Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 6. 14:00 Közélet, Pénz

Csúszik a szuperkórház, a Duna-híd és a budapesti vasút, a debreceni nagy munkásszállót viszont felpörgetik

Visszavont a kormány egy sor olyan határozatot, amelyek infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódnak – írta meg a Hvg.hu a Magyar Közlöny kedd esti kormányrendeletére hivatkozva. 

Felülnézet: A pénzügyminiszter 2022 júniusában kapta meg azt a feladatot, hogy az állami beruházásokból függesszen fel annyit, amellyel összesen 1150 milliárd forinttal csökkenthető a 2022-es és 2023-as költségvetés kiadási oldala, a mostani intézkedések ezt a célt szolgálják.

  • A kormány azzal indokolja a döntést, hogy a rezsicsökkentést és a honvédelmi kiadásokat meg akarja tartani, vagyis a beruházások azért nem valósulnak meg vagy tolódnak ki időben, mert az állam továbbra is normatív alapon, differenciálás nélkül kipótolja a lakosság villany- és gázszámláit.
  • A projektek jelentős részében a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. képviselte a kormányt, a beruházások többsége a fővárosban valósult volna meg. 

Részletek: több mint egy tucat projektet törölnek a mostani lista alapján, amelyekkel egyenként sok százmillió forintot, összesen néhány milliárdot spórol a kormányzat. A listán főleg közlekedésfejlesztési, szabadidős vagy egészségügyi projektek szerepelnek. Példák a lefújt fejlesztésekre (a teljes lista itt található): 

  • Közlekedésfejlesztés: nem tervezik meg Budapesten a Galvani hidat és a pesti oldalon hozzá kapcsolódó Kelenföldi Duna-parti Sétányt; nem készítik el 800 millió forintért Albertfalva és a Külső Körvasút megállóhelyeinek fejlesztési terveit; és a kormány ezentúl nem vesz részt Budapest agglomerációjában a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésében.
  • Rekreáció/sport: nem kezdődik el a Csepel északi részére szánt Budapesti Xtrém Szabadidő Park; a soroksári Dunai Evezős Központ; a budapesti és a debreceni Velodrom; a Gellért-hegyi közpark; és a Népliget-Józsefvárosi pályaudvar-Északi Járműjavító területére tervezett kulturális, sport- és szabadidős komplexum fejlesztése/tervezése. 
  • Emlékezetpolitika: nem indul el mintegy 500-500 millió forintért a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére a Hortobágyi Deportálások Emlékhely és a Recski Nemzeti Emlékpark előkészítése. 
  • Egészségügy: nem tervezik meg a Dél-Budára tervezett új szuperkórházhoz tartozó két új autópálya lehajtót, ennek költsége 670 millió forint lett volna. 

Igen, de: az esetek többségében nem a nagyberuházásoktól vonult vissza az állam (szuperkórház, Galvani híd), csak az ahhoz szükséges előkészítésektől, ami arra utalhat, hogy a megvalósítást halasztják – de erről a kormány egyelőre semmit sem közölt.

Alulnézet: a budapesti szuperkórház egy 300 milliárd forintra tervezett beruházás, az intézmény 1,2 millió lakost látna el több mint 500 aktív ággyal. A tervek szerint öt nyugat- és közép magyarországi régióból is fogad majd betegeket, de autópálya lehajtók nélkül már az építkezés is elég nehéz feladatnak tűnik.

Arról is döntött a kormány, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kap a Debreceni Déli Gazdasági Övezet mellett épülő nagy munkásszálló, amely legfeljebb 4000 négyzetméteres lehet. Az építkezést gyorsíthatja, hogy:

  • nem kell hozzá előzetes régészeti dokumentáció, ha van a területről megfelelő hatástanulmány,
  • és nem teljesen kész állapotban is engedik használatba venni, „ha az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságához szükséges járulékos építményei telken belül ideiglenesen vagy a meglévő szomszédos, illetve a telephelyi telkeken helyezkednek el”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz állami beruházások debrecen Galvani-híd költségvetés megszorítás Munkásszálló szuperkórház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.