, dezinformációs kampányok)  hajt végre Szlovákia ellen a választási kampány során.

  • Főleg az orosz dezinformációt tartják általában is veszélyesnek, a pozsonyi nagykövetséget, ahonnan néhány napja egy orosz diplomatát is kiutasítottak, a hibrid hadviselés központjának tartják.
  • Az álhírek ellen a rendőrség szokatlanul aktív és külön kampányt indított “Nem ragadnak rám az álhírek” címen. A rendőrségi videókban népszerű rapper és volt püspök is felhívja a figyelmet a hoaxok veszélyeire. 
  • A migráció körül is megjelentek álhírek, maga Fico is terjeszti ezeket. A Smer elnöke egy videóban egy román mikrobusz előtt állította, hogy itt van egy embercsempész autó, és a rendőrség nem tesz semmit. A hírt a szlovák rendőrség cáfolta: egy szabályos fuvarlevelekkel rendelkező járműről volt szó.

Tágabb kontextus: a hétvégén az Európai Bizottság kifejezetten a szlovák választások kapcsán szólította fel a Facebook, a Youtube és a Tiktok tulajdonosait az álhírek elleni határozott fellépésre, jelentős pénzbírsággal fenyegetve őket, ha ennek nem tesznek eleget.

  • Ez nem kizárólag a szlovák politikának szól: most vizsgázik először élesben az EU új digitális törvénycsomagja, a határozottabb moderálást előíró DSA. Az álhírek miatti határozottabb moderáció ugyanakkor veszélyt jelenthet a demokratikus vitára.

Korábban amerikai demokrata szenátorok követelték Zuckerbergnél az oroszbarát dezinformációs tartalmak eltávolítását. Ezt Fico kifogásolja, szerinte főleg a mainstream sajtóból jön a legtöbb félretájékoztatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet álhírek dezinformáció dsa facebook izzadság migráció Robert Fico Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.