Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 2. 12:12 Adat, Közélet

Minden pártra igaz, hogy a tábora kevésbé bízik most a sikerében, mint négy éve

Bár a széleskörű összefogás miatt az egyéni választókerületekben sokkal jobb esélyekkel vág neki a választásoknak az ellenzéki pártok csoportja most, mint négy éve, a Medián felmérése szerint ezúttal kevesebben számítanak arra, hogy a Fidesz veszítene. Az érdekesség, hogy minden párt szimpatizánsainak optimizmusa kisebb most, azaz kevésbé bíznak annak a politikai közösségnek a sikerében, amelyre szavazni fognak.

A Medián március végén készült – HVG-ben közzétett – felmérése alapján a teljes szavazókorú népesség közel kétharmada a kormánypárt győzelmére számít, míg ellenzéki sikert csak az emberek 18 százaléka jósol. Nem meglepő módon mindenki inkább a saját szövetsége sikerét várja. A fideszesek között nincs is olyan, aki ellenzéki győzelemre számítana, 7 százalékuk viszont valamiért nem nyilvánított véleményt. Az ellenzéki szavazók harmada jósol újabb Fidesz sikert, és szűk felük kormányváltást, míg az egyéb pártok szavazóinak 80 százaléka szerint kap egy negyedik ciklust is Orbán Viktor.

Bár ezek is elég jelentős eltérések, ha megnézzük a négy évvel ezelőtti hasonló felmérés adatait, akkor az látszik, hogy 2018-ban még nagyobb volt a különbség a különböző pártállásúak várakozásai között. A Medián G7-nek megküldött adatsora szerint akkor a fideszesek még biztosabban voltak a győzelemben, 98 százalékuk számított a sikerre. Az ellenzék 2018-ban nem volt egységes, ezért a jobbikos és a baloldali szavazók véleményét külön vizsgálták. Előbbiek 58, utóbbiak 52 százalékban bíztak az általuk választott politikai erő sikerében, és még egymásnak is adtak némi esélyt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fidesz győzelmét az ellenzéki szavazók negyede-ötöde várta csak (szemben a mostani 33 százalékkal).

Négy éve a Fidesz masszívan túlteljesítette a legtöbb közvéleménykutató előrejelzését, és harmadszor is kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Ez pedig nem meglepő módon az ellentétes várakozású szavazók elég széles körében komoly meglepetést és csalódottságot keltett. Akkor a részvételi adatok és a Medián felmérése alapján nagyjából másfél millió ellenzéki választó lehetett, aki nem a Fidesz győzelmére számított, azaz a várakozásával ellentétes eredmény született*Közülük a nagy többség 1,45 millió ember várta a saját maga által is választott párt, vagy csoportosulás sikerét..

Mivel ezúttal az ellenzéki szavazók kisebb arányban bíznak kormányváltásban, egy Fidesz-győzelem kevesebbeket lepne meg. A négy évvel korábbihoz hasonló részvétel, illetve a várt szavazatmegoszlás mellett

1,2 millió olyan ellenzéki összefogás-szavazó lenne, aki más eredményre számított.

Ha Fidesz veszít, az viszont sokkal többeknek lenne váratlan eredmény. Mivel a kormánypárti szavazók 93 százaléka saját politikai csoportjának sikerét jósolja, nagyjából 2,6 millió olyan Fidesz-szavazó lenne, akinek a várakozásával ellentétes eredmény születik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet ellenzék Fidesz választások várakozások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.