Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 2. 12:12 Adat, Közélet

Minden pártra igaz, hogy a tábora kevésbé bízik most a sikerében, mint négy éve

Bár a széleskörű összefogás miatt az egyéni választókerületekben sokkal jobb esélyekkel vág neki a választásoknak az ellenzéki pártok csoportja most, mint négy éve, a Medián felmérése szerint ezúttal kevesebben számítanak arra, hogy a Fidesz veszítene. Az érdekesség, hogy minden párt szimpatizánsainak optimizmusa kisebb most, azaz kevésbé bíznak annak a politikai közösségnek a sikerében, amelyre szavazni fognak.

A Medián március végén készült – HVG-ben közzétett – felmérése alapján a teljes szavazókorú népesség közel kétharmada a kormánypárt győzelmére számít, míg ellenzéki sikert csak az emberek 18 százaléka jósol. Nem meglepő módon mindenki inkább a saját szövetsége sikerét várja. A fideszesek között nincs is olyan, aki ellenzéki győzelemre számítana, 7 százalékuk viszont valamiért nem nyilvánított véleményt. Az ellenzéki szavazók harmada jósol újabb Fidesz sikert, és szűk felük kormányváltást, míg az egyéb pártok szavazóinak 80 százaléka szerint kap egy negyedik ciklust is Orbán Viktor.

Bár ezek is elég jelentős eltérések, ha megnézzük a négy évvel ezelőtti hasonló felmérés adatait, akkor az látszik, hogy 2018-ban még nagyobb volt a különbség a különböző pártállásúak várakozásai között. A Medián G7-nek megküldött adatsora szerint akkor a fideszesek még biztosabban voltak a győzelemben, 98 százalékuk számított a sikerre. Az ellenzék 2018-ban nem volt egységes, ezért a jobbikos és a baloldali szavazók véleményét külön vizsgálták. Előbbiek 58, utóbbiak 52 százalékban bíztak az általuk választott politikai erő sikerében, és még egymásnak is adtak némi esélyt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fidesz győzelmét az ellenzéki szavazók negyede-ötöde várta csak (szemben a mostani 33 százalékkal).

Négy éve a Fidesz masszívan túlteljesítette a legtöbb közvéleménykutató előrejelzését, és harmadszor is kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Ez pedig nem meglepő módon az ellentétes várakozású szavazók elég széles körében komoly meglepetést és csalódottságot keltett. Akkor a részvételi adatok és a Medián felmérése alapján nagyjából másfél millió ellenzéki választó lehetett, aki nem a Fidesz győzelmére számított, azaz a várakozásával ellentétes eredmény született*Közülük a nagy többség 1,45 millió ember várta a saját maga által is választott párt, vagy csoportosulás sikerét..

Mivel ezúttal az ellenzéki szavazók kisebb arányban bíznak kormányváltásban, egy Fidesz-győzelem kevesebbeket lepne meg. A négy évvel korábbihoz hasonló részvétel, illetve a várt szavazatmegoszlás mellett

1,2 millió olyan ellenzéki összefogás-szavazó lenne, aki más eredményre számított.

Ha Fidesz veszít, az viszont sokkal többeknek lenne váratlan eredmény. Mivel a kormánypárti szavazók 93 százaléka saját politikai csoportjának sikerét jósolja, nagyjából 2,6 millió olyan Fidesz-szavazó lenne, akinek a várakozásával ellentétes eredmény születik.

Adat Közélet ellenzék Fidesz választások várakozások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.