Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 4. 14:01 Közélet

Visszaszorult a járvány a visegrádi országokban

Szlovákia kivételével a napi fertőzésszámok már a negyedik és az ötödik hullámok közötti időszakot idézik a visegrádi országokban, de a szlovák görbe is meredeken tart lefelé, a járvány tehát továbbra is visszahúzódóban van a térségben.

A járvány gyengülését a pozitív tesztek országonkénti arányai is mutatják Szlovákia kivételével, igaz, Csehországban és Magyarországon még az előző hullám során tapasztalt csúcs felett alakul ez a mutató – a fentebbi esetszámok tehát az őszi szinthez képest elmaradó tesztelési aktivitás mellett álltak elő.

A járvány csillapodása most már a kórházban ápolt betegek számát nézve is megmutatkozik, noha Szlovákiában még csak a fordulat legelső jeleit láthattuk a héten.

A vírushoz köthető halálesetek száma is mérséklődni kezdett a héten – Szlovákia egyelőre e tekintetben is kivétel, itt a többi országhoz képest némileg megkésve futott fel az omikron-hullám –, de még mindig viszonylag magasak a napi adatok.

Az oltási hajlandóság is lankadóban van a térségben, az emlékeztető adagokat felvevők aránya a visegrádi országokban egyre inkább elmarad az uniós átlagtól. Szlovákiában olyannyira lelassult az oltakozás, hogy ma már a régiós összehasonlításban eddig utolsónak számító Lengyelországban is magasabb az átoltottság.

A régióban az elmúlt hetekben fokozatosan lazítottak az országok az óvintézkedéseken. Mostanra a magyar kormány is – az egyébként viszonylag laza – szabályok feloldása mellett döntött, hétfőtől lényegében megszűnik a maszkviselési kötelezettség és jórészt elveszítik a hatályukat a védettséggel, illetve az oltottsággal kapcsolatos előírások.

Ezzel mi is felfüggesztjük az ősz eleje óta tartó heti beszámolóinkat a régiós járványhelyzetről, ami uniós összehasonlításban a negyedik hullámot nézve is kiemelkedően súlyos volt a többlethalálozási adatok szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.