Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 17. 09:59 Közélet

Balra vagy jobbra szavaznak inkább a bevándorlók gyerekei Európában?

Egy nemrég megjelent, amerikai, francia és spanyol egyetemi kutatók által jegyzett tanulmány két nagy európai adatbázisra támaszkodva azt vizsgálta meg, hogy a második generációs bevándorlók a politikai skálán jellemzően merre szavaznak, mennyiben térnek el a politikai preferenciáik a nem bevándorló szülők gyerekeitől, és milyen hatással lehet mindez egy ország politikai életére.

A kutatás 22 európai országra terjedt ki, köztük Magyarországra is. Második generációs bevándorlónak azt tekintik a kutatók, aki már abban az országban született, ahol most él, illetve a szavazati joga is ott van, de az apja még egy másik országban született.

A teljes mintában több mint 150 ezer fő adatai szerepeltek, ebből 5219-en minősültek a fenti definíció szerint második generációs bevándorlónak, akiknek az apaági felmenői 46 országból származtak.

Az eredmények szerint a bevándorlók gyermekeinek politikai orientációja jelentős eltéréseket mutat a nem bevándorlókhoz képest. A második generációs szavazók jóval nagyobb arányban szavaznak a baloldali pártokra.

A kutatók a vizsgálat második részében számos megoldási kulcsot adnak az eredmény megértéséhez. Adataik értelmezése szerint érdemes megnézni, hogy a második generációsok milyen konkrét politikai kérdések iránt érdeklődnek leginkább. Ebből ugyanis az derül ki, hogy egy nagyon pragmatikus és ebből a szempontból nagyon egységes politikai közösségről van szó. Annak ellenére, hogy ők már az adott országban születtek, és így elvileg nincs olyan sok problémájuk a beilleszkedéssel, mint esetleg a szüleiknek volt, a csoport tagjai rendkívül érzékenyek az egyenlőtlenséget csökkentő kormányzati intézkedések iránt, és internacionalistábbak, illetve a sokszínű kulturális közeget sokkal jobban előnyben részesítik, mint a nem bevándorló szülők gyermekei.

A csoport átlagon felüli pragmatizmusa a kutatók szerint abban nyilvánul meg általánosságban, hogy tagjai az átlagnál jóval kevésbé ideológiák szerint választanak, sokkal inkább a konkrét intézkedések eredményeit nézik.

Az újraelosztás növelése, a közoktatás javítása és a kormányzat jóléti intézkedései érdeklik őket leginkább. A valóságban tehát elsősorban nem ideológiai alapon baloldaliak, de általában azon az oldalon találják meg jobban azokat a konkrét lépéseket, amelyek számukra, illetve még a szüleikre is kedvezőbb hatással vannak.

A kutatók szerint a csoport baloldali irányultsága messze nem elég ahhoz, hogy a legtöbb európai országban jelentősen megváltoztassa a választók bal-jobb megoszlását. Még ha azzal az extrém aránnyal számolnak, hogy a második generációs bevándorló népesség a teljes választásra jogosult lakosság 20-30 százalékára növekszik, az ennek betudható baloldali eltolódás átlagos mértéke még akkor sem éri el az egy százalékot a legtöbb európai országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlók Európa második generáció politika pragmatizmus szavazás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.