Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 24. 13:03 Közélet

Bécsben tüntettek az ellen, hogy a magyarok kibetonozzák a Fertő-tavat

Ma délelőtt Bécsben a Greenpeace aktivistái a magyar nagykövetség előtt tüntettek, azt követelve, hogy állítsák meg azt a Fertő-tavi gigaberuházást, amelyet Mészáros Lőrinc cége épít. A tó partján 60 hektáron építenének szállodát, kikötőt és sportkomplexumot, ám az aktivisták szerint ez veszélyezteti a világörökség részét képező tó élővilágát – emlékeztet az eseményekről beszámoló Der Standard. Hiába csak a tó magyarországi partján folyik az építkezés, a környezetvédők szerint a hatások az egész tóra károsak, vagyis az osztrák partot hasonlóan érintik.

A tüntetésen 15 aktivista vett részt, hárman felmásztak a nagykövetség erkélyére, és kitűztek egy lobogót. A rendőrség is kivonult a helyszínre, mert a gyülekezést nem jelentették be.

Az építkezés kivitelezői a magyar oldalon Fertőrákosra egy 100 szobás, négycsillagos szállodát akarnak építeni 880 férőhelyes parkolóval. Ehhez jön a kikötő, amely 850 kishajót lenne képes befogadni. Ez a projekt jelenleg a régió legnagyobb terve, összesen 80 focipályányi területet foglalna el, és 30 milliárd forintból valósulna meg, állami beruházásként.

Herwig Schuster, a Greenpeace osztrák szóvivője szerint a magyar kormány megközelítése teljesen elfogadhatatlan. Szerinte a magyar kormány hiába állítja azt, hogy az építkezés nem lesz hatással Ausztria élővilágára, mert a munka csupán egyetlen kilométerre zajlik az osztrák határtól. A Greenpeace szerint az építkezés túlságosan nagy a természetvédelmi terület tűrőképességéhez képest. A terület növény- és állatvilága, különösen a madarak súlyos károkat szenvedhetnek el a hatalmas építkezés miatt. Az ügy egyébként nemcsak az aktivistákat izgatja, hiszen két hét alatt 20 ezer aláírást kapott az építkezés leállítását követelő petíció.

Eközben az osztrák kormány azt kéri, hogy a magyar hatóságok hozzák nyilvánosságra a tervek pontos részleteit. Annak ellenére ugyanis, hogy az építkezés már hetek óta tart, ezt a tájékoztatást eddig még nem adta meg a magyar fél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó Greenpeace nagykövetség szálloda tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.