Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. március 11. 12:39 Közélet

Tűz áldozata lett az egyik legnépszerűbb magyar koronavírus-adatokat gyűjtő oldal

Közel két napja elérhetetlen a tavaly január óta működő, koronavírussal kapcsolatos híreket és adatokat gyűjtő pandemia.hu. Az oldal problémáit egy több száz kilométerre történt tűzeset okozza: az adatokat ugyanis abban a franciaországi szerverközpontban tárolták, amelyben keddről szerdára tűz ütött ki.

Frissítés 16.10: csütörtök délután, a korábbinál egyelőre korlátozottabb tartalommal, de ismét elérhető lett az oldal

Az OVH felhős tárhelyszolgáltató strasbourgi központjában keletkezett tűz négy konténerépületet is érintett. Ebből egy teljesen kiégett, egy pedig félig. A másik két adatközpont ugyan elvileg nem sérült, de a vállalat tájékoztatása szerint ezek áramellátását is napokig tart helyreállítani. A leállás több millió weboldalt érint világszerte, köztük Magyarországon is.

 

A világ egyik legnagyobb tárhelyszolgáltatója később közleményben kért az ügyfelektől elnézést, és azt ígérték, hogy a másik 15 európai adatközpontjukkal igyekeznek kezelni a problémát. Sok esetben azonban ez nem lesz megoldható.

A teljesen leégett adatközpontban ugyanis minden adat megsemmisült, még a biztonsági másolatok is elvesztek.

Ez történt a pandemia.hu-val is. Az oldalt üzemeltető Szuhi Attila lapunknak azt mondta, hogy egy magyar tárhelyszolgáltatóval áll kapcsolatban, de az adatokat a strasbourgi szervereken tárolták. Az oldal azért elérhetetlen most, mert a biztonsági mentések is elvesztek, így nem lehet egyik percről a másikra helyreállítani. Reményei szerint néhány napon belül újraindulhatnak, minden korábbi információ azonban eleinte szinte biztosan nem lesz elérhető. A pandemia.hu egyébként az egyik első járvánnyal kapcsolatos adatokat közlő oldal volt Magyarországon.Tavaly márciusban a napi 100 ezret is meghaladta a látogatottsága, és most is nagyjából 10 ezren nézik meg naponta.

Az OVH-nak egyébként nincs szerencséje a strasbourgi központjával, a legutóbbi komolyabb incidensük is itt történt, akkor áramszünet miatt lettek elérhetetlenek az itt tárolt adatok közel egy napig. A cég alapító-elnöke, Octave Klaba akkor azt nyilatkozta:

Valószínűleg ez a legrosszabb, ami történhetett velünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adatközpont koronavírus OVH tűz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.