Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. október 14. 12:10 Közélet

Még mindig a Fidesz ellenőrzi a vidéki városok lakosságának többségét, de rengeteget vesztett

Az önkormányzati választások igazi tétje az volt, hogy képesek lesznek-e a Fideszen kívüli politikai erők akkora szervezeti erőt szerezni, hogy a következő éveket ne teljesen enervált állapotban töltsék. Az önkormányzati pozíciók betöltése jelentős kapacitást ad a helyi politikai erőknek, legyen szó a helyi médiáról és az adott pártok hátországa által megszerezhető pozíciókról, ami nélkül nehéz bármiféle országos szervezettségre szert tenni.

A vasárnapi önkormányzati választás Budapest mellett – ahol a főpolgármester mellett a kerületek többsége is az ellenzékhez került – a vidéki városokban hozta a legnagyobb változást. Debrecen és döbbenetes módon Győr ugyan fideszes polgármestert választott, de Miskolcon, Pécsett, Szombathelyen és még másfél tucat városban cseréltek le a szavazók fideszes polgármeseterek ellenzékiekre vagy az ellenzék által támogatott civilekre.

Tízezer főnél nagyobb vidéki városokban négymillió ember él Magyarországon, összesen 136 ekkora településen. 2010-ben és 2014-ben a Fidesz tarolt ezekben a városokban, a legutóbbi választás után a lakosság 75 százalékát vezette fideszes polgármester.

Most viszont 700 ezer ember szabadult fel a fideszes városvezetés alól:

2,93 millióról 2,2 millióra csökkent a kormánypárti irányítású vidéki városok lakossága.

 

Ez viszont azt  jelenti, hogy a fideszes és a Fidesz által támogatott civil*Békéscsaba, Kiskunfélegyháza polgármesterek vezetik a városok lakosságának 55 százalékát, míg az ellenzékiek csak 38 százalékát. De nekik ez is nagy előrelépés, különösen, ha hozzávesszük a fővárosban elért térfoglalást.

Itt viszont nagyjából vége is van az ellenzéki sikereknek. A megyei közgyűléseket ugyanis kivétel nélkül besöpörte a Fidesz, az összes megszerezhető 381 mandátumból 254-öt szereztek meg. Érdekes viszont az ellenzéki pártok sorrendje: az EP-választáshoz hasonlóan a DK lett a második, az pedig a Jobbik viszonylagos vidéki beágyazottságát mutatja, hogy a negyedik helyre szorult Momentumnál több mandátumot szereztek (Borsodban például 8-at).

 

A következő napokban – amint megszerezzük a részletes adatokat a Nemzeti Választási Irodától – új elemzésekkel dolgozzuk fel az önkormányzati választások tapasztalatait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet önkormányzati választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.