Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 15. 19:16 Közélet, Világ

A magyar külügy a korrupcióval vádolt főrendőrök mellé állt, hogy az oroszbarát szövetségeseit segítse

A hétvégén, egy hónappal a szeptemberi választások előtt letartóztatták Tibor Gašpar volt szlovák rendőrkapitányt. Az esetet a magyar külügy is minősítette, szembemenve az általa hirdetett elvekkel.

  • Gašpart vesztegetés vádjával vették őrizetbe péntek hajnalban. A bíróság ezt nem tartotta indokoltnak, így vasárnap kiengedték.

Miért fontos ez? 2018-ban bukott bele Robert Fico a Kuciak-gyilkosságba*Ján Kuciak, az aktuality.sk oknyomozó riporterének és menyasszonyának, Martina Kusnyírovának holttestét 2018. február 21-én találták meg nagymácsédi családi házukban. Mindkettőjüket agyonlőtték. , a politika és a bűnözés összefonódásába. Azóta is ez a fő ügy Szlovákiában, de hiába az újabb bekasztnizások, a Fico által vezetett Smer csak tovább erősödik. Gašpar Fico régi szövetségese, 9. a Smer listáján, biztos helye van a következő országgyűlésben.

  • A magyar kormány nyíltan támogatja a korábban magyarellenes politikájáról ismert, ma Nyugaton oroszbarátnak elkönyvelt pártot, miközben a magyar nemzetiségű miniszterelnökkel és rendőrfőkapitánnyal is szembe megy.

Előzmények: Gašpar Fico kormányzása alatt, 2018 áprilisáig vezette a szlovák rendőrséget, a rendőrségen és ügyészségen belüli maffiaszálak Kuciak-gyilkosság utáni felgöngyölítésébe bukott bele.

  • 2020-ban már egyszer letartóztatták egy másik ügyben, majd Ficót is bűnszervezet létrehozásával gyanúsították meg. Gašpar ezután lépett be a Smerbe.

Mi történt most? A rendőrség szerint megvesztegetett egy volt nyomozót, hogy Smer-közeli üzletemberek ügyeiben hátráltassa a nyomozást. Az egyik ügy szereplője a Kuciak megöletésével gyanúsított Marian Kočner, a másik Norbert Bödör nyitrai vállalkozó, aki Gašpar sógoraként a vádak szerint ténylegesen irányította a rendőrséget Fico évei alatt.

Tágabb kontextus: Fico évek óta azzal vádolja ellenfeleit, hogy a korrupciós nyomozások az ő megrendelésükre történnek. Gašpar őrizetbe vételét szerinte szándékosan időzítették “a sorosisták” a kampányhajrára Ódor Lajos miniszterelnök és Zuzana Čaputová köztársasági elnök tudtával, Hamran István rendőrfőkapitány utasítására.

Magyar szál: Szijjártó Péter, majd a külügyi államtitkár Menczer Tamás is reagált az ügyre. „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben” – fogalmazott Szijjártó, és a szlovák eset mellett a boszniai szerb vezető, Milorad Dodik elleni nyugati szankciós nyomásra utalt.

  • A Fidesz a Smer választási győzelmében bízik, de ilyen nyíltan idáig nem állt ki mellettük, hiszen a korábbi magyarellenes lépések (kettős állampolgárság tiltása, Malina Hedvig-ügy, Sólyom László be nem engedése, stb.) miatt a kérdés a (várhatóan parlamenti képviselet nélkül maradó) szlovákiai magyarokat is megosztja.
  • A szlovák rendőrség és jogállam külügyi szintű megkérdőjelezése ütközik a szuverenitás védelme melletti szokásos budapesti megszólalásokkal. A reakció éles kritikákat váltott ki a Smeren kívül lényegében az összes szlovákiai párttól, és nehéz helyzetbe hozta a Fidesz helyi magyar nemzetiségű szövetségeseit is.

Mi következik? A Smer politikusai elleni eljárások általános vélemény szerint csak az évek óta mártírszerepet játszó Ficót erősítik. A Smer már 20 százalék fölé jutott a legfrissebb közvélemény-kutatásokban, és tovább erősödik. Várható első helye ellenére nem ígérkezik könnyűnek a kormányalakítás a most kilencpártinak kinéző, szétaprózott szlovák parlamentben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Robert Fico Szijjártó Péter Szlovákia Tibor Gaspar Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.