Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 6. 14:00 Közélet, Pénz

Csúszik a szuperkórház, a Duna-híd és a budapesti vasút, a debreceni nagy munkásszállót viszont felpörgetik

Visszavont a kormány egy sor olyan határozatot, amelyek infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódnak – írta meg a Hvg.hu a Magyar Közlöny kedd esti kormányrendeletére hivatkozva. 

Felülnézet: A pénzügyminiszter 2022 júniusában kapta meg azt a feladatot, hogy az állami beruházásokból függesszen fel annyit, amellyel összesen 1150 milliárd forinttal csökkenthető a 2022-es és 2023-as költségvetés kiadási oldala, a mostani intézkedések ezt a célt szolgálják.

  • A kormány azzal indokolja a döntést, hogy a rezsicsökkentést és a honvédelmi kiadásokat meg akarja tartani, vagyis a beruházások azért nem valósulnak meg vagy tolódnak ki időben, mert az állam továbbra is normatív alapon, differenciálás nélkül kipótolja a lakosság villany- és gázszámláit.
  • A projektek jelentős részében a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. képviselte a kormányt, a beruházások többsége a fővárosban valósult volna meg. 

Részletek: több mint egy tucat projektet törölnek a mostani lista alapján, amelyekkel egyenként sok százmillió forintot, összesen néhány milliárdot spórol a kormányzat. A listán főleg közlekedésfejlesztési, szabadidős vagy egészségügyi projektek szerepelnek. Példák a lefújt fejlesztésekre (a teljes lista itt található): 

  • Közlekedésfejlesztés: nem tervezik meg Budapesten a Galvani hidat és a pesti oldalon hozzá kapcsolódó Kelenföldi Duna-parti Sétányt; nem készítik el 800 millió forintért Albertfalva és a Külső Körvasút megállóhelyeinek fejlesztési terveit; és a kormány ezentúl nem vesz részt Budapest agglomerációjában a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésében.
  • Rekreáció/sport: nem kezdődik el a Csepel északi részére szánt Budapesti Xtrém Szabadidő Park; a soroksári Dunai Evezős Központ; a budapesti és a debreceni Velodrom; a Gellért-hegyi közpark; és a Népliget-Józsefvárosi pályaudvar-Északi Járműjavító területére tervezett kulturális, sport- és szabadidős komplexum fejlesztése/tervezése. 
  • Emlékezetpolitika: nem indul el mintegy 500-500 millió forintért a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére a Hortobágyi Deportálások Emlékhely és a Recski Nemzeti Emlékpark előkészítése. 
  • Egészségügy: nem tervezik meg a Dél-Budára tervezett új szuperkórházhoz tartozó két új autópálya lehajtót, ennek költsége 670 millió forint lett volna. 

Igen, de: az esetek többségében nem a nagyberuházásoktól vonult vissza az állam (szuperkórház, Galvani híd), csak az ahhoz szükséges előkészítésektől, ami arra utalhat, hogy a megvalósítást halasztják – de erről a kormány egyelőre semmit sem közölt.

Alulnézet: a budapesti szuperkórház egy 300 milliárd forintra tervezett beruházás, az intézmény 1,2 millió lakost látna el több mint 500 aktív ággyal. A tervek szerint öt nyugat- és közép magyarországi régióból is fogad majd betegeket, de autópálya lehajtók nélkül már az építkezés is elég nehéz feladatnak tűnik.

Arról is döntött a kormány, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kap a Debreceni Déli Gazdasági Övezet mellett épülő nagy munkásszálló, amely legfeljebb 4000 négyzetméteres lehet. Az építkezést gyorsíthatja, hogy:

  • nem kell hozzá előzetes régészeti dokumentáció, ha van a területről megfelelő hatástanulmány,
  • és nem teljesen kész állapotban is engedik használatba venni, „ha az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságához szükséges járulékos építményei telken belül ideiglenesen vagy a meglévő szomszédos, illetve a telephelyi telkeken helyezkednek el”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz állami beruházások debrecen Galvani-híd költségvetés megszorítás Munkásszálló szuperkórház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.