Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 9. 16:03 Közélet, Vállalat

Indul a milliárdos licit egy belvárosi palotára, Habony körének irodaháza mellett

Megpróbálja eladni a budapesti belvárosban található Duna Palotát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV). A Nádor és a Zrínyi utca sarkán, a Four Seasons Gresham luxushotel mögött található ingatlant 3,9 milliárd forintos kikiáltáson bocsátják licitre, ami első ránézésre nem kevés, de a vevő így is jó üzletet csinálhat. A palotával szomszédos épület néhány éve elég kedvező áron került mandinerből a honvédelmi miniszter és Habony Árpád körének érdekeltségébe.

Nem tűnik rossz vételnek

Az eladásra kínált Duna Palota a 19. század végén épült, legutóbb 1993-ban újították fel. Az épületben a 20. század elején kaszinó működött, a közelmúltig pedig a Duna Művészegyüttes, valamint a Duna Szimfonikus Zenekar otthonául szolgált. Ahogy az árverési kiírásból is kiderül,

az épület 10-300 fő részére alkalmas, különféle méretű, kialakítású és funkciójú rendezvénytermekkel rendelkezik,

amelyek egy részét az elmúlt években bérbe is adták.

A tulajdoni lap, illetve a hirdetmény szerint az ingatlan alapterülete 1272 négyzetméter, ami alapján a 3,9 milliárdos kikiáltási ár kifejezetten magasnak tűnhet, hiszen négyzetméterenként több mint 3 milliós árat jelentene. Ez azonban nem így van. Az 1272 négyzetméter ugyanis a telek területe, a a többszintes palota ennél jóval nagyobb.

Csak a kiadásra meghirdetett különböző termek együttes hasznos alapterülete közel másfélszerese a kiírásban szereplő telekterületnek. A tényleges méret pedig még ez utóbbinak is simán a duplája lehet, hiszen a leírás szerint az épület a tetőtér és a pince nélkül is négyszintes (földszint, magas földszint és két emelet).

Ha ezekkel számolunk, akkor

a 3,9 milliárdos kikiáltási árból már csak 1,1-2,2 millió közötti négyzetméterár adódik.

Ennek a sávnak az alsó kétharmada pedig már elég jó vételnek számít azon a környéken.

A szomszéd házat Habony köre vette meg áron alul

Más kérdés, hogy a Duna Palota így sem tűnik annyira alulárazottnak, mint amennyiért a szomszédos épületet értékesítették néhány évvel ezelőtt. Az egykor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tulajdonában lévő irodaházra 2017-ben – a 444 akkori számításai szerint – 340 ezer forint környéki négyzetméterárról indult a licit. Bár a végső vételár durván 10 százalékkal magasabb lett, a portál becslése alapján az állam így is 3-6 milliárd forintot bukott az ügyön.

Azt az ingatlant az EastCastle Kft. vásárolta meg, és azóta is ez a cég a tulajdonosa. A vásárlás idején még offshore hátterű vállalat mögött már akkor Habony Árpád üzleti köre sejlett fel. A Heti Válasz megírta, hogy társaság egy máltai cégen keresztül a miniszterelnöki tanácsadóval jó kapcsolatot ápoló grúz-izraeli Gagel család érdekeltségébe tartozik.

Az EastCastle Kft. azóta magyar tulajdonba került: 2020-ban két másik vállalat vásárolta meg, amelyek közül az egyik egy magántőkealapon keresztül Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter érdekeltsége, míg a másik Halkó Gabrielláé. A korábbi sajtóinformációk szerint mind Halkó, mind Szalay-Bobrovniczky jó kapcsolatot ápol Habony Árpáddal.

Még lehet jelentkezni

A Duna Palota árverése pénteken kezdődik, és egy hét van licitálni az ingatlanra. Ha valaki megnézné az épületet, akkor már csak kívülről teheti meg, a hivatalos megtekintés ugyanis hétfőn volt, az árverésre feljogosító biztosítékot azonban még holnapig be lehet fizetni. Persze már ehhez is a zsebébe kell nyúlnia annak, aki licitálna az ingatlanra, hiszen a biztosíték összege is közel egymilliárd forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKellemeset a hasznossal: így válnak a közpénz-milliárdok magánvagyonná a kormánypropagandávalAmint kormányközeli tulajdonba kerül egy médiavállalkozás, elkezd ömleni az állami pénz, aminek köszönhetően a korábban veszteséges kiadó hirtelen nyereséges lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHabony és Tombor köréhez is juthatott a bedőlt fővárosi fejlesztés 11 milliárdjábólTitokban tartott alvállalkozókkal próbálták megmenteni a budapesti elektronikus jegyrendszert, de végül csak a veszteségeit növelték 160 millió forinttal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Duna Palota Habony Árpád Szalay-Bobrovniczky Kristóf Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Jandó Zoltán Hajdu Miklós
2024. június 12. 05:39 Közélet

Hatalmasat bukott Vitézyn a Fidesz, Karácsony üthette ki a Momentumot

Nagy különbségek voltak a pártok fővárosi és EP-listákon szerzett szavazatszámában. A szavazóköri adatokból látszik, honnan hova szavazhattak át a választók.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 15:03 Közélet, Világ

Nehéz lavírozás vár Ursula von der Leyenre, hogy elnök maradhasson

Bonyolult lett a választások utáni matematika, és bár nem lehetetlen, hogy a kereszténydemokrata politikus az Európai Bizottság elnöke marad, az út nehéz lesz.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.