Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 4. 14:01 Közélet

Visszaszorult a járvány a visegrádi országokban

Szlovákia kivételével a napi fertőzésszámok már a negyedik és az ötödik hullámok közötti időszakot idézik a visegrádi országokban, de a szlovák görbe is meredeken tart lefelé, a járvány tehát továbbra is visszahúzódóban van a térségben.

A járvány gyengülését a pozitív tesztek országonkénti arányai is mutatják Szlovákia kivételével, igaz, Csehországban és Magyarországon még az előző hullám során tapasztalt csúcs felett alakul ez a mutató – a fentebbi esetszámok tehát az őszi szinthez képest elmaradó tesztelési aktivitás mellett álltak elő.

A járvány csillapodása most már a kórházban ápolt betegek számát nézve is megmutatkozik, noha Szlovákiában még csak a fordulat legelső jeleit láthattuk a héten.

A vírushoz köthető halálesetek száma is mérséklődni kezdett a héten – Szlovákia egyelőre e tekintetben is kivétel, itt a többi országhoz képest némileg megkésve futott fel az omikron-hullám –, de még mindig viszonylag magasak a napi adatok.

Az oltási hajlandóság is lankadóban van a térségben, az emlékeztető adagokat felvevők aránya a visegrádi országokban egyre inkább elmarad az uniós átlagtól. Szlovákiában olyannyira lelassult az oltakozás, hogy ma már a régiós összehasonlításban eddig utolsónak számító Lengyelországban is magasabb az átoltottság.

A régióban az elmúlt hetekben fokozatosan lazítottak az országok az óvintézkedéseken. Mostanra a magyar kormány is – az egyébként viszonylag laza – szabályok feloldása mellett döntött, hétfőtől lényegében megszűnik a maszkviselési kötelezettség és jórészt elveszítik a hatályukat a védettséggel, illetve az oltottsággal kapcsolatos előírások.

Ezzel mi is felfüggesztjük az ősz eleje óta tartó heti beszámolóinkat a régiós járványhelyzetről, ami uniós összehasonlításban a negyedik hullámot nézve is kiemelkedően súlyos volt a többlethalálozási adatok szerint.

Közélet fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. december 1. 04:34 Közélet

Halk szavú és békés volt az egyházi iskolák tanárainak demonstrációja, mégis új helyzetet teremtett

Az egyházi iskolákkal kivételezik a kormány, de ez nem látszik a tanárok bérén

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.