Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 15. 19:16 Közélet, Világ

A magyar külügy a korrupcióval vádolt főrendőrök mellé állt, hogy az oroszbarát szövetségeseit segítse

A hétvégén, egy hónappal a szeptemberi választások előtt letartóztatták Tibor Gašpar volt szlovák rendőrkapitányt. Az esetet a magyar külügy is minősítette, szembemenve az általa hirdetett elvekkel.

  • Gašpart vesztegetés vádjával vették őrizetbe péntek hajnalban. A bíróság ezt nem tartotta indokoltnak, így vasárnap kiengedték.

Miért fontos ez? 2018-ban bukott bele Robert Fico a Kuciak-gyilkosságba*Ján Kuciak, az aktuality.sk oknyomozó riporterének és menyasszonyának, Martina Kusnyírovának holttestét 2018. február 21-én találták meg nagymácsédi családi házukban. Mindkettőjüket agyonlőtték. , a politika és a bűnözés összefonódásába. Azóta is ez a fő ügy Szlovákiában, de hiába az újabb bekasztnizások, a Fico által vezetett Smer csak tovább erősödik. Gašpar Fico régi szövetségese, 9. a Smer listáján, biztos helye van a következő országgyűlésben.

  • A magyar kormány nyíltan támogatja a korábban magyarellenes politikájáról ismert, ma Nyugaton oroszbarátnak elkönyvelt pártot, miközben a magyar nemzetiségű miniszterelnökkel és rendőrfőkapitánnyal is szembe megy.

Előzmények: Gašpar Fico kormányzása alatt, 2018 áprilisáig vezette a szlovák rendőrséget, a rendőrségen és ügyészségen belüli maffiaszálak Kuciak-gyilkosság utáni felgöngyölítésébe bukott bele.

  • 2020-ban már egyszer letartóztatták egy másik ügyben, majd Ficót is bűnszervezet létrehozásával gyanúsították meg. Gašpar ezután lépett be a Smerbe.

Mi történt most? A rendőrség szerint megvesztegetett egy volt nyomozót, hogy Smer-közeli üzletemberek ügyeiben hátráltassa a nyomozást. Az egyik ügy szereplője a Kuciak megöletésével gyanúsított Marian Kočner, a másik Norbert Bödör nyitrai vállalkozó, aki Gašpar sógoraként a vádak szerint ténylegesen irányította a rendőrséget Fico évei alatt.

Tágabb kontextus: Fico évek óta azzal vádolja ellenfeleit, hogy a korrupciós nyomozások az ő megrendelésükre történnek. Gašpar őrizetbe vételét szerinte szándékosan időzítették “a sorosisták” a kampányhajrára Ódor Lajos miniszterelnök és Zuzana Čaputová köztársasági elnök tudtával, Hamran István rendőrfőkapitány utasítására.

Magyar szál: Szijjártó Péter, majd a külügyi államtitkár Menczer Tamás is reagált az ügyre. „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben” – fogalmazott Szijjártó, és a szlovák eset mellett a boszniai szerb vezető, Milorad Dodik elleni nyugati szankciós nyomásra utalt.

  • A Fidesz a Smer választási győzelmében bízik, de ilyen nyíltan idáig nem állt ki mellettük, hiszen a korábbi magyarellenes lépések (kettős állampolgárság tiltása, Malina Hedvig-ügy, Sólyom László be nem engedése, stb.) miatt a kérdés a (várhatóan parlamenti képviselet nélkül maradó) szlovákiai magyarokat is megosztja.
  • A szlovák rendőrség és jogállam külügyi szintű megkérdőjelezése ütközik a szuverenitás védelme melletti szokásos budapesti megszólalásokkal. A reakció éles kritikákat váltott ki a Smeren kívül lényegében az összes szlovákiai párttól, és nehéz helyzetbe hozta a Fidesz helyi magyar nemzetiségű szövetségeseit is.

Mi következik? A Smer politikusai elleni eljárások általános vélemény szerint csak az évek óta mártírszerepet játszó Ficót erősítik. A Smer már 20 százalék fölé jutott a legfrissebb közvélemény-kutatásokban, és tovább erősödik. Várható első helye ellenére nem ígérkezik könnyűnek a kormányalakítás a most kilencpártinak kinéző, szétaprózott szlovák parlamentben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Robert Fico Szijjártó Péter Szlovákia Tibor Gaspar Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.