Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 4. 14:01 Közélet

Visszaszorult a járvány a visegrádi országokban

Szlovákia kivételével a napi fertőzésszámok már a negyedik és az ötödik hullámok közötti időszakot idézik a visegrádi országokban, de a szlovák görbe is meredeken tart lefelé, a járvány tehát továbbra is visszahúzódóban van a térségben.

A járvány gyengülését a pozitív tesztek országonkénti arányai is mutatják Szlovákia kivételével, igaz, Csehországban és Magyarországon még az előző hullám során tapasztalt csúcs felett alakul ez a mutató – a fentebbi esetszámok tehát az őszi szinthez képest elmaradó tesztelési aktivitás mellett álltak elő.

A járvány csillapodása most már a kórházban ápolt betegek számát nézve is megmutatkozik, noha Szlovákiában még csak a fordulat legelső jeleit láthattuk a héten.

A vírushoz köthető halálesetek száma is mérséklődni kezdett a héten – Szlovákia egyelőre e tekintetben is kivétel, itt a többi országhoz képest némileg megkésve futott fel az omikron-hullám –, de még mindig viszonylag magasak a napi adatok.

Az oltási hajlandóság is lankadóban van a térségben, az emlékeztető adagokat felvevők aránya a visegrádi országokban egyre inkább elmarad az uniós átlagtól. Szlovákiában olyannyira lelassult az oltakozás, hogy ma már a régiós összehasonlításban eddig utolsónak számító Lengyelországban is magasabb az átoltottság.

A régióban az elmúlt hetekben fokozatosan lazítottak az országok az óvintézkedéseken. Mostanra a magyar kormány is – az egyébként viszonylag laza – szabályok feloldása mellett döntött, hétfőtől lényegében megszűnik a maszkviselési kötelezettség és jórészt elveszítik a hatályukat a védettséggel, illetve az oltottsággal kapcsolatos előírások.

Ezzel mi is felfüggesztjük az ősz eleje óta tartó heti beszámolóinkat a régiós járványhelyzetről, ami uniós összehasonlításban a negyedik hullámot nézve is kiemelkedően súlyos volt a többlethalálozási adatok szerint.

Közélet fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. július 3. 04:34 Élet, Közélet

Az egyszerűbb meddőségi kezeléseket a megyei kórházakra bízhatja a kormány

Az egységesen magas színvonalú ellátás feltétele a teljes átláthatóság, központi irányítás és felügyelet az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság szerint.

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Fontos

Avatar
2022. július 4. 12:08 Világ

A Kreml új kommunikációs taktikát alkalmaz, hogy fogást találjon a nyugati szankciókon

Emberek milliói függnek az Oroszországból és Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékektől, ám ezek nem jutnak el hozzájuk az orosz blokádok miatt.

Jandó Zoltán
2022. július 3. 17:04 Vállalat

Egy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmából

Találtak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

Torontáli Zoltán
2022. július 2. 17:32 Élet, Tech

Az erkélyre rakható egyszerű napelemes rendszer Magyarországon szabályellenes

Ami Németországban egy elég egyszerű rezsicsökkentő eszköz, az nálunk szerződésszegéssel ér fel.