Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. augusztus 14. 11:56 Közélet, Vállalat

Megalapította első cégét, rögtön kapott 8 milliárd állami támogatást, most a kormánymédiában promózzák balatoni “topszállodáját”

Az elmúlt hetekben több kormányközeli újságban jelent meg beszámoló a Balaton “legújabb topszállodája”, a keszthelyi Sirius Hotel megnyitásáról. A szállodát májusban adták át, és azóta is több alkalommal jelentek meg róla látszólag fizetetlen promótálások online újságokban.

Miért fontos ez? A Hotel Sirius üzemeltetője az elmúlt évek egyik kirívóan visszás állami támogatási programjának egyik legnagyobb nyertese. Az állami Turisztikai Ügynökség 2020-ban 83 milliárd forintot osztott szét, amelynek újszerűségét az adta, hogy áttetszően, a látszatra sem ügyelve transzformálódtak közpénz-tízmilliárdok a politikával szoros kapcsolatot ápoló gazdasági elit magántermészetű gazdagodására.

  • Az MTÜ idő előtt lezárta a pályázatot, a keretösszeget ezután négyszeresére emelte, a döntést egyáltalán nem kommunikálta és semmit nem árult el a döntési mechanizmusáról. Később a 24.hu bírósági úton derítette ki, hogy Guller Zoltán MTÜ-vezető egyszemélyben dönt a turisztikai támogatásokról.
  • Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös cége például két körben 11,5 milliárd forintot, szobánként 77 milliót kapott egy tihanyi kastélyszállóra

A pályázaton nyolcmilliárd forintot nyert a keszthelyi hotelt is üzemeltető Adventor Hotel Kft., amelyet a pályázat megnyitása előtt egy nappal alapított meg az akkor 31 éves Sáfrány Tamás. A volt tiszakécskei amatőr labdarúgó élete első cégével úgy pályázott sikeresen 8 milliárd forintos állami támogatásra, hogy azt is igazolni tudta, hogy rendelkezésére áll a mintegy 3 milliárd forintos önerő.

  • A pályázat lezárása után hónapokkal és az eredmény kihirdetése előtt néhány nappal az Adventorban 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Themis Magántőkealap, amely a leginkább Szijjártó Péter jachtoztatásáról ismertté vált Szíjj László érdekeltsége.
  • Sáfrány később azt nyilatkozta, hogy “ott kezdődött a turisztikai karrierje”, amikor munkája révén “folyamatosan kapcsolatban volt” Szíjj Lászlóval, ugyanis az egyetem elvégzése után a Duna Aszfaltnál dolgozott számviteli ügyintézőként. Szíjj ennek a kapcsolatnak köszönhetően kérte fel Sáfrányt a “cégcsoportja induló szálloda üzletága élére”.


Számokban: az Adventor jelenleg három szállodát üzemeltet. A most átadott, 128 szobás, 4 milliárd forintos állami támogatással épült keszthelyi Sirius mellett a részben 2-2 milliárdos állami támogatásból felújított soproni Fagus Hotelt és a bükkfürdői Greenfield Hotelt.

  • Az Adventor beszámolóiból annyi derül ki, hogy 2021-ben kapott 3,4 milliárd forint tagi kölcsönt a Szíjj-féle Themistől. Egy évvel később már 11,6 milliárd kölcsönt mutatott ki ezen a soron, ugyanakkor ennek a pontos forrását nem részletezte.

Igen, de: az Adventor eredetileg ötcsillagos szállodára kapta az állami támogatást Keszthelyen, nem világos, hogy miért lett ebből négycsillagos. Erre hétfő reggel rákérdeztünk az Adventornál, illetve arra is, hogy miből finanszírozták az önrészt, de egyelőre nem kaptunk választ. Frissítés: cikkünk publikálása után megérkezett az Adventor válaszlevele, amelyben kérdéseinkre konkrét választ nem adtak, de kérésükre változtatás nélkül közöljük a levelet, amely a csillagra kattintva olvasható*“Az Adventor Hotel Kft. a működése során, minden törvényi feltételnek megfelel. Ismert, hogy a 2020-ban kitört világjárvány, majd a 2022-ben felerősödött infláció rendkívül nehéz helyzetet teremtett a turizmus egészében. Így természetesen az Adventor Hotel Kft.-nek a korábbi üzleti tervét is a körülményekhez kellett igazítani.
Az Adventor Hotel Kft.-nek az elmúlt években tett üzleti lépései sikeresnek mondhatóak, hiszen mára mind a büki Greenfield Hotel Golf & Spa-ban, mind a soproni Fagus Hotel Conference & Spa-ban, mind pedig a keszthelyi Sirius Hotel-ban, a hosszú távú fejlesztéseink hatására, magas elvásároknak megfelelő környezetben várjuk a vendégeinket.”
.

Alulnézet: az interneten eddig szinte csak kimagaslóan jó értékeléseket kap a kesztehelyi hotel, amelybe a következő hétvégére 138 ezer forintért lehet lefoglalni egy kétágyas szobát két éjszakára.

Tágabb kontextus: ahogy nemrég írtunk róla, sorra épülnek fel a kormányközeli vállalkozók részben jelentős állami támogatásból készült négy- és ötcsillagos szállodái. Tiborcz Istvánnak már tucatnyi ötcsillagos szállodában van érdekeltsége, amellyel a prémiumhotelek piacán a legfőbb szereplőjévé vált Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Balaton Guller Zoltán idegenforgalom Keszthely Magyar Turisztikai Ügynökség Szíjj László turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.