Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. október 17. 09:59 Közélet

Balra vagy jobbra szavaznak inkább a bevándorlók gyerekei Európában?

Egy nemrég megjelent, amerikai, francia és spanyol egyetemi kutatók által jegyzett tanulmány két nagy európai adatbázisra támaszkodva azt vizsgálta meg, hogy a második generációs bevándorlók a politikai skálán jellemzően merre szavaznak, mennyiben térnek el a politikai preferenciáik a nem bevándorló szülők gyerekeitől, és milyen hatással lehet mindez egy ország politikai életére.

A kutatás 22 európai országra terjedt ki, köztük Magyarországra is. Második generációs bevándorlónak azt tekintik a kutatók, aki már abban az országban született, ahol most él, illetve a szavazati joga is ott van, de az apja még egy másik országban született.

A teljes mintában több mint 150 ezer fő adatai szerepeltek, ebből 5219-en minősültek a fenti definíció szerint második generációs bevándorlónak, akiknek az apaági felmenői 46 országból származtak.

Az eredmények szerint a bevándorlók gyermekeinek politikai orientációja jelentős eltéréseket mutat a nem bevándorlókhoz képest. A második generációs szavazók jóval nagyobb arányban szavaznak a baloldali pártokra.

A kutatók a vizsgálat második részében számos megoldási kulcsot adnak az eredmény megértéséhez. Adataik értelmezése szerint érdemes megnézni, hogy a második generációsok milyen konkrét politikai kérdések iránt érdeklődnek leginkább. Ebből ugyanis az derül ki, hogy egy nagyon pragmatikus és ebből a szempontból nagyon egységes politikai közösségről van szó. Annak ellenére, hogy ők már az adott országban születtek, és így elvileg nincs olyan sok problémájuk a beilleszkedéssel, mint esetleg a szüleiknek volt, a csoport tagjai rendkívül érzékenyek az egyenlőtlenséget csökkentő kormányzati intézkedések iránt, és internacionalistábbak, illetve a sokszínű kulturális közeget sokkal jobban előnyben részesítik, mint a nem bevándorló szülők gyermekei.

A csoport átlagon felüli pragmatizmusa a kutatók szerint abban nyilvánul meg általánosságban, hogy tagjai az átlagnál jóval kevésbé ideológiák szerint választanak, sokkal inkább a konkrét intézkedések eredményeit nézik.

Az újraelosztás növelése, a közoktatás javítása és a kormányzat jóléti intézkedései érdeklik őket leginkább. A valóságban tehát elsősorban nem ideológiai alapon baloldaliak, de általában azon az oldalon találják meg jobban azokat a konkrét lépéseket, amelyek számukra, illetve még a szüleikre is kedvezőbb hatással vannak.

A kutatók szerint a csoport baloldali irányultsága messze nem elég ahhoz, hogy a legtöbb európai országban jelentősen megváltoztassa a választók bal-jobb megoszlását. Még ha azzal az extrém aránnyal számolnak, hogy a második generációs bevándorló népesség a teljes választásra jogosult lakosság 20-30 százalékára növekszik, az ennek betudható baloldali eltolódás átlagos mértéke még akkor sem éri el az egy százalékot a legtöbb európai országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlók Európa második generáció politika pragmatizmus szavazás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.