Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 23. 16:03 Közélet

Majdnem annyit ér a BL álomcsapata, mint az egész Magyar Telekom

Közel harminc különböző felállásban rakta össze a labdarúgó Bajnokok Ligája (BL) álomcsapatait a Transfermarkt. Mivel a szakoldal az átigazolásokra, és a futballisták értékének megbecslésére specializálódott, ezért a módszertan nem volt túl bonyolult: minden posztra a legtöbbet érő játékost tették. Bár a stratégiáktól függően az álom tizenegyek összetétele esetenként eltérő lett, egyetlen alkalommal sem sikerült 1 milliárd euró alatti összértéket kihozni, és Messi, illetve Neymar minden csapatba befért.

A legértékesebb együttest 1,26 milliárd euróért, azaz jelenlegi árfolyamon közel 407 milliárd forintért lehetne megvenni. Ez mindössze 18 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi a legnagyobb magyar távközlési cég, a Magyar Telekom jelenlegi piaci kapitalizációja.

Az álomcsapatok álomcsapatát három különböző felállásban is sikerült kihozni. Mivel a csatárokat mindig többre értékelik a védőknél, természetesen a támadóbb felfogású stratégiáknál állt meg magasabban a számláló (3-5-4, 3-4-2-1, 3-1-4-2), azonban így sem mindig ugyanazok a játékosok kaptak helyet a pályán. Kane, Salah, Messi, Neymar, Pogba, Umtiti és Varane azonban mind a három csapatba bekerült, ők heten együtt 913 millió eurót érnek.

Bár az álomcsapat összeállítása csak játék a számokkal, a hatalmas összegek elég jól mutatják az átigazolási piac problémáit. A G7.hu is foglalkozott már korábban azzal a buborékkal, ami az elmúlt években az európai futballban kialakult, és amivel hosszabb távon a legtöbb pénzből gazdálkodó csapatok sem fognak tudni mit kezdeni. Az éles verseny miatt teljesen elszállt átigazolási díjak eredményeként az öt legnagyobb bajnokság*angol, német, spanyol, olasz, francia csapatai 2017-ben már egymilliárd euróval költöttek többet játékosvásárlásra, mint amennyit eladásokon kerestek. Ez a duplája a korábbi években megszokott különbözetnek.

 

Számviteli okokból a hatalmas kiadások rövidtávon nem okoznak veszteséget (igaz ettől még pénz kell hozzájuk), hosszabb távon viszont már a csapatok üzleti eredményességét is jelentősen ronthatják. A legnagyobb nyugati klubok ugyan egyre több forrásból gazdálkodnak, a lufi kidurranása azonban őket is megroppanthatja.

A BL-ben szereplő 32 csapat játékosainak együttes értéke egyébként a 14 milliárd eurót is meghaladja, ami jelenlegi árfolyamon 4535 milliárd forint. Az egy dolog, hogy ennyi értéket teljes Magyarország nagyjából öt hét alatt állít elő, de két legnagyobb hazai cég, az OTP és a Mol együttes értékes sem sokkal haladja meg ezt az összeget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet átigazolási díjak Bajnokok Ligája labdarúgás Messi neymar Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.