Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 4. 14:01 Közélet

Visszaszorult a járvány a visegrádi országokban

Szlovákia kivételével a napi fertőzésszámok már a negyedik és az ötödik hullámok közötti időszakot idézik a visegrádi országokban, de a szlovák görbe is meredeken tart lefelé, a járvány tehát továbbra is visszahúzódóban van a térségben.

A járvány gyengülését a pozitív tesztek országonkénti arányai is mutatják Szlovákia kivételével, igaz, Csehországban és Magyarországon még az előző hullám során tapasztalt csúcs felett alakul ez a mutató – a fentebbi esetszámok tehát az őszi szinthez képest elmaradó tesztelési aktivitás mellett álltak elő.

A járvány csillapodása most már a kórházban ápolt betegek számát nézve is megmutatkozik, noha Szlovákiában még csak a fordulat legelső jeleit láthattuk a héten.

A vírushoz köthető halálesetek száma is mérséklődni kezdett a héten – Szlovákia egyelőre e tekintetben is kivétel, itt a többi országhoz képest némileg megkésve futott fel az omikron-hullám –, de még mindig viszonylag magasak a napi adatok.

Az oltási hajlandóság is lankadóban van a térségben, az emlékeztető adagokat felvevők aránya a visegrádi országokban egyre inkább elmarad az uniós átlagtól. Szlovákiában olyannyira lelassult az oltakozás, hogy ma már a régiós összehasonlításban eddig utolsónak számító Lengyelországban is magasabb az átoltottság.

A régióban az elmúlt hetekben fokozatosan lazítottak az országok az óvintézkedéseken. Mostanra a magyar kormány is – az egyébként viszonylag laza – szabályok feloldása mellett döntött, hétfőtől lényegében megszűnik a maszkviselési kötelezettség és jórészt elveszítik a hatályukat a védettséggel, illetve az oltottsággal kapcsolatos előírások.

Ezzel mi is felfüggesztjük az ősz eleje óta tartó heti beszámolóinkat a régiós járványhelyzetről, ami uniós összehasonlításban a negyedik hullámot nézve is kiemelkedően súlyos volt a többlethalálozási adatok szerint.

Közélet fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde.

Bucsky Péter
2023. március 9. 04:34 Közélet

Európa egyik legnagyobb ingázó közössége az Ausztriába járó nyugat-dunántúli magyaroké

Mítosz-e az, hogy a magyarok mobilitása alacsony? Hová mennek a Pest megyei lakosok?

Bucsky Péter
2023. március 7. 16:44 Közélet

Megvenni és bérelni is kiemelkedően nehéz a magyar lakásokat, ami miatt pénzügyileg is egyre megfontoltabbak a magyarok

Számításaink szerint 2022 harmadik és negyedik negyedévében már a lakásvásárlások értékének legalább 40 százalékát hitelből fizették a vevők. Ez új rekord.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.