Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 11. 12:39 Közélet

Tűz áldozata lett az egyik legnépszerűbb magyar koronavírus-adatokat gyűjtő oldal

Közel két napja elérhetetlen a tavaly január óta működő, koronavírussal kapcsolatos híreket és adatokat gyűjtő pandemia.hu. Az oldal problémáit egy több száz kilométerre történt tűzeset okozza: az adatokat ugyanis abban a franciaországi szerverközpontban tárolták, amelyben keddről szerdára tűz ütött ki.

Frissítés 16.10: csütörtök délután, a korábbinál egyelőre korlátozottabb tartalommal, de ismét elérhető lett az oldal

Az OVH felhős tárhelyszolgáltató strasbourgi központjában keletkezett tűz négy konténerépületet is érintett. Ebből egy teljesen kiégett, egy pedig félig. A másik két adatközpont ugyan elvileg nem sérült, de a vállalat tájékoztatása szerint ezek áramellátását is napokig tart helyreállítani. A leállás több millió weboldalt érint világszerte, köztük Magyarországon is.

 

A világ egyik legnagyobb tárhelyszolgáltatója később közleményben kért az ügyfelektől elnézést, és azt ígérték, hogy a másik 15 európai adatközpontjukkal igyekeznek kezelni a problémát. Sok esetben azonban ez nem lesz megoldható.

A teljesen leégett adatközpontban ugyanis minden adat megsemmisült, még a biztonsági másolatok is elvesztek.

Ez történt a pandemia.hu-val is. Az oldalt üzemeltető Szuhi Attila lapunknak azt mondta, hogy egy magyar tárhelyszolgáltatóval áll kapcsolatban, de az adatokat a strasbourgi szervereken tárolták. Az oldal azért elérhetetlen most, mert a biztonsági mentések is elvesztek, így nem lehet egyik percről a másikra helyreállítani. Reményei szerint néhány napon belül újraindulhatnak, minden korábbi információ azonban eleinte szinte biztosan nem lesz elérhető. A pandemia.hu egyébként az egyik első járvánnyal kapcsolatos adatokat közlő oldal volt Magyarországon.Tavaly márciusban a napi 100 ezret is meghaladta a látogatottsága, és most is nagyjából 10 ezren nézik meg naponta.

Az OVH-nak egyébként nincs szerencséje a strasbourgi központjával, a legutóbbi komolyabb incidensük is itt történt, akkor áramszünet miatt lettek elérhetetlenek az itt tárolt adatok közel egy napig. A cég alapító-elnöke, Octave Klaba akkor azt nyilatkozta:

Valószínűleg ez a legrosszabb, ami történhetett velünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adatközpont koronavírus OVH tűz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Konkrétumok még nem hangzottak el, de úgy néz ki, hogy lesz olyan extraprofitadó, ami nő, olyan, ami csökken, és olyan is, amit kivezethetnek.

Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Az intézmény elnöke nem fél az intézmény átpolitizálódásától, egy CEU-s szociológus szerint viszont Orbán ellen CEU-t épít az MCC-vel, és a Modul felvásárlásának célja az európai politikai befolyásának kiterjesztése.

Fontos

Pintér Róbert
2023. május 29. 13:17 Tech

Négy tanács ahhoz, hogy ne vegye el a munkánkat a mesterséges intelligencia

Az autóval sem akarunk versenyt futni, ebben az esetben is az visz előre, ha azt tanuljuk meg, hogy hogyan tudjuk jól irányítani az új technológiát.

Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.