Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. október 15. 15:19 Közélet

Borkai botrányára valóban felfigyeltek az emberek, és épp a fővárosban szólt nagyot

Az önkormányzati választási kampány során több botrány is kipattant. Ezeknek más-más jelentőséget tulajdonítanak a politikusok és a média, arról viszont keveset tudunk, hogy a választópolgárok érdeklődését mennyire keltették fel ezek az esetek. A kérdés elég furcsa, hiszen minden, a kisebb-nagyobb, illetve vélt vagy valós ügyekben érintett induló nyerni tudott vasárnap, miközben a Fidesz váratlan pozícióvesztését leginkább Borkai Zsolt szexvideóval, korrupcióval és kábítószer-fogyasztással kombinált kihágásaival magyarázzák a szakértők.

A győri polgármester botránya márpedig valóban átütő érdeklődést váltott ki, amennyiben elfogadjuk, hogy a ráirányuló figyelmet valamelyest reprezentálja, hogy a magyar internetezők hányszor ütötték be Borkai nevét a Google keresőjébe*A cikkben felhasznált keresési forgalomra vonatkozó adatok forrása a Google Trends..

Az alábbi ábra kék vonala mutatja, hogy az október 5-i hétvégétől kezdve egészen a választásig rendkívül magas érdeklődés övezte a sportolóból lett politikus esetét. A Borkai iránti keresési aktivitás október 7-én csúcsosodott ki – ekkor nagyjából ötször annyiszor kerestek rá a Horvátországban orgiázó polgármester nevére, mint szeptember 28-án a budaörsi Wittinghoff Tamáséra (lásd a piros vonalat), amikor az őróla készült szexvideó híre tarolt a médiában.

Szintén az elmúlt hetek hírei közé tartozik, amikor a kormánypárti médiában szexuális zaklatással vádolta meg László Imrét egy korábbi, a nevét nem vállaló beosztottja. A XI. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt esete nagy port nem kavart, az állítólagos erőszakról szóló hírek megjelenésekor mutatkozott némi érdeklődés iránta az interneten (ezt a zöld vonal mutatja). Hasonlóan alakult a Lackner Csabáról október elején megjelent hírek hatása is: minimális mértékben nőtt a kispesti képviselőjelölt nevét övező keresési forgalom (ezt sárgával jelöltem), amikor nyilvánosságra kerültek azok a hangfelvételek, amelyeken súlyos állításokat tett a XIX. kerületi szocialista politikusokkal kapcsolatban.

Az ábrán érdemes még szemügyre venni a “tv műsor” keresési kifejezés lilával jelölt forgalmát is, mivel jó, ha van egy viszonyítási alapunk, amihez képest értékelhetjük a minket érdeklő keresések gyakoriságát*A Google abszolút számadatokat ugyanis nem közöl a keresésekre vonatkozóan.. A tévéműsor iránti érdeklődés meglehetősen szabályosan alakul, a hétköznapi érdeklődés hétvégente megduplázódik. Ami viszont sokkal fontosabb, hogy Borkai Zsolt nevét október 7-én több, mint kétszer annyiszor írták be a Google-be, mint a “tv műsor” kifejezést egy átlagos hétvégi napon, míg a Wittinghoff Tamás iránti érdeklődés a szeptember 28-i csúcson a tévéműsorral kapcsolatos átlagos hétköznapi forgalommal vetekedett.

Végül érdemes megnézni, hogy a térben hogy alakult az online érdeklődés a fentebb említett személyek és persze a tévéműsor iránt az elmúlt harminc napban.

Jól látszik a fentebbi térképen, hogy az ország jelentős részében ez utóbbitól elmaradt a politikusok iránti keresési forgalom, azonban van két kivétel: a győri polgármester nevére nem meglepő módon Győr-Moson-Sopron megyében többször kerestek rá (mielőtt újraválasztották volna polgármesterként), mint a tévéműsorra és ugyanez igaz a budapesti internetezőkre is. Vagyis a fővárosiak kiemelt figyelemmel követték a nyugat-magyarországi történéseket. Persze ezen adatok alapján közvetlen oksági kapcsolatot nem mutathatunk ki Borkai Zsolt botránya és a Fidesz váratlanul gyenge budapesti teljesítménye között, mindenesetre

megerősítik azt a feltételezést, hogy a kormánypárthoz kötődő győri botrányok jelentős szerepet játszhattak a Fidesz fővárosi kudarcában is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Borkai Zsolt Borkai-botrány Google Trends önkormányzati választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.