Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 9. 16:03 Közélet, Vállalat

Indul a milliárdos licit egy belvárosi palotára, Habony körének irodaháza mellett

Megpróbálja eladni a budapesti belvárosban található Duna Palotát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV). A Nádor és a Zrínyi utca sarkán, a Four Seasons Gresham luxushotel mögött található ingatlant 3,9 milliárd forintos kikiáltáson bocsátják licitre, ami első ránézésre nem kevés, de a vevő így is jó üzletet csinálhat. A palotával szomszédos épület néhány éve elég kedvező áron került mandinerből a honvédelmi miniszter és Habony Árpád körének érdekeltségébe.

Nem tűnik rossz vételnek

Az eladásra kínált Duna Palota a 19. század végén épült, legutóbb 1993-ban újították fel. Az épületben a 20. század elején kaszinó működött, a közelmúltig pedig a Duna Művészegyüttes, valamint a Duna Szimfonikus Zenekar otthonául szolgált. Ahogy az árverési kiírásból is kiderül,

az épület 10-300 fő részére alkalmas, különféle méretű, kialakítású és funkciójú rendezvénytermekkel rendelkezik,

amelyek egy részét az elmúlt években bérbe is adták.

A tulajdoni lap, illetve a hirdetmény szerint az ingatlan alapterülete 1272 négyzetméter, ami alapján a 3,9 milliárdos kikiáltási ár kifejezetten magasnak tűnhet, hiszen négyzetméterenként több mint 3 milliós árat jelentene. Ez azonban nem így van. Az 1272 négyzetméter ugyanis a telek területe, a a többszintes palota ennél jóval nagyobb.

Csak a kiadásra meghirdetett különböző termek együttes hasznos alapterülete közel másfélszerese a kiírásban szereplő telekterületnek. A tényleges méret pedig még ez utóbbinak is simán a duplája lehet, hiszen a leírás szerint az épület a tetőtér és a pince nélkül is négyszintes (földszint, magas földszint és két emelet).

Ha ezekkel számolunk, akkor

a 3,9 milliárdos kikiáltási árból már csak 1,1-2,2 millió közötti négyzetméterár adódik.

Ennek a sávnak az alsó kétharmada pedig már elég jó vételnek számít azon a környéken.

A szomszéd házat Habony köre vette meg áron alul

Más kérdés, hogy a Duna Palota így sem tűnik annyira alulárazottnak, mint amennyiért a szomszédos épületet értékesítették néhány évvel ezelőtt. Az egykor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tulajdonában lévő irodaházra 2017-ben – a 444 akkori számításai szerint – 340 ezer forint környéki négyzetméterárról indult a licit. Bár a végső vételár durván 10 százalékkal magasabb lett, a portál becslése alapján az állam így is 3-6 milliárd forintot bukott az ügyön.

Azt az ingatlant az EastCastle Kft. vásárolta meg, és azóta is ez a cég a tulajdonosa. A vásárlás idején még offshore hátterű vállalat mögött már akkor Habony Árpád üzleti köre sejlett fel. A Heti Válasz megírta, hogy társaság egy máltai cégen keresztül a miniszterelnöki tanácsadóval jó kapcsolatot ápoló grúz-izraeli Gagel család érdekeltségébe tartozik.

Az EastCastle Kft. azóta magyar tulajdonba került: 2020-ban két másik vállalat vásárolta meg, amelyek közül az egyik egy magántőkealapon keresztül Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter érdekeltsége, míg a másik Halkó Gabrielláé. A korábbi sajtóinformációk szerint mind Halkó, mind Szalay-Bobrovniczky jó kapcsolatot ápol Habony Árpáddal.

Még lehet jelentkezni

A Duna Palota árverése pénteken kezdődik, és egy hét van licitálni az ingatlanra. Ha valaki megnézné az épületet, akkor már csak kívülről teheti meg, a hivatalos megtekintés ugyanis hétfőn volt, az árverésre feljogosító biztosítékot azonban még holnapig be lehet fizetni. Persze már ehhez is a zsebébe kell nyúlnia annak, aki licitálna az ingatlanra, hiszen a biztosíték összege is közel egymilliárd forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKellemeset a hasznossal: így válnak a közpénz-milliárdok magánvagyonná a kormánypropagandávalAmint kormányközeli tulajdonba kerül egy médiavállalkozás, elkezd ömleni az állami pénz, aminek köszönhetően a korábban veszteséges kiadó hirtelen nyereséges lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHabony és Tombor köréhez is juthatott a bedőlt fővárosi fejlesztés 11 milliárdjábólTitokban tartott alvállalkozókkal próbálták megmenteni a budapesti elektronikus jegyrendszert, de végül csak a veszteségeit növelték 160 millió forinttal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Duna Palota Habony Árpád Szalay-Bobrovniczky Kristóf Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.