Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. március 28. 12:21 Közélet

Úgy volt, csökkentik a tranzakciós illetéket, de mégsem

(A cikk eredetileg az mfor.hu-n jelent meg.)

Bár az elemzők, szakértők még tegnap is azt számolták, hogy mennyit nyernek a számlatulajdonosok, ha évi 800 forintban maximálja a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket, könnyen lehet, hogy felesleges időtöltés volt a matekozás. A parlament honlapján ugyanis megjelent egy, módosító indítvány, ami felülírja a kormány szándékait. Ráadásul az is a kormány iránymutatásai alapján készülhetett.

Varga Mihály pénzügyminiszter jegyzi azt a törvényjavaslatot (pdf), mely az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítását tartalmazza. Ennek része a pénzügyi tranzakciós illeték szabályainak átírása, mégpedig úgy, hogy a 20 ezer forintot meghaladó átutalások esetén egységesen évi 800 forintot határoz meg, vagyis ennyit kell fizetni a számlák után (20 ezer forint alatt illetékmentességet élveznek a számlatulajdonosok). Ezt a 800 forintot kellene tehát évente megfizetni, függetlenül attól, hogy mennyi tranzakció lépi túl az említett 20 ezer forintot. Ha egy sem, akkor nincs fizetési kötelezettség.

A javaslat értelmében a lakossági átutalások esetén az éves illetéket a következő év január 20-ig kell megállapítani, bevallani és megfizetni. A csomagnak ez a része egyébként 2019. június elsején lépne hatályba, a mostani tört évre pedig 400 forintot számolhatnának fel a bankok.

De nem fognak, amennyiben a gazdasági bizottság ehhez kapcsolódó módosítóját elfogadja a parlament. A fideszes Bánki Erik vezette testület – amely jellemzően a kormány álláspontját tükröző módosításokra szokott javaslatot tenni – ugyanis egy szerdán benyújtott indítványában (pdf) a pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó részt egy az egyben kiveszi az eredeti előterjesztésből. Mindezt azzal indokolja, hogy kell a pénz a kormány családvédelmi akciótervére, demográfiai csomagjára.

A rendelkezésre álló költségvetési forrásokat a családvédelmi intézkedések megvalósítására kell összpontosítani, következésképpen az egyéb módosítások költségvetési hatását részletesen kell vizsgálni. A törvényjavaslat szerinti módosítás hatása nem illeszkedik a fenti célokhoz és kedvezőtlenül érintheti a kormány által meghatározott prioritások megvalósítását

– áll az indoklásban.

Ezeket a módosítókat nem a kormány tudta nélkül szokta benyújtani a gazdasági bizottság, vagyis a helyzet a következő: a pénzügyminiszter által megfogalmazott, a kormány támogatását nyilván élvező intézkedést a költségvetési hatások miatt inkább már nem támogatja a kormány.

Ez azt jelenti, hogy marad a január eleji szabályozás, melynek értelmében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a 0,3 százalékos illeték – maximum 6000 forint – megfizetése alól, de ezen összeg felett a bank továbbra is a százalékosan meghatározott díjat fogja levonni tranzakciónként, nem az egyszeri fix összeget.

Ahhoz, hogy a 0,3 százalékos illeték mellett éves szinten 800 forint fizetési kötelezetség keletkezzen, az alapeseteket figyelembe véve 266 ezer forint értékben kell illetékköteles tranzakciót végrehajtani. Ez havi szinten 22 ezer forint körüli összeget jelent, a 20 ezres illetékmentes határ felett. Vagyis havi 42 ezer forint illetékköteles utalás felett a 800 forintos fix összeg már megtakarítást jelentene a számlatulajdonosoknak. Illetve a dolgok jelenlegi állása szerint jelentett volna.

Az idei költségvetési törvény alapján 228,1 milliárd forint bevétel származik a pénzügyi tranzakciós illetékből. Az első két hónapban ebből már 45,5 milliárd forint befolyt a büdzsébe. Tavaly 233,2 milliárd forint illetékkel lett gazdagabb a költségvetés az előzetes teljesítés alapján. A családvédelmi akcióterv végrehajtása a kormányzati bejelentések szerint idén a második félévben 75 milliárd forintot igényel a költségvetésből, jövőre 150 milliárdot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adó bank Bánki Erik tranzakciós illeték Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.