Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. április 29. 15:34 Közélet

Néhány településen sokkal jobban mozgósított az egyéni jelölt, mint az őt jelölő párt

A listás és az egyéni választásokon elért eredmények összehasonlításával következtethetünk arra, hogy mely egyéni jelöltek és hol tudtak az őket indító párthoz vagy pártokhoz képest kiemelkedően teljesíteni.

Az alábbi térképen kiemeltük azt a 36 települést*Ajka
Badacsonytomaj
Balatonederics
Balatonfenyves
Balatonkeresztúr
Balatonlelle
Barcs
Böhönye
Csabrendek
Csurgó
Fonyód
Gyulakeszi
Jászkisér
Kengyel
Kétegyháza
Kéthely
Lábod
Lesenceistvánd
Marcali
Mátraballa
Monostorapáti
Nagyatád
Nagybajom
Nemesgulács
Nyirád
Nyírbátor
Nyírmada
Sajószöged
Segesd
Somogyszob
Sümeg
Szentgotthárd
Tapolca
Tiszaújváros
Újkígyós
Zalahaláp
, ahol az ellenzéki közös jelöltek a pártlistához mérten számottevően – legalább tizenöt százalékkal – magasabb számban gyűjtöttek szavazatokat. (A szűrésnek további feltételei is voltak, ezeket az ábrákon jelöltük.)

A térképen jól látszik, hogy Tapolcán és még 11 környékbeli településen*Ajka
Badacsonytomaj
Balatonederics
Csabrendek
Gyulakeszi
Lesenceistvánd
Monostorapáti
Nemesgulács
Nyirád
Sümeg
Zalahaláp
a jobbikos Rig Lajos pártlistáját jelentősen felülmúlja a népszerűsége, a Balaton túlpartján pedig párttársa, Steinmetz Ádám ért el hasonló eredményt Marcaliban és környékén*Balatonfenyves
Balatonkeresztúr
Balatonlelle
Böhönye
Fonyód
Kéthely
Nagybajom
. Innen még délebbre haladva a szintén jobbikos Ander Balázs is a listás eredményeken bőven túlmutató számban szerzett szavazatokat Barcson és további öt településen a választókerületben*Csurgó
Lábod
Nagyatád
Segesd
Somogyszob
. Két Békéscsaba környéki településen, Kétegyházán és Újkígyóson is a Jobbik jelöltjét, Stummer Jánost emelhetjük ki a fentebbi szempontok szerint, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig Tiszaújvárost és Sajószögedet érdemes említenünk, ahol az MSZP-s Jézsó Gábor teljesített a listás eredményen felül.

Kiemelhető még a hevesi Mátraballa, Kengyel Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, és Nyírmada Szabolcs-Szatmár-Beregből, ahol a helyi jobbikos jelöltek tudták az ellenzéki összefogás listás eredményét jócskán meghaladni, továbbá egy jászsági és egy nyírségi településen, Jászkiséren és Nyírbátorban az MSZP állított a kiemelkedően népszerűnek bizonyuló jelölteket a hatpárti együttműködés keretében. Végül, de nem utolsó sorban Szentgotthárd esete is figyelemre méltó, ahol a korábban jobbikos, most viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben induló Bana Tibor mutatkozott szimpatikusabbnak az összefogás listájához képest. Hiába azonban a viszonylagos népszerűség, az imént említett jelöltek egyike sem tudott az egyéni eredmények alapján mandátumot szerezni.

A kormánypárti eredményeket nézve hasonló szűrőfeltételek szerint Pest megye észak-nyugati részén Vitályos Eszter pilisvörösvári és dunabogdányi szavazatszámai emelkednek ki. Ezen Bács-Kiskun megyében Dunatetétlen, Baranyában Nagynyárád, Komárom-Esztergomban Baj és Tolna megyében Bonyhád említhető még, ahol a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltje a listás eredményeket érdemben felülmúló sikert aratott.

A listástól elmaradó egyéni eredmények tekintetében – megtartva a fenti szűrőfeltételeket*Azzal a különbséggel, hogy értelemszerűen azokat a településeket vesszük itt figyelembe, ahol az ellenfél felülteljesítette a listás eredményt. – a kormánypárt szempontjából a szatmári Csengerújfalut érdemes említeni, itt Kovács Sándor jóval kevesebb szavazatot szerzett a FIDESZ-KDNP pártlistájára leadott voksok számánál, igaz, így is ő volt a legsikeresebb egyéni jelölt. Az ellenzéki összefogást nézve a Fejér megyei Zichyújfalut, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Bükkábrányt és a már említett Dunatetétlent érdemes említeni: ezeken a településeken rendre a Demokratikus Koalíció jelöltjei szereztek közös listás eredménynél kevesebb szavazatot.

Közélet 2022-es választások országgyűlési választások választás választási eredmény Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Karsai Gábor
2023. január 25. 16:54 Közélet

Költségvetési kockázatok és mellékhatások

A kormányt még válság idején sem az egyensúly megteremtése érdekli, hanem a hozzá lojális tulajdonosi csoportok terjeszkedési-növekedési lehetőségének megteremtése.