Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 2. 12:12 Adat, Közélet

Minden pártra igaz, hogy a tábora kevésbé bízik most a sikerében, mint négy éve

Bár a széleskörű összefogás miatt az egyéni választókerületekben sokkal jobb esélyekkel vág neki a választásoknak az ellenzéki pártok csoportja most, mint négy éve, a Medián felmérése szerint ezúttal kevesebben számítanak arra, hogy a Fidesz veszítene. Az érdekesség, hogy minden párt szimpatizánsainak optimizmusa kisebb most, azaz kevésbé bíznak annak a politikai közösségnek a sikerében, amelyre szavazni fognak.

A Medián március végén készült – HVG-ben közzétett – felmérése alapján a teljes szavazókorú népesség közel kétharmada a kormánypárt győzelmére számít, míg ellenzéki sikert csak az emberek 18 százaléka jósol. Nem meglepő módon mindenki inkább a saját szövetsége sikerét várja. A fideszesek között nincs is olyan, aki ellenzéki győzelemre számítana, 7 százalékuk viszont valamiért nem nyilvánított véleményt. Az ellenzéki szavazók harmada jósol újabb Fidesz sikert, és szűk felük kormányváltást, míg az egyéb pártok szavazóinak 80 százaléka szerint kap egy negyedik ciklust is Orbán Viktor.

Bár ezek is elég jelentős eltérések, ha megnézzük a négy évvel ezelőtti hasonló felmérés adatait, akkor az látszik, hogy 2018-ban még nagyobb volt a különbség a különböző pártállásúak várakozásai között. A Medián G7-nek megküldött adatsora szerint akkor a fideszesek még biztosabban voltak a győzelemben, 98 százalékuk számított a sikerre. Az ellenzék 2018-ban nem volt egységes, ezért a jobbikos és a baloldali szavazók véleményét külön vizsgálták. Előbbiek 58, utóbbiak 52 százalékban bíztak az általuk választott politikai erő sikerében, és még egymásnak is adtak némi esélyt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fidesz győzelmét az ellenzéki szavazók negyede-ötöde várta csak (szemben a mostani 33 százalékkal).

Négy éve a Fidesz masszívan túlteljesítette a legtöbb közvéleménykutató előrejelzését, és harmadszor is kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Ez pedig nem meglepő módon az ellentétes várakozású szavazók elég széles körében komoly meglepetést és csalódottságot keltett. Akkor a részvételi adatok és a Medián felmérése alapján nagyjából másfél millió ellenzéki választó lehetett, aki nem a Fidesz győzelmére számított, azaz a várakozásával ellentétes eredmény született*Közülük a nagy többség 1,45 millió ember várta a saját maga által is választott párt, vagy csoportosulás sikerét..

Mivel ezúttal az ellenzéki szavazók kisebb arányban bíznak kormányváltásban, egy Fidesz-győzelem kevesebbeket lepne meg. A négy évvel korábbihoz hasonló részvétel, illetve a várt szavazatmegoszlás mellett

1,2 millió olyan ellenzéki összefogás-szavazó lenne, aki más eredményre számított.

Ha Fidesz veszít, az viszont sokkal többeknek lenne váratlan eredmény. Mivel a kormánypárti szavazók 93 százaléka saját politikai csoportjának sikerét jósolja, nagyjából 2,6 millió olyan Fidesz-szavazó lenne, akinek a várakozásával ellentétes eredmény születik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet ellenzék Fidesz választások várakozások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.