Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. május 16. 18:37 Adat, Közélet

Magyarországon a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya az EU-ban

Magyarországon 100 ezer emberre 191 bebörtönzött jutott 2021-ben, és ez holtversenyben Lengyelországgal a legmagasabb arány az Európai Unión belül.

Mihez képest magas? Magyarországot és Lengyelországot követi Szlovákia, Litvánia, Csehország, Lettország, Észtország, utóbbi országban 100 ezer lakosra 165 fogva tartott vagy bebörtönzött jut az Eurostat napokban közölt adatai alapján.

Az EU-átlag sokkal kedvezőbb, 104 fő. A legkevesebb fogva tartott Finnországban, Szlovéniában, Hollandiában és Németországban jut 100 ezer lakosra.

Mi a trend? 2020-ban Magyarország ugyanezen a listán csak a hatodik helyen állt. Ráadásul 2020-2021-ben lakosságarányosan a fogva tartottak száma csak Cipruson nőtt nagyobb mértékben, de Ciprus eleve a lista másik felén, az EU-átlag alatt szerepel. 

Vagyis 2020-ban már igen magas volt nálunk a fogva tartottak aránya, de ez nagyobb mértékben növekedett tovább, mint máshol. Például Lengyelországban is nőtt az arány, de a magyarénál kisebb mértékben. Észtországban és Szlovéniában csökkent leginkább a bebörtönzöttek aránya. 

Nem nálunk a legnagyobb a zsúfoltság. Az adatok szerint a magyar börtönök hivatalos kapacitása lényegében megegyezik a kihasználtsággal. A börtönök túlzsúfoltak Cipruson, Romániában, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Svédországban, Horvátországban, és Dániában. Ezekben az országokban a fogva tartottak száma több, mint a hivatalosan számon tartott kapacitás. 

Aktuális vetület: Gulyás Gergely miniszter a napokban hivatkozott a magyar börtönök túlzsúfoltságára, amikor arról kérdezték, hogy egy kormányrendelet miért teszi lehetővé közel ezer külföldi embercsempész szabadon engedését azzal a feltétellel, hogy elhagyják az országot. Azt a Helsinki Bizottság jelentése is megerősíti, hogy az elmúlt 33 évben nem voltak börtönben annyian, mint most.

Tágabb kontextus: Miután a 2010-es évek közepén az Emberi Jogok Európai Bíróságán több száz elítélt perelte be a magyar államot az embertelen börtönviszonyok miatt, és a bíróság kártérítések kifizetésére is kötelezte a magyar államot, a kormány felpörgette a férőhelybővítési programját. Akkor hirtelen nyolc településre terveztek új börtönöket építeni, azonban mostanra már csak egy település, Csenger számít arra, hogy valóban el is kezdődik az építkezés, írta a Hvg.hu márciusban.

Ugyanakkor a meglévő börtönöket könnyű szerkezetes konténerépületekkel bővítették, így korábban 10 büntetés-végrehajtási intézetben 2750 férőhelyet alakítottak ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet börtön büntetés-végrehajtás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.