Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 15. 19:16 Közélet, Világ

A magyar külügy a korrupcióval vádolt főrendőrök mellé állt, hogy az oroszbarát szövetségeseit segítse

A hétvégén, egy hónappal a szeptemberi választások előtt letartóztatták Tibor Gašpar volt szlovák rendőrkapitányt. Az esetet a magyar külügy is minősítette, szembemenve az általa hirdetett elvekkel.

  • Gašpart vesztegetés vádjával vették őrizetbe péntek hajnalban. A bíróság ezt nem tartotta indokoltnak, így vasárnap kiengedték.

Miért fontos ez? 2018-ban bukott bele Robert Fico a Kuciak-gyilkosságba*Ján Kuciak, az aktuality.sk oknyomozó riporterének és menyasszonyának, Martina Kusnyírovának holttestét 2018. február 21-én találták meg nagymácsédi családi házukban. Mindkettőjüket agyonlőtték. , a politika és a bűnözés összefonódásába. Azóta is ez a fő ügy Szlovákiában, de hiába az újabb bekasztnizások, a Fico által vezetett Smer csak tovább erősödik. Gašpar Fico régi szövetségese, 9. a Smer listáján, biztos helye van a következő országgyűlésben.

  • A magyar kormány nyíltan támogatja a korábban magyarellenes politikájáról ismert, ma Nyugaton oroszbarátnak elkönyvelt pártot, miközben a magyar nemzetiségű miniszterelnökkel és rendőrfőkapitánnyal is szembe megy.

Előzmények: Gašpar Fico kormányzása alatt, 2018 áprilisáig vezette a szlovák rendőrséget, a rendőrségen és ügyészségen belüli maffiaszálak Kuciak-gyilkosság utáni felgöngyölítésébe bukott bele.

  • 2020-ban már egyszer letartóztatták egy másik ügyben, majd Ficót is bűnszervezet létrehozásával gyanúsították meg. Gašpar ezután lépett be a Smerbe.

Mi történt most? A rendőrség szerint megvesztegetett egy volt nyomozót, hogy Smer-közeli üzletemberek ügyeiben hátráltassa a nyomozást. Az egyik ügy szereplője a Kuciak megöletésével gyanúsított Marian Kočner, a másik Norbert Bödör nyitrai vállalkozó, aki Gašpar sógoraként a vádak szerint ténylegesen irányította a rendőrséget Fico évei alatt.

Tágabb kontextus: Fico évek óta azzal vádolja ellenfeleit, hogy a korrupciós nyomozások az ő megrendelésükre történnek. Gašpar őrizetbe vételét szerinte szándékosan időzítették “a sorosisták” a kampányhajrára Ódor Lajos miniszterelnök és Zuzana Čaputová köztársasági elnök tudtával, Hamran István rendőrfőkapitány utasítására.

Magyar szál: Szijjártó Péter, majd a külügyi államtitkár Menczer Tamás is reagált az ügyre. „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben” – fogalmazott Szijjártó, és a szlovák eset mellett a boszniai szerb vezető, Milorad Dodik elleni nyugati szankciós nyomásra utalt.

  • A Fidesz a Smer választási győzelmében bízik, de ilyen nyíltan idáig nem állt ki mellettük, hiszen a korábbi magyarellenes lépések (kettős állampolgárság tiltása, Malina Hedvig-ügy, Sólyom László be nem engedése, stb.) miatt a kérdés a (várhatóan parlamenti képviselet nélkül maradó) szlovákiai magyarokat is megosztja.
  • A szlovák rendőrség és jogállam külügyi szintű megkérdőjelezése ütközik a szuverenitás védelme melletti szokásos budapesti megszólalásokkal. A reakció éles kritikákat váltott ki a Smeren kívül lényegében az összes szlovákiai párttól, és nehéz helyzetbe hozta a Fidesz helyi magyar nemzetiségű szövetségeseit is.

Mi következik? A Smer politikusai elleni eljárások általános vélemény szerint csak az évek óta mártírszerepet játszó Ficót erősítik. A Smer már 20 százalék fölé jutott a legfrissebb közvélemény-kutatásokban, és tovább erősödik. Várható első helye ellenére nem ígérkezik könnyűnek a kormányalakítás a most kilencpártinak kinéző, szétaprózott szlovák parlamentben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Robert Fico Szijjártó Péter Szlovákia Tibor Gaspar Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.