Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 17. 17:45 Közélet

A férfiak csak elvétve élnek az apasági szabadság lehetőségével

Ma már világszerte tízből legalább négy munkaadó szervezet biztosít az apáknak rövidebb-hosszabb, de az egyébként járó szabadságon felüli munkaszünetet a gyermekük születését követően, a férfiak azonban elvétve élnek a lehetőséggel. A BBC cikke szerint az ódzkodás hátterében leginkább az áll, hogy félnek a hátrányos megkülönböztetéstől, a háttérbe szorulástól, illetve attól, hogy kimaradnak a fizetésemelésekből és az előléptetésekből. Sokan tartanak attól is, hogy gúnyt űznek majd belőlük a munkatársaik.

Szakértők szerint mindezek az aggályok abból adódnak, hogy a nemekhez kötődő sztereotípiáktól nehezen szabadulnak az emberek, és markáns szemléletváltás, illetve a fizetett apasági szabadság intézményének továbberősítése nélkül ez aligha küzdhető le. Hiába változtak meg alapvetően a nemi szerepek a munkahelyeken az elmúlt évtizedekben, a régi előítéletek még mindig fennállnak.

Az Exeteri Egyetemen kutató Thekla Morgenroth szerint például

a nőket már nem tekintik kevésbé alkalmasnak a munkahelyeken a férfiaknál, de még mindig hozzájuk társítják a gondoskodást és az ápolást, így az ezeket igénylő szerepek, mint például a gyermekgondozás, számukra tűnik testhezállóbbnak. A férfiakat viszont ügyesebbnek, határozottabbnak, versengőbbnek tartják a nőknél.

A szülők is gyakran hasonlóan gondolkodnak és ezek szerint cselekednek, azt hiszik, hogy az apa nem tudja majd olyan jól viselni a gyermek gondját, mint az anya, így eleve nem is számolnak az apa otthonmaradásával. Emellett a szülői szabadságra vonuló férfiak még mindig gyengének, és a munkájuk iránt kevésbé elkötelezettnek tűnhetnek a főnökeik szemében, és ennek következtében tarthatnak attól, hogy a munkahelyi pozíciójuk gyengülni fog.

Az apasági szabadság kihasználatlansága sokszor a megfelelő ismeretek hiányából adódik, a szülők egyszerűen nincsenek tisztában az őket megillető lehetőségekkel. A Birminghami Egyetem előadója, Sarah Forbes szerint a cégeknél ezért az otthonmaradó apák történeteinek bemutatásaival kellene népszerűsíteni a lehetőséget.

Ugyanakkor nehéz kérdés, hogy a feladatra ki lehet igazán alkalmas, hiszen a munkahelyeken többnyire a legkeményebben dolgozók, többnyire a menedzserek szolgálnak példaképül, ők azonban még szabadságra is csak ritkán mennek. Morgenroth viszont azt mondta a BBC-nek, hogy

amíg nincsenek az apasági szabadságról visszatért vezetők egy cégnél, addig az alkalmazottak még a kellő információk birtokában is retorzióktól fognak tartani, amennyiben kihasználnák a lehetőségeket.

A járvány miatt bizonytalanná vált gazdasági helyzetben ezek a félelmek még jobban megerősödtek, egy május végi amerikai felmérésben a megkérdezett apák kétharmada arról számolt be, hogy

a munkahelyükön méltányolták, ha csak minimális ideig maradtak otthon a gyermekük születését követően.

A pandémia ráadásul a fentebb már említett nemi sztereotípiákat is megerősítette, ami most szintén kedvezőtlenül hat az apákra.

Mindez azért nagyon kár, mert a témával foglalkozó kutatók szerint egyértelmű, hogy az apasági szabadságnak számos előnyös következménye lenne, és ezek így csak nagyon korlátozottan érvényesülhetnek. Az apák otthonmaradása hozzájárulhat a nemek közötti fizetéskülönbségek csökkenéséhez, az apa és a gyermek közötti kapcsolat elmélyítéséhez, illetve a válás kockázatának csökkentéséhez.

Szerencsére egyre több a jó gyakorlat is világszerte, Svédországban például nem érvényesül a fent említett trend, mert ott

a támogató állami szabályozásnak köszönhetően az arra jogosult apák döntő többsége ma már él az otthonmaradás lehetőségével a gyermeke megszületése után.

Közélet apaság apasági szabadság család szabadság szülés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. május 24. 14:08 Közélet, Világ

Egyre valószínűtlenebbnek tűnik a teljes EU-s olajembargó, Orbánra mutogat a nemzetközi sajtó

Az embargó meghiúsulása nemcsak jelentősen gyengítené az EU stratégiai súlyát a világpolitikában, de a Kremlnek is további időt ad a hadigépezet működtetésére.

Avatar
2022. május 23. 14:12 Közélet

Becsukja a szemét az Európai Bizottság, tovább lehet növelni az államháztartási hiányt

A Bizottság javaslata után az Európai Tanácsnak kell majd döntenie a pénzügyi lazaság 2023-as meghosszabbításáról.

Hobot Péter
2022. május 21. 04:34 Közélet, Podcast

Az üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a média

Milyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Fontos

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.