Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 24. 13:03 Közélet

Bécsben tüntettek az ellen, hogy a magyarok kibetonozzák a Fertő-tavat

Ma délelőtt Bécsben a Greenpeace aktivistái a magyar nagykövetség előtt tüntettek, azt követelve, hogy állítsák meg azt a Fertő-tavi gigaberuházást, amelyet Mészáros Lőrinc cége épít. A tó partján 60 hektáron építenének szállodát, kikötőt és sportkomplexumot, ám az aktivisták szerint ez veszélyezteti a világörökség részét képező tó élővilágát – emlékeztet az eseményekről beszámoló Der Standard. Hiába csak a tó magyarországi partján folyik az építkezés, a környezetvédők szerint a hatások az egész tóra károsak, vagyis az osztrák partot hasonlóan érintik.

A tüntetésen 15 aktivista vett részt, hárman felmásztak a nagykövetség erkélyére, és kitűztek egy lobogót. A rendőrség is kivonult a helyszínre, mert a gyülekezést nem jelentették be.

Az építkezés kivitelezői a magyar oldalon Fertőrákosra egy 100 szobás, négycsillagos szállodát akarnak építeni 880 férőhelyes parkolóval. Ehhez jön a kikötő, amely 850 kishajót lenne képes befogadni. Ez a projekt jelenleg a régió legnagyobb terve, összesen 80 focipályányi területet foglalna el, és 30 milliárd forintból valósulna meg, állami beruházásként.

Herwig Schuster, a Greenpeace osztrák szóvivője szerint a magyar kormány megközelítése teljesen elfogadhatatlan. Szerinte a magyar kormány hiába állítja azt, hogy az építkezés nem lesz hatással Ausztria élővilágára, mert a munka csupán egyetlen kilométerre zajlik az osztrák határtól. A Greenpeace szerint az építkezés túlságosan nagy a természetvédelmi terület tűrőképességéhez képest. A terület növény- és állatvilága, különösen a madarak súlyos károkat szenvedhetnek el a hatalmas építkezés miatt. Az ügy egyébként nemcsak az aktivistákat izgatja, hiszen két hét alatt 20 ezer aláírást kapott az építkezés leállítását követelő petíció.

Eközben az osztrák kormány azt kéri, hogy a magyar hatóságok hozzák nyilvánosságra a tervek pontos részleteit. Annak ellenére ugyanis, hogy az építkezés már hetek óta tart, ezt a tájékoztatást eddig még nem adta meg a magyar fél.

Közélet Fertő-tó Greenpeace nagykövetség szálloda tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.

Avatar
2022. január 21. 10:24 Közélet

Amióta a zöld irány kevésbé válik be, a sport mögé állva keresik a jó hírnevet a cégek

Most, hogy egyre több jogszabály születik a greenwashing ellen, erősödik a kevésbé feltűnő kistestvére, a sportswashing.

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.