Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. április 29. 15:34 Közélet

Néhány településen sokkal jobban mozgósított az egyéni jelölt, mint az őt jelölő párt

A listás és az egyéni választásokon elért eredmények összehasonlításával következtethetünk arra, hogy mely egyéni jelöltek és hol tudtak az őket indító párthoz vagy pártokhoz képest kiemelkedően teljesíteni.

Az alábbi térképen kiemeltük azt a 36 települést*Ajka
Badacsonytomaj
Balatonederics
Balatonfenyves
Balatonkeresztúr
Balatonlelle
Barcs
Böhönye
Csabrendek
Csurgó
Fonyód
Gyulakeszi
Jászkisér
Kengyel
Kétegyháza
Kéthely
Lábod
Lesenceistvánd
Marcali
Mátraballa
Monostorapáti
Nagyatád
Nagybajom
Nemesgulács
Nyirád
Nyírbátor
Nyírmada
Sajószöged
Segesd
Somogyszob
Sümeg
Szentgotthárd
Tapolca
Tiszaújváros
Újkígyós
Zalahaláp
, ahol az ellenzéki közös jelöltek a pártlistához mérten számottevően – legalább tizenöt százalékkal – magasabb számban gyűjtöttek szavazatokat. (A szűrésnek további feltételei is voltak, ezeket az ábrákon jelöltük.)

A térképen jól látszik, hogy Tapolcán és még 11 környékbeli településen*Ajka
Badacsonytomaj
Balatonederics
Csabrendek
Gyulakeszi
Lesenceistvánd
Monostorapáti
Nemesgulács
Nyirád
Sümeg
Zalahaláp
a jobbikos Rig Lajos pártlistáját jelentősen felülmúlja a népszerűsége, a Balaton túlpartján pedig párttársa, Steinmetz Ádám ért el hasonló eredményt Marcaliban és környékén*Balatonfenyves
Balatonkeresztúr
Balatonlelle
Böhönye
Fonyód
Kéthely
Nagybajom
. Innen még délebbre haladva a szintén jobbikos Ander Balázs is a listás eredményeken bőven túlmutató számban szerzett szavazatokat Barcson és további öt településen a választókerületben*Csurgó
Lábod
Nagyatád
Segesd
Somogyszob
. Két Békéscsaba környéki településen, Kétegyházán és Újkígyóson is a Jobbik jelöltjét, Stummer Jánost emelhetjük ki a fentebbi szempontok szerint, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig Tiszaújvárost és Sajószögedet érdemes említenünk, ahol az MSZP-s Jézsó Gábor teljesített a listás eredményen felül.

Kiemelhető még a hevesi Mátraballa, Kengyel Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, és Nyírmada Szabolcs-Szatmár-Beregből, ahol a helyi jobbikos jelöltek tudták az ellenzéki összefogás listás eredményét jócskán meghaladni, továbbá egy jászsági és egy nyírségi településen, Jászkiséren és Nyírbátorban az MSZP állított a kiemelkedően népszerűnek bizonyuló jelölteket a hatpárti együttműködés keretében. Végül, de nem utolsó sorban Szentgotthárd esete is figyelemre méltó, ahol a korábban jobbikos, most viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben induló Bana Tibor mutatkozott szimpatikusabbnak az összefogás listájához képest. Hiába azonban a viszonylagos népszerűség, az imént említett jelöltek egyike sem tudott az egyéni eredmények alapján mandátumot szerezni.

A kormánypárti eredményeket nézve hasonló szűrőfeltételek szerint Pest megye észak-nyugati részén Vitályos Eszter pilisvörösvári és dunabogdányi szavazatszámai emelkednek ki. Ezen Bács-Kiskun megyében Dunatetétlen, Baranyában Nagynyárád, Komárom-Esztergomban Baj és Tolna megyében Bonyhád említhető még, ahol a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltje a listás eredményeket érdemben felülmúló sikert aratott.

A listástól elmaradó egyéni eredmények tekintetében – megtartva a fenti szűrőfeltételeket*Azzal a különbséggel, hogy értelemszerűen azokat a településeket vesszük itt figyelembe, ahol az ellenfél felülteljesítette a listás eredményt. – a kormánypárt szempontjából a szatmári Csengerújfalut érdemes említeni, itt Kovács Sándor jóval kevesebb szavazatot szerzett a FIDESZ-KDNP pártlistájára leadott voksok számánál, igaz, így is ő volt a legsikeresebb egyéni jelölt. Az ellenzéki összefogást nézve a Fejér megyei Zichyújfalut, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Bükkábrányt és a már említett Dunatetétlent érdemes említeni: ezeken a településeken rendre a Demokratikus Koalíció jelöltjei szereztek közös listás eredménynél kevesebb szavazatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 2022-es választások országgyűlési választások választás választási eredmény Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.