Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Megvan a belső vizsgálat eredménye az Országos Mentőszolgálatnál, amit Gálvölgyi János esete után rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter. Eszerint Budapesten és Pest megyében érnek ki leglassabban a mentők, a fővárosban az esetek alig negyedében vannak kint 15 perc alatt – szellőztette meg a Népszava.

Előzmény: Gálvölgyihez május 10-én hívtak mentőt légzési nehézségek miatt, de az nem érkezett meg időben, ezért a színészt a családja vitte kórházba, ahol lélegeztetőgépre került.

  • Az OMSZ belső vizsgálata megállapította, hogy a mentésirányító hibázott, amikor a színész esetét nem életveszélyes (P1), hanem a P2 kategóriába sorolta.

Gyorsasági adatok: a Pintér-féle belső vizsgálat már általában szólt az OMSZ, benne a segélyhívások kezeléséről. Ennek a egfontosabb megállapításai:

  • Ha nem a legjobb besorolást kapod, már nagy lehet az időveszteség. A P1-be soroltaknál az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők országos átlagban, P2-nél viszont már csak a bő feléhez. Elvileg a P1 és a P2 is azonnali ellátásra szorulást jelent, de a P1-nél mentőtisztes rohamkocsi megy.
  • Nagyok a területi különbségek: Budapesten a P1-es hívások alig negyedében ér ki a mentő 15 percen belül, és átlagosan 36 perc telik el a kiérkezésig. Pest megyében 64%-ban ér ki 15 percen belül a rohamkocsi.

Háttér: Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, fele annyi, mint az ország többi részén. Budapesten és az agglomerációban az OMSZ évek óta erőforráshiánnyal küzd.

  • A mentős ápoló bérek növekedése elmaradt a mentőtiszti és az általános orvosi fizetésekhez képest. Főleg Budapesten nem versenyképes, sokan inkább átmennek a kórházi sürgősségi osztályokra (SBO) dolgozni, ahol van például veszélyességi pótlék is.

Vizsgálat > több sürgős eset: a Népszava információi szerint a belügyminiszter által elrendelt vizsgálat óta 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya az OMSZ-nél, vagyis a rohamkocsik bevetése közel harmadával nőtt.

Probléma: a mentőflotta hozzávetőleg harmada alkalmas csak emelt szintű (ALS) ellátásra. Egy sima mentőkocsi 9-12 esethez megy ki 12 óra alatt, az esetkocsi 6-7-hez.

Gálvölgyi-Pintér-hatás? “A mostani ügy kapcsán aggodalomként merül fel, hogy a további negatív sajtóvisszhang elkerülése érdekében olyan esetekhez is ALS nyújtására képes autókat küldjenek, ahová egyébként nem lenne szükséges – tovább csökkentve ezzel az egyébként is szűkös kapacitást” – írtuk a Gálvölgyi-ügy után a mentőszolgálatról szóló cikkünkben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz esetkocsi kevesebb beteghez megy, de utána úgy néz ki, mint egy csatatérMiközben a mentők számára sokkal kecsegtetőbb, ha a kocsiról inkább átmennek egy kórházi sürgősségi osztályra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet mentő mentők OMSZ rohamkocsi Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.