Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Megvan a belső vizsgálat eredménye az Országos Mentőszolgálatnál, amit Gálvölgyi János esete után rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter. Eszerint Budapesten és Pest megyében érnek ki leglassabban a mentők, a fővárosban az esetek alig negyedében vannak kint 15 perc alatt – szellőztette meg a Népszava.

Előzmény: Gálvölgyihez május 10-én hívtak mentőt légzési nehézségek miatt, de az nem érkezett meg időben, ezért a színészt a családja vitte kórházba, ahol lélegeztetőgépre került.

  • Az OMSZ belső vizsgálata megállapította, hogy a mentésirányító hibázott, amikor a színész esetét nem életveszélyes (P1), hanem a P2 kategóriába sorolta.

Gyorsasági adatok: a Pintér-féle belső vizsgálat már általában szólt az OMSZ, benne a segélyhívások kezeléséről. Ennek a egfontosabb megállapításai:

  • Ha nem a legjobb besorolást kapod, már nagy lehet az időveszteség. A P1-be soroltaknál az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők országos átlagban, P2-nél viszont már csak a bő feléhez. Elvileg a P1 és a P2 is azonnali ellátásra szorulást jelent, de a P1-nél mentőtisztes rohamkocsi megy.
  • Nagyok a területi különbségek: Budapesten a P1-es hívások alig negyedében ér ki a mentő 15 percen belül, és átlagosan 36 perc telik el a kiérkezésig. Pest megyében 64%-ban ér ki 15 percen belül a rohamkocsi.

Háttér: Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, fele annyi, mint az ország többi részén. Budapesten és az agglomerációban az OMSZ évek óta erőforráshiánnyal küzd.

  • A mentős ápoló bérek növekedése elmaradt a mentőtiszti és az általános orvosi fizetésekhez képest. Főleg Budapesten nem versenyképes, sokan inkább átmennek a kórházi sürgősségi osztályokra (SBO) dolgozni, ahol van például veszélyességi pótlék is.

Vizsgálat > több sürgős eset: a Népszava információi szerint a belügyminiszter által elrendelt vizsgálat óta 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya az OMSZ-nél, vagyis a rohamkocsik bevetése közel harmadával nőtt.

Probléma: a mentőflotta hozzávetőleg harmada alkalmas csak emelt szintű (ALS) ellátásra. Egy sima mentőkocsi 9-12 esethez megy ki 12 óra alatt, az esetkocsi 6-7-hez.

Gálvölgyi-Pintér-hatás? “A mostani ügy kapcsán aggodalomként merül fel, hogy a további negatív sajtóvisszhang elkerülése érdekében olyan esetekhez is ALS nyújtására képes autókat küldjenek, ahová egyébként nem lenne szükséges – tovább csökkentve ezzel az egyébként is szűkös kapacitást” – írtuk a Gálvölgyi-ügy után a mentőszolgálatról szóló cikkünkben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz esetkocsi kevesebb beteghez megy, de utána úgy néz ki, mint egy csatatérMiközben a mentők számára sokkal kecsegtetőbb, ha a kocsiról inkább átmennek egy kórházi sürgősségi osztályra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet mentő mentők OMSZ rohamkocsi Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 12:55 Közélet

Senki nem tudja, ki fogja befejezni a 10 éve tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat

A kínai partnerek nem folytatják a munkát Budapest és Belgrád között, Mészáros Lőrinc cége is inkább a győri fővonal javításán dolgozik.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.