Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 4. 16:33 Közélet

Von der Leyen fúrásával harcolná ki a kormány az uniós támogatásokat

Lényegében nyíltan beszélt arról Orbán Balázs, hogy a  visszatartott uniós pénzek megszerzésének érdekében megpróbálnak majd nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra, méghozzá úgy, hogy meglebegtetik annak a lehetőségét, hogy a feltételezhetően újraválasztásra készülő Ursula von der Leyen terveit megfúrják. 

Mi történt? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Politicónak adott interjút, melyben az uniós pénzekről, a Fidesz európai jobboldali elképzeléseiről és Ukrajnáról is beszélt. Főbb állításai:

  • a magyar kormány korábban ugyan támogatta von der Leyen bizottsági elnököt, de ez megbicsaklott VDL saját politikai napirendje miatt, amit erővel próbál lenyomni a tagállamokon. Fő vitapontok: geopolitika, amerikai és kínai viszony, háború, szankciók;
  • a magyar jogállamisági és korrupciós ügyek miatt visszatartott EU-s támogatásokkal kapcsolatban Orbán szerint szűkül Brüsszel mozgástere, és szerinte kénytelenek lesznek pozitív jeleket küldeni Budapestre;
  • a Néppárttal szakító Fidesznek megfelelne a Jaroslaw Kaczynski lengyel államfő és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök európai pártcsaládja, a jobboldali ECR, de főleg egy összjobboldali tömörülést szeretnének összehozni. Orbán is elismeri azonban, hogy erre kevés az esély, hiszen a német és lengyel jobbközép kizárja a szélsőjobbal, így az egyre népszerűbb német AFD-vel vagy a Marine Le Pen-féle francia RN-nel az együttműködést;
  • Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásait a kárpátaljai magyar kisebbség szerinte elfogadhatatlan helyzete miatt addig blokkolja Magyarország, amíg a kérdés nem oldódik meg. Orbán a háború előtti nemzetiségi jogok helyreállítását tartaná elfogadhatónak.

Miért fontos ez? Az interjúban újszerű, hogy a magyar kormány nyilvánosan összekapcsolta a “brüsszeli pénzek” ügyét és von der Leyen újraválasztásának lebegtetését. Az európai helyezkedésben a jelenleg magányos Fidesz ugyan az ECR-re tesz, de a jobboldali együttműködésnek több komoly akadálya van, a szélsőjobbos pártok mellett ilyen a háborúhoz és Oroszországhoz való viszony.

Tágabb kontextus: az optimizmus abból következhet, hogy a kormány mozgástere megítélésük szerint tágulhat, aminek több oka is van. Egyrészt miniszterelnöki ambíciókkal Brüsszelből a holland belpolitikába távozik Frans Timmermans bizottsági alelnök, aki az egyik legerősebb képviselője volt a magyar kormánnyal szembeni konfrontatívabb politikának. 

  • Másrészt az EU költségvetési felülvizsgálatához minden tagállam hozzájárulása kell, Orbán Viktor pedig nyíltan beszél arról, hogy magyar vétófenyegetéssel akarja megszerezni az uniós fejlesztési forrásokat: “És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv” – mondta Tusványoson.
  • Emellett az újraválasztást megcélzó von der Leyen számára fontos lenne, hogy ne legyen gond az uniós költségvetéssel (bár közben azt a látszatot is érdemes elkerülnie, hogy túlságosan könnyen befekszik az olyan “renitenseknek”, mint Orbán Viktor).

Igen, de: a Fidesz jelentőségét árnyalja, hogy a bizottsági elnök megválasztásához nem feltétlenül kell minden tagállam támogatása, ebben nincs vétójog. A szokásjog szerint erről idáig egyhangúlag döntöttek, de ettől el lehet térni, a pártcsaládon kívüli Fidesz pedig ma könnyebben megkerülhető. Az előzetes politikai kompromisszumok után végül az EP szavaz majd a jelöltről.

Mi várható? Az uniós költségvetés esetében komolyabb nyomást tud gyakorolni a magyar kormány egy vétófenyegetéssel. A költségvetés felülvizsgálatára van még idő, de decemberig Brüsszelben szeretnének túl lenni a politikai megállapodáson. A magyar kormány egyelőre azt mondja, ehhez biztosan nem adja a hozzájárulását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet európai bizottság Európsi Unió uniós források Ursula von der Leyen Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.