Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. július 31. 10:26 Közélet

Orbán Viktor apjától bérli Mészáros Lőrinc az alcsútdobozi golfpályákat

Új tulajdonosa van a legnagyobb taglétszámú magyar golfklubnak, az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Clubnak. A Máriavölgy Zrt. korábbi tulajdonosát, Csányi Attilát a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó Talentis Group Zrt. váltotta áprilisban, írta korábban a 24.hu. De nem Mészáros Lőrinc volt az egyetlen a cégkivonatok alapján, aki napra pontosan ugyanekkor felbukkant a cég körül.

Csányi Attila – az OTP-vezér Csányi Sándor fia – magányszemélyként még 2012. novemberében vette meg a Golf & Country Club Máriavölgy Zrt.-t egy svájci-osztrák házaspártól. Sajtóhírek szerint azért, hogy Orbán Viktor szülőfaluja közelében, a kormányfő hatvanpusztai majorsága és Mészáros Lőrinc birtokai mellett lévő klubot megszerezze, mintegy 2 milliárd forintot költött. Csányi Attila a Máriavölgy Zrt.-vel egyidőben szerezte meg a PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-t is, mely saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik. A viszonyok tehát úgy néztek ki, hogy a PSU tulajdonában lévő golfpályákat a Máriavölgy Zrt. üzemeltette, ezek a társaságok 2019. április 1-ig pedig egy kézben voltak.

2019. április 2-án aztán új tulajdonosok érkeztek: az üzemeltetőcéget megvette a Talentis Group Zrt., a pályákat bérbeadó PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. pedig Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző közvetlen tulajdonába került. Ezt azonban csak két hónappal később, június 12-én jegyezték be az Opten cégadatbázisa szerint.

Vagyis a miniszterelnök milliárdos barátja a kormányfő édesapjának fizeti a bérleti díjat.

Érdekes lesz, hogy az eddig évente veszteséget termelő PSU Ingatlanfejlesztő Kft. tevékenysége hogyan alakul a tulajdonosváltást követően. Az biztos, hogy eddig a golfpályák és ingatlanok bérbeadása nem volt túl nyereséges, hiszen mindössze 12,2 millió forint bevételt hozott, amiből a végén közel 1 millió forintos veszteség maradt az elmúlt években. A cég stabilitása azonban megkérdőjelezhetetlen, hiszen közel félmilliárdos saját tőkével rendelkezik a társaság, ebből 400 millió forint a jegyzett tőke nagysága, a korábbi évek gazdálkodásának eredményeit halmozó eredménytartalékban pedig 92 millió forint pihen.

Mészáros az üzemeltetést végző Máriavölgy Zrt.-vel már némileg jobb lóra tett – legalábbis bevétel szempontjából -, hiszen csak a golftevékenységhez kapcsolódóan közel negyedmilliárd forint folyt be a kasszába. Igaz, a nyereséghez ez is kevés: évek óta 70-80 millió forintos veszteséget mutattak ki a végén. Viszont ha ez így maradna a következő időszakban is, akkor biztos, hogy tőkerendezésre lenne szükség. A társaság saját tőkéje ugyanis mindössze 57,7 millió forint, vagyis egy újabb 70 milliós mínusszal már negatív tartományba csúszna ez a tétel, ami tulajdonosi beavatkozást követel meg a jogszabályok alapján.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet alcsútdoboz Mészáros Lőrinc Orbán Győző Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.