Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. július 5. 10:46 Közélet

Rosszabb állapotban lehet az Eiffel-torony, mint hitték

A francia közéleti online lap, a Marianne azt állítja, hogy a birtokukba került iratok alapján Párizs ikonikus építménye, az Eiffel-torony sokkal rosszabb állapotban van annál, mint amire korábban gondoltak. 

A tornyot épp átfestik, a város ugyanis készül a 2024-es nyári olimpiai játékokra – ez már a sokadik alkalom lesz, hogy újrafestik az építményt, ám a Marianne szerint a hatvanmillió eurós csinosításnál sokkal komolyabb javításra van szükség, a szerkezet ugyanis több helyen olyan rozsdás, hogy már nem elegendő a felületi kezelés. 

 A Guardian szerint a torony karbantartásáért felelős, 99 százalékban a párizsi önkormányzathoz tartozó cég, a Sete vonakodik lezárni egy masszív felújítás miatt a tornyot, hiszen komoly bevételkieséssel kéne számolniuk

A torony egy átlagos évben közel hatmillió látogatót vonz, ez Franciaország negyedik leglátogatottabb turistacsalogatója a Disneyland, a Louvre és a Versailles-i palota után.

A koronavírus miatt a lezárások során meg is tapasztalhatták, hogy ez mit jelent,  52 millió eurótól estek el a turisták elmaradása miatt. 

Az 1899-es párizsi Világkiállításra tervezett toronnyal kapcsolatban már Eiffel is jelezte, hogy a rozsda lesz a legnagyobb ellensége, melyet épségének megőrzése érdekében legalább hétévente át kell festeni.  A mostani, sorrendben már huszadik festés nem megy zökkenőmentesen: az építmény harmadát le kéne csiszolni és legalább két rétegben kéne újrafesteni, ám az indoklás szerint a koronavírus miatti kiesések és a régi festékben található ólom mennyisége miatt a munka akadozik.

Közélet Eiffel-torony olimpia Párizs Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Augusztus 19-én és 20-án nem szolgálnak ki üzemanyagot a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak. A szövetséghez 500-600 töltőállomás tartozik.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 18:37 Vállalat

Az egyik leggazdagabb kínai üzletember cége igyekszik Magyarországon keresztül a német autógyárak közelébe férkőzni

A Debrecenbe települő CATL alapítója előbb a hordozható készülékek, majd pedig a villanyautók terjedésével kialakult akkumulátorkeresletből kovácsolt sikert.