Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. január 24. 15:38 Közélet

Legyőzhetetlennek tűnnek az országon belüli területi különbségek

Amikor uniós és tagállami szakpolitikákról esik szó, gyakran hallani azt a kifejezést, hogy konvergencia. A területi különbségek mérséklődésével kapcsolatos fogalom különösen fontos a Nyugat-Európa gazdasági fejlettségétől jócskán elmaradt posztszocialista országokban, amelyek hagyományosan igyekeznek felzárkózni a nyugati színvonalhoz. Kotosz Balázs és Lengyel Imre nemrégiben megjelent cikkükben a visegrádi államokon belül vizsgálták meg a regionális különbségek alakulását, méghozzá nemcsak az országok, hanem a megyék szintjén is.

A tanulmányban bemutatott statisztikák szerint a négy visegrádi ország egyre közelebb került egymáshoz az egy főre jutó GDP tekintetében, legalábbis 2000 és 2017 között. Ennek hátterében leginkább Lengyelország felzárkózása áll, ami jórészt annak köszönhető, hogy a növekedést a V4-ek közül egyedül itt nem törte meg a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság.

 


A szerzők a visegrádi országok megyéit (pontosabban a Magyarországon a megyei szintnek megfelelő közigazgatási egységeit*Ez a NUTS3 szint.) vizsgálva ugyanakkor arra jutottak, hogy ezek körében már nem mutatható ki a konvergencia. Sőt, bizonyos szempontból a lokális fejlődési pályák széttartása volt tapasztalható 2000 és 2014 között a visegrádi államokban Csehország kivételével.

Magyarország is kiemelhető, ugyanis itt voltak a legnagyobbak a területi egyenlőtlenségek, és elmondható az is, hogy a széttartó fejlődési pályák különösen a gazdaságilag fejlettebb régiókra jellemzők.

Az eredmények szerint egy adott terület fejlődését leginkább az befolyásolja, hogy melyik országhoz tartozik, és nem a kezdeti fejlettség vagy pedig a városiasodás. A megyék gazdaságának élénkülésében tehát döntő jelentőségű az országos intézményrendszer megfelelő működése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ország sok részén nincs elég munkahely, ezért még mindig az államtól függ a lakosságNagyon sok járásban még mindig hatalmas szerepe van a közmunkának, a Fidesz-kormány újragondolt szociális segélyének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet konvergencia területi egyenlőtlenségek visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.