Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 24. 13:40 Közélet, Vállalat

Nem úgy alakul az építőipari térfoglalás, ahogy Lázár János elképzelte

Csoportos létszámleépítést hajt végre tófeji gyáránál a Zalakerámia osztrák tulajdonosa, a Lasselsberger Csoport, és ha az RTL Klub által közölt előzetes hírek igazak, akkor csak annyi alkalmazott marad a zalai településen, akik az árukészletet eladják. Ez arra utal, hogy a gyárat bezárják.

Felülnézet: A kormány a külföldi tulajdonban lévő építőipari alapanyaggyártó cégek kiszorítására és az import arányának csökkentésére törekszik. Ennek egyik eszköze, hogy az árakat központilag meghatározták és az azon felüli bevételre 90 százalékos bányajáradékot vetettek ki. A Zalakerámiát egy februári törvénymódosítással vették be az érintett körbe. Az intézkedés valószínűleg sérti az uniós szabályokat.

Számokban:

  • A magyar építőiparban az import aránya jelenleg 48 százalék, a kormány 2027-re ezt 40-re szeretné csökkenteni.
  • Az 52 százalékos magyar gyártáson belül a külföldi tulajdonú cégek dominanciája jelenleg 90 százalékos. Ezt Határ Renáta államtitkár mondta nemrég egy rendezvényen.

Lázár János építési miniszter egy podcastban nemrég azt mondta: „A háborúban a külföldieket ki lehet szorítani. A külföldi nagyvállalatok fognak eladni magyarországi érdekeltségeket.” A kontextust is figyelembe véve ezt lehet úgy érteni, hogy a cél elsősorban a külföldi tulajdonosok kivásárlása.

A Zalakerámiánál azonban várhatóan most nem ez történik, hanem a gyár bezárása. Erre utal az is, hogy a több mint 200 dolgozó jövőbeni elhelyezését már segíteni készül az önkormányzat és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is. A cégnek Romhányban van még gyártóüzeme, illetve Sümegen egy mészkőörlő üzeme.

Amennyiben a termelés megszűnik Tófejen, akkor a piaci igényeket más gyártók máshonnan fogják kielégíteni, és mivel a magyarországi csempegyártásból már nem sok maradt, nagy eséllyel nőni fog az import.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Zalakerámia példája jól mutatja, hogyan próbálja a Fidesz kiszorítani a külföldi tulajdonosokat az építőipari alapanyaggyártásbólLázár János korábban nyíltan beszélt arról, hogy szeretné megváltoztatni az építésgazdaságnak az alapanyag részét is, hogy ott is minél több magyar legyen

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat építőipar import leépítés zalakerámia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.