Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. július 5. 10:46 Közélet

Rosszabb állapotban lehet az Eiffel-torony, mint hitték

A francia közéleti online lap, a Marianne azt állítja, hogy a birtokukba került iratok alapján Párizs ikonikus építménye, az Eiffel-torony sokkal rosszabb állapotban van annál, mint amire korábban gondoltak. 

A tornyot épp átfestik, a város ugyanis készül a 2024-es nyári olimpiai játékokra – ez már a sokadik alkalom lesz, hogy újrafestik az építményt, ám a Marianne szerint a hatvanmillió eurós csinosításnál sokkal komolyabb javításra van szükség, a szerkezet ugyanis több helyen olyan rozsdás, hogy már nem elegendő a felületi kezelés. 

 A Guardian szerint a torony karbantartásáért felelős, 99 százalékban a párizsi önkormányzathoz tartozó cég, a Sete vonakodik lezárni egy masszív felújítás miatt a tornyot, hiszen komoly bevételkieséssel kéne számolniuk

A torony egy átlagos évben közel hatmillió látogatót vonz, ez Franciaország negyedik leglátogatottabb turistacsalogatója a Disneyland, a Louvre és a Versailles-i palota után.

A koronavírus miatt a lezárások során meg is tapasztalhatták, hogy ez mit jelent,  52 millió eurótól estek el a turisták elmaradása miatt. 

Az 1899-es párizsi Világkiállításra tervezett toronnyal kapcsolatban már Eiffel is jelezte, hogy a rozsda lesz a legnagyobb ellensége, melyet épségének megőrzése érdekében legalább hétévente át kell festeni.  A mostani, sorrendben már huszadik festés nem megy zökkenőmentesen: az építmény harmadát le kéne csiszolni és legalább két rétegben kéne újrafesteni, ám az indoklás szerint a koronavírus miatti kiesések és a régi festékben található ólom mennyisége miatt a munka akadozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Eiffel-torony olimpia Párizs Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.