Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. augusztus 15. 19:16 Közélet, Világ

A magyar külügy a korrupcióval vádolt főrendőrök mellé állt, hogy az oroszbarát szövetségeseit segítse

A hétvégén, egy hónappal a szeptemberi választások előtt letartóztatták Tibor Gašpar volt szlovák rendőrkapitányt. Az esetet a magyar külügy is minősítette, szembemenve az általa hirdetett elvekkel.

  • Gašpart vesztegetés vádjával vették őrizetbe péntek hajnalban. A bíróság ezt nem tartotta indokoltnak, így vasárnap kiengedték.

Miért fontos ez? 2018-ban bukott bele Robert Fico a Kuciak-gyilkosságba*Ján Kuciak, az aktuality.sk oknyomozó riporterének és menyasszonyának, Martina Kusnyírovának holttestét 2018. február 21-én találták meg nagymácsédi családi házukban. Mindkettőjüket agyonlőtték. , a politika és a bűnözés összefonódásába. Azóta is ez a fő ügy Szlovákiában, de hiába az újabb bekasztnizások, a Fico által vezetett Smer csak tovább erősödik. Gašpar Fico régi szövetségese, 9. a Smer listáján, biztos helye van a következő országgyűlésben.

  • A magyar kormány nyíltan támogatja a korábban magyarellenes politikájáról ismert, ma Nyugaton oroszbarátnak elkönyvelt pártot, miközben a magyar nemzetiségű miniszterelnökkel és rendőrfőkapitánnyal is szembe megy.

Előzmények: Gašpar Fico kormányzása alatt, 2018 áprilisáig vezette a szlovák rendőrséget, a rendőrségen és ügyészségen belüli maffiaszálak Kuciak-gyilkosság utáni felgöngyölítésébe bukott bele.

  • 2020-ban már egyszer letartóztatták egy másik ügyben, majd Ficót is bűnszervezet létrehozásával gyanúsították meg. Gašpar ezután lépett be a Smerbe.

Mi történt most? A rendőrség szerint megvesztegetett egy volt nyomozót, hogy Smer-közeli üzletemberek ügyeiben hátráltassa a nyomozást. Az egyik ügy szereplője a Kuciak megöletésével gyanúsított Marian Kočner, a másik Norbert Bödör nyitrai vállalkozó, aki Gašpar sógoraként a vádak szerint ténylegesen irányította a rendőrséget Fico évei alatt.

Tágabb kontextus: Fico évek óta azzal vádolja ellenfeleit, hogy a korrupciós nyomozások az ő megrendelésükre történnek. Gašpar őrizetbe vételét szerinte szándékosan időzítették “a sorosisták” a kampányhajrára Ódor Lajos miniszterelnök és Zuzana Čaputová köztársasági elnök tudtával, Hamran István rendőrfőkapitány utasítására.

Magyar szál: Szijjártó Péter, majd a külügyi államtitkár Menczer Tamás is reagált az ügyre. „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben” – fogalmazott Szijjártó, és a szlovák eset mellett a boszniai szerb vezető, Milorad Dodik elleni nyugati szankciós nyomásra utalt.

  • A Fidesz a Smer választási győzelmében bízik, de ilyen nyíltan idáig nem állt ki mellettük, hiszen a korábbi magyarellenes lépések (kettős állampolgárság tiltása, Malina Hedvig-ügy, Sólyom László be nem engedése, stb.) miatt a kérdés a (várhatóan parlamenti képviselet nélkül maradó) szlovákiai magyarokat is megosztja.
  • A szlovák rendőrség és jogállam külügyi szintű megkérdőjelezése ütközik a szuverenitás védelme melletti szokásos budapesti megszólalásokkal. A reakció éles kritikákat váltott ki a Smeren kívül lényegében az összes szlovákiai párttól, és nehéz helyzetbe hozta a Fidesz helyi magyar nemzetiségű szövetségeseit is.

Mi következik? A Smer politikusai elleni eljárások általános vélemény szerint csak az évek óta mártírszerepet játszó Ficót erősítik. A Smer már 20 százalék fölé jutott a legfrissebb közvélemény-kutatásokban, és tovább erősödik. Várható első helye ellenére nem ígérkezik könnyűnek a kormányalakítás a most kilencpártinak kinéző, szétaprózott szlovák parlamentben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Robert Fico Szijjártó Péter Szlovákia Tibor Gaspar Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.