Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 3. 13:28 Közélet, Pénz

Évekig dézsmálta az önkormányzat pénzét az abai polgármester

Felfüggesztett börtönbüntetést kért Kossa Lajos abai polgármesterre a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség – értesült a G7. A vád szerint a polgármester éveken keresztül dézsmálta az önkormányzat pénzét: fizetési és vásárlási előleg címszó alatt 2012 és 2016 között 83 alkalommal vett fel kisebb-nagyobb összeget, összesen több mint 10,7 millió forintot, a település pénztárából.

Először 2012 decemberében kérdezett rá a város pénzügyes munkatársánál, hogy van-e pénz a páncélszekrényben, és rögtön magához vett több mint 250 ezer forintot. Ezt a következő évben többször megismételte, olyannyira, hogy 2013-ban több mint hárommilliós mínusznál járt már.

A 2014-es és a 2016-os évben már rendszeresen rájárt a kasszára a polgármester, tucatnyi alkalommal vett ki a pénztárból 30 és 250 ezer forint közötti összegeket. A pénzfelvételről minden alkalommal készült pénzügyi bizonylat vagy kiadási pénztárbizonylat, amit a polgármester alá is írt. Ez azt jelenti, hogy

ez az egyik legjobban dokumentált sikkasztási ügy a magyar politikában.

Nem tudni, hogy mi járhatott a polgármester fejében, egyáltalán mire gondolhatott, amikor a város pénzét magához vette, mindezt úgy, hogy az aláírásával hivatalosan is elismerte.

Kerestük a polgármestert telefonon és e-mailen is, de nem válaszolt. A városvezető vagyonnyilatkozatára is kíváncsiak voltunk, de azt sem küldte el, a dokumentum a település honlapján sem található meg. Ez azért fontos, mert a polgármester, miután kipattant az ügy, egy összegben visszafizette a 10,7 millió forintot.

A sikkasztás tavaly februárban került napvilágra, miután a helyi jegyző felmondott, és az önkormányzat nem talált utódot. Ekkor a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékességből küldött egy jegyzőt a településre. Az új jegyző megérkezésével derült ki, hogy a polgármester évekig dézsmálta a város pénzét.

Mivel Kossa Lajos nem állt velünk szóba, ezért egy, a tárgyaláson a hallgatóság tagjaként részt vevő fültanútól tudhatjuk, hogy a polgármester nem tartja magát bűnösnek. Sőt, szerinte 1990 óta, amióta a települést vezeti, nyolc milliárd forinttal gyarapodott Aba.

A védelmében még Orbán Viktor miniszterelnöktől is idézett,

miszerint „olyan Közép-Európát akarunk, ahol saját törvényeink szerint és igazságban élhetünk.”*Orbán Viktor 2018. április 6-án mondta ezt Budafokon, a „Mementó Szmolenszkért” emlékmű átadásán.

Érdekesség, hogy néhány hónappal a sikkasztási ügy kipattanását követően távozott az abai önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő Aba Invest Kft. ügyvezetői posztjáról Incze Zsolt. Róla a 444.hu írta meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évfolyamtársa volt a székesfehérvári Teleki Blanka gimnáziumban.

Amikor a Fidesz hatalomra került, akkor Incze Zsoltot is megtalálták a lehetőségek. Volt már a Millenáris ügyvezetője, a Mol és a Paksi Atomerőmű felügyelőbizottsági tagja, illetve a Magyar Villamosművek és az MFB-Ingatlanfejlesztő igazgatósági tagja, és éppen most távozott a Szerencsejáték Zrt. felügyelő bizottságából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Aba Kossa Lajos sikkasztás ügyészség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.