Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 24. 13:03 Közélet

Bécsben tüntettek az ellen, hogy a magyarok kibetonozzák a Fertő-tavat

Ma délelőtt Bécsben a Greenpeace aktivistái a magyar nagykövetség előtt tüntettek, azt követelve, hogy állítsák meg azt a Fertő-tavi gigaberuházást, amelyet Mészáros Lőrinc cége épít. A tó partján 60 hektáron építenének szállodát, kikötőt és sportkomplexumot, ám az aktivisták szerint ez veszélyezteti a világörökség részét képező tó élővilágát – emlékeztet az eseményekről beszámoló Der Standard. Hiába csak a tó magyarországi partján folyik az építkezés, a környezetvédők szerint a hatások az egész tóra károsak, vagyis az osztrák partot hasonlóan érintik.

A tüntetésen 15 aktivista vett részt, hárman felmásztak a nagykövetség erkélyére, és kitűztek egy lobogót. A rendőrség is kivonult a helyszínre, mert a gyülekezést nem jelentették be.

Az építkezés kivitelezői a magyar oldalon Fertőrákosra egy 100 szobás, négycsillagos szállodát akarnak építeni 880 férőhelyes parkolóval. Ehhez jön a kikötő, amely 850 kishajót lenne képes befogadni. Ez a projekt jelenleg a régió legnagyobb terve, összesen 80 focipályányi területet foglalna el, és 30 milliárd forintból valósulna meg, állami beruházásként.

Herwig Schuster, a Greenpeace osztrák szóvivője szerint a magyar kormány megközelítése teljesen elfogadhatatlan. Szerinte a magyar kormány hiába állítja azt, hogy az építkezés nem lesz hatással Ausztria élővilágára, mert a munka csupán egyetlen kilométerre zajlik az osztrák határtól. A Greenpeace szerint az építkezés túlságosan nagy a természetvédelmi terület tűrőképességéhez képest. A terület növény- és állatvilága, különösen a madarak súlyos károkat szenvedhetnek el a hatalmas építkezés miatt. Az ügy egyébként nemcsak az aktivistákat izgatja, hiszen két hét alatt 20 ezer aláírást kapott az építkezés leállítását követelő petíció.

Eközben az osztrák kormány azt kéri, hogy a magyar hatóságok hozzák nyilvánosságra a tervek pontos részleteit. Annak ellenére ugyanis, hogy az építkezés már hetek óta tart, ezt a tájékoztatást eddig még nem adta meg a magyar fél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó Greenpeace nagykövetség szálloda tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.