Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 6. 14:00 Közélet, Pénz

Csúszik a szuperkórház, a Duna-híd és a budapesti vasút, a debreceni nagy munkásszállót viszont felpörgetik

Visszavont a kormány egy sor olyan határozatot, amelyek infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódnak – írta meg a Hvg.hu a Magyar Közlöny kedd esti kormányrendeletére hivatkozva. 

Felülnézet: A pénzügyminiszter 2022 júniusában kapta meg azt a feladatot, hogy az állami beruházásokból függesszen fel annyit, amellyel összesen 1150 milliárd forinttal csökkenthető a 2022-es és 2023-as költségvetés kiadási oldala, a mostani intézkedések ezt a célt szolgálják.

  • A kormány azzal indokolja a döntést, hogy a rezsicsökkentést és a honvédelmi kiadásokat meg akarja tartani, vagyis a beruházások azért nem valósulnak meg vagy tolódnak ki időben, mert az állam továbbra is normatív alapon, differenciálás nélkül kipótolja a lakosság villany- és gázszámláit.
  • A projektek jelentős részében a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. képviselte a kormányt, a beruházások többsége a fővárosban valósult volna meg. 

Részletek: több mint egy tucat projektet törölnek a mostani lista alapján, amelyekkel egyenként sok százmillió forintot, összesen néhány milliárdot spórol a kormányzat. A listán főleg közlekedésfejlesztési, szabadidős vagy egészségügyi projektek szerepelnek. Példák a lefújt fejlesztésekre (a teljes lista itt található): 

  • Közlekedésfejlesztés: nem tervezik meg Budapesten a Galvani hidat és a pesti oldalon hozzá kapcsolódó Kelenföldi Duna-parti Sétányt; nem készítik el 800 millió forintért Albertfalva és a Külső Körvasút megállóhelyeinek fejlesztési terveit; és a kormány ezentúl nem vesz részt Budapest agglomerációjában a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésében.
  • Rekreáció/sport: nem kezdődik el a Csepel északi részére szánt Budapesti Xtrém Szabadidő Park; a soroksári Dunai Evezős Központ; a budapesti és a debreceni Velodrom; a Gellért-hegyi közpark; és a Népliget-Józsefvárosi pályaudvar-Északi Járműjavító területére tervezett kulturális, sport- és szabadidős komplexum fejlesztése/tervezése. 
  • Emlékezetpolitika: nem indul el mintegy 500-500 millió forintért a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére a Hortobágyi Deportálások Emlékhely és a Recski Nemzeti Emlékpark előkészítése. 
  • Egészségügy: nem tervezik meg a Dél-Budára tervezett új szuperkórházhoz tartozó két új autópálya lehajtót, ennek költsége 670 millió forint lett volna. 

Igen, de: az esetek többségében nem a nagyberuházásoktól vonult vissza az állam (szuperkórház, Galvani híd), csak az ahhoz szükséges előkészítésektől, ami arra utalhat, hogy a megvalósítást halasztják – de erről a kormány egyelőre semmit sem közölt.

Alulnézet: a budapesti szuperkórház egy 300 milliárd forintra tervezett beruházás, az intézmény 1,2 millió lakost látna el több mint 500 aktív ággyal. A tervek szerint öt nyugat- és közép magyarországi régióból is fogad majd betegeket, de autópálya lehajtók nélkül már az építkezés is elég nehéz feladatnak tűnik.

Arról is döntött a kormány, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kap a Debreceni Déli Gazdasági Övezet mellett épülő nagy munkásszálló, amely legfeljebb 4000 négyzetméteres lehet. Az építkezést gyorsíthatja, hogy:

  • nem kell hozzá előzetes régészeti dokumentáció, ha van a területről megfelelő hatástanulmány,
  • és nem teljesen kész állapotban is engedik használatba venni, „ha az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságához szükséges járulékos építményei telken belül ideiglenesen vagy a meglévő szomszédos, illetve a telephelyi telkeken helyezkednek el”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz állami beruházások debrecen Galvani-híd költségvetés megszorítás Munkásszálló szuperkórház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.