Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 24. 13:03 Közélet

Bécsben tüntettek az ellen, hogy a magyarok kibetonozzák a Fertő-tavat

Ma délelőtt Bécsben a Greenpeace aktivistái a magyar nagykövetség előtt tüntettek, azt követelve, hogy állítsák meg azt a Fertő-tavi gigaberuházást, amelyet Mészáros Lőrinc cége épít. A tó partján 60 hektáron építenének szállodát, kikötőt és sportkomplexumot, ám az aktivisták szerint ez veszélyezteti a világörökség részét képező tó élővilágát – emlékeztet az eseményekről beszámoló Der Standard. Hiába csak a tó magyarországi partján folyik az építkezés, a környezetvédők szerint a hatások az egész tóra károsak, vagyis az osztrák partot hasonlóan érintik.

A tüntetésen 15 aktivista vett részt, hárman felmásztak a nagykövetség erkélyére, és kitűztek egy lobogót. A rendőrség is kivonult a helyszínre, mert a gyülekezést nem jelentették be.

Az építkezés kivitelezői a magyar oldalon Fertőrákosra egy 100 szobás, négycsillagos szállodát akarnak építeni 880 férőhelyes parkolóval. Ehhez jön a kikötő, amely 850 kishajót lenne képes befogadni. Ez a projekt jelenleg a régió legnagyobb terve, összesen 80 focipályányi területet foglalna el, és 30 milliárd forintból valósulna meg, állami beruházásként.

Herwig Schuster, a Greenpeace osztrák szóvivője szerint a magyar kormány megközelítése teljesen elfogadhatatlan. Szerinte a magyar kormány hiába állítja azt, hogy az építkezés nem lesz hatással Ausztria élővilágára, mert a munka csupán egyetlen kilométerre zajlik az osztrák határtól. A Greenpeace szerint az építkezés túlságosan nagy a természetvédelmi terület tűrőképességéhez képest. A terület növény- és állatvilága, különösen a madarak súlyos károkat szenvedhetnek el a hatalmas építkezés miatt. Az ügy egyébként nemcsak az aktivistákat izgatja, hiszen két hét alatt 20 ezer aláírást kapott az építkezés leállítását követelő petíció.

Eközben az osztrák kormány azt kéri, hogy a magyar hatóságok hozzák nyilvánosságra a tervek pontos részleteit. Annak ellenére ugyanis, hogy az építkezés már hetek óta tart, ezt a tájékoztatást eddig még nem adta meg a magyar fél.

Közélet Fertő-tó Greenpeace nagykövetség szálloda tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. december 1. 04:34 Közélet

Halk szavú és békés volt az egyházi iskolák tanárainak demonstrációja, mégis új helyzetet teremtett

Az egyházi iskolákkal kivételezik a kormány, de ez nem látszik a tanárok bérén

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Fontos

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.