Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 4. 14:01 Közélet

Visszaszorult a járvány a visegrádi országokban

Szlovákia kivételével a napi fertőzésszámok már a negyedik és az ötödik hullámok közötti időszakot idézik a visegrádi országokban, de a szlovák görbe is meredeken tart lefelé, a járvány tehát továbbra is visszahúzódóban van a térségben.

A járvány gyengülését a pozitív tesztek országonkénti arányai is mutatják Szlovákia kivételével, igaz, Csehországban és Magyarországon még az előző hullám során tapasztalt csúcs felett alakul ez a mutató – a fentebbi esetszámok tehát az őszi szinthez képest elmaradó tesztelési aktivitás mellett álltak elő.

A járvány csillapodása most már a kórházban ápolt betegek számát nézve is megmutatkozik, noha Szlovákiában még csak a fordulat legelső jeleit láthattuk a héten.

A vírushoz köthető halálesetek száma is mérséklődni kezdett a héten – Szlovákia egyelőre e tekintetben is kivétel, itt a többi országhoz képest némileg megkésve futott fel az omikron-hullám –, de még mindig viszonylag magasak a napi adatok.

Az oltási hajlandóság is lankadóban van a térségben, az emlékeztető adagokat felvevők aránya a visegrádi országokban egyre inkább elmarad az uniós átlagtól. Szlovákiában olyannyira lelassult az oltakozás, hogy ma már a régiós összehasonlításban eddig utolsónak számító Lengyelországban is magasabb az átoltottság.

A régióban az elmúlt hetekben fokozatosan lazítottak az országok az óvintézkedéseken. Mostanra a magyar kormány is – az egyébként viszonylag laza – szabályok feloldása mellett döntött, hétfőtől lényegében megszűnik a maszkviselési kötelezettség és jórészt elveszítik a hatályukat a védettséggel, illetve az oltottsággal kapcsolatos előírások.

Ezzel mi is felfüggesztjük az ősz eleje óta tartó heti beszámolóinkat a régiós járványhelyzetről, ami uniós összehasonlításban a negyedik hullámot nézve is kiemelkedően súlyos volt a többlethalálozási adatok szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.