Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 4. 16:33 Közélet

Von der Leyen fúrásával harcolná ki a kormány az uniós támogatásokat

Lényegében nyíltan beszélt arról Orbán Balázs, hogy a  visszatartott uniós pénzek megszerzésének érdekében megpróbálnak majd nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra, méghozzá úgy, hogy meglebegtetik annak a lehetőségét, hogy a feltételezhetően újraválasztásra készülő Ursula von der Leyen terveit megfúrják. 

Mi történt? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Politicónak adott interjút, melyben az uniós pénzekről, a Fidesz európai jobboldali elképzeléseiről és Ukrajnáról is beszélt. Főbb állításai:

  • a magyar kormány korábban ugyan támogatta von der Leyen bizottsági elnököt, de ez megbicsaklott VDL saját politikai napirendje miatt, amit erővel próbál lenyomni a tagállamokon. Fő vitapontok: geopolitika, amerikai és kínai viszony, háború, szankciók;
  • a magyar jogállamisági és korrupciós ügyek miatt visszatartott EU-s támogatásokkal kapcsolatban Orbán szerint szűkül Brüsszel mozgástere, és szerinte kénytelenek lesznek pozitív jeleket küldeni Budapestre;
  • a Néppárttal szakító Fidesznek megfelelne a Jaroslaw Kaczynski lengyel államfő és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök európai pártcsaládja, a jobboldali ECR, de főleg egy összjobboldali tömörülést szeretnének összehozni. Orbán is elismeri azonban, hogy erre kevés az esély, hiszen a német és lengyel jobbközép kizárja a szélsőjobbal, így az egyre népszerűbb német AFD-vel vagy a Marine Le Pen-féle francia RN-nel az együttműködést;
  • Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásait a kárpátaljai magyar kisebbség szerinte elfogadhatatlan helyzete miatt addig blokkolja Magyarország, amíg a kérdés nem oldódik meg. Orbán a háború előtti nemzetiségi jogok helyreállítását tartaná elfogadhatónak.

Miért fontos ez? Az interjúban újszerű, hogy a magyar kormány nyilvánosan összekapcsolta a “brüsszeli pénzek” ügyét és von der Leyen újraválasztásának lebegtetését. Az európai helyezkedésben a jelenleg magányos Fidesz ugyan az ECR-re tesz, de a jobboldali együttműködésnek több komoly akadálya van, a szélsőjobbos pártok mellett ilyen a háborúhoz és Oroszországhoz való viszony.

Tágabb kontextus: az optimizmus abból következhet, hogy a kormány mozgástere megítélésük szerint tágulhat, aminek több oka is van. Egyrészt miniszterelnöki ambíciókkal Brüsszelből a holland belpolitikába távozik Frans Timmermans bizottsági alelnök, aki az egyik legerősebb képviselője volt a magyar kormánnyal szembeni konfrontatívabb politikának. 

  • Másrészt az EU költségvetési felülvizsgálatához minden tagállam hozzájárulása kell, Orbán Viktor pedig nyíltan beszél arról, hogy magyar vétófenyegetéssel akarja megszerezni az uniós fejlesztési forrásokat: “És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv” – mondta Tusványoson.
  • Emellett az újraválasztást megcélzó von der Leyen számára fontos lenne, hogy ne legyen gond az uniós költségvetéssel (bár közben azt a látszatot is érdemes elkerülnie, hogy túlságosan könnyen befekszik az olyan “renitenseknek”, mint Orbán Viktor).

Igen, de: a Fidesz jelentőségét árnyalja, hogy a bizottsági elnök megválasztásához nem feltétlenül kell minden tagállam támogatása, ebben nincs vétójog. A szokásjog szerint erről idáig egyhangúlag döntöttek, de ettől el lehet térni, a pártcsaládon kívüli Fidesz pedig ma könnyebben megkerülhető. Az előzetes politikai kompromisszumok után végül az EP szavaz majd a jelöltről.

Mi várható? Az uniós költségvetés esetében komolyabb nyomást tud gyakorolni a magyar kormány egy vétófenyegetéssel. A költségvetés felülvizsgálatára van még idő, de decemberig Brüsszelben szeretnének túl lenni a politikai megállapodáson. A magyar kormány egyelőre azt mondja, ehhez biztosan nem adja a hozzájárulását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet európai bizottság Európsi Unió uniós források Ursula von der Leyen Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.