Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. április 29. 15:34 Közélet

Néhány településen sokkal jobban mozgósított az egyéni jelölt, mint az őt jelölő párt

A listás és az egyéni választásokon elért eredmények összehasonlításával következtethetünk arra, hogy mely egyéni jelöltek és hol tudtak az őket indító párthoz vagy pártokhoz képest kiemelkedően teljesíteni.

Az alábbi térképen kiemeltük azt a 36 települést*Ajka
Badacsonytomaj
Balatonederics
Balatonfenyves
Balatonkeresztúr
Balatonlelle
Barcs
Böhönye
Csabrendek
Csurgó
Fonyód
Gyulakeszi
Jászkisér
Kengyel
Kétegyháza
Kéthely
Lábod
Lesenceistvánd
Marcali
Mátraballa
Monostorapáti
Nagyatád
Nagybajom
Nemesgulács
Nyirád
Nyírbátor
Nyírmada
Sajószöged
Segesd
Somogyszob
Sümeg
Szentgotthárd
Tapolca
Tiszaújváros
Újkígyós
Zalahaláp
, ahol az ellenzéki közös jelöltek a pártlistához mérten számottevően – legalább tizenöt százalékkal – magasabb számban gyűjtöttek szavazatokat. (A szűrésnek további feltételei is voltak, ezeket az ábrákon jelöltük.)

A térképen jól látszik, hogy Tapolcán és még 11 környékbeli településen*Ajka
Badacsonytomaj
Balatonederics
Csabrendek
Gyulakeszi
Lesenceistvánd
Monostorapáti
Nemesgulács
Nyirád
Sümeg
Zalahaláp
a jobbikos Rig Lajos pártlistáját jelentősen felülmúlja a népszerűsége, a Balaton túlpartján pedig párttársa, Steinmetz Ádám ért el hasonló eredményt Marcaliban és környékén*Balatonfenyves
Balatonkeresztúr
Balatonlelle
Böhönye
Fonyód
Kéthely
Nagybajom
. Innen még délebbre haladva a szintén jobbikos Ander Balázs is a listás eredményeken bőven túlmutató számban szerzett szavazatokat Barcson és további öt településen a választókerületben*Csurgó
Lábod
Nagyatád
Segesd
Somogyszob
. Két Békéscsaba környéki településen, Kétegyházán és Újkígyóson is a Jobbik jelöltjét, Stummer Jánost emelhetjük ki a fentebbi szempontok szerint, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig Tiszaújvárost és Sajószögedet érdemes említenünk, ahol az MSZP-s Jézsó Gábor teljesített a listás eredményen felül.

Kiemelhető még a hevesi Mátraballa, Kengyel Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, és Nyírmada Szabolcs-Szatmár-Beregből, ahol a helyi jobbikos jelöltek tudták az ellenzéki összefogás listás eredményét jócskán meghaladni, továbbá egy jászsági és egy nyírségi településen, Jászkiséren és Nyírbátorban az MSZP állított a kiemelkedően népszerűnek bizonyuló jelölteket a hatpárti együttműködés keretében. Végül, de nem utolsó sorban Szentgotthárd esete is figyelemre méltó, ahol a korábban jobbikos, most viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben induló Bana Tibor mutatkozott szimpatikusabbnak az összefogás listájához képest. Hiába azonban a viszonylagos népszerűség, az imént említett jelöltek egyike sem tudott az egyéni eredmények alapján mandátumot szerezni.

A kormánypárti eredményeket nézve hasonló szűrőfeltételek szerint Pest megye észak-nyugati részén Vitályos Eszter pilisvörösvári és dunabogdányi szavazatszámai emelkednek ki. Ezen Bács-Kiskun megyében Dunatetétlen, Baranyában Nagynyárád, Komárom-Esztergomban Baj és Tolna megyében Bonyhád említhető még, ahol a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltje a listás eredményeket érdemben felülmúló sikert aratott.

A listástól elmaradó egyéni eredmények tekintetében – megtartva a fenti szűrőfeltételeket*Azzal a különbséggel, hogy értelemszerűen azokat a településeket vesszük itt figyelembe, ahol az ellenfél felülteljesítette a listás eredményt. – a kormánypárt szempontjából a szatmári Csengerújfalut érdemes említeni, itt Kovács Sándor jóval kevesebb szavazatot szerzett a FIDESZ-KDNP pártlistájára leadott voksok számánál, igaz, így is ő volt a legsikeresebb egyéni jelölt. Az ellenzéki összefogást nézve a Fejér megyei Zichyújfalut, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Bükkábrányt és a már említett Dunatetétlent érdemes említeni: ezeken a településeken rendre a Demokratikus Koalíció jelöltjei szereztek közös listás eredménynél kevesebb szavazatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2022-es választások országgyűlési választások választás választási eredmény Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Stubnya Bence
2023. december 7. 04:34 Közélet

Parragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyar

Idén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.