Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 29. 06:51 Közélet, Pénz

Egy gyanús pénzügyi beszámoló után cserélték le az állami energiaóriás fél vezérkarát

Egyetlen nappal beszámolójának leadási határideje előtt bontott szerződést a dokumentum megbízhatóságát ellenőrző könyvvizsgálójával az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. A jelentés állítólag nem ment át a rostán. Az állami csoport a korábbi években május végén már rég túl volt a leadáson, azaz beszámolt arról, hogyan gazdálkodott az előző évben, most azonban az utolsó pillanatos döntés miatt heteket késett. Pedig az új könyvvizsgáló rekordidő alatt dolgozott, egy ilyen méretű cég átvilágítása ugyanis – különösen, ha korábban nem volt kapcsolat – normál esetben hónapokat vesz igénybe.

Az érintettek nem kommentálják a nagyon furcsa történetet. Az állami cég éléről viszont több vezetőt is eltávolítottak az elmúlt hetekben, mind az igazgatóságból, mind a – könyvvizsgálóhoz hasonlóan – a működés tisztaságát ellenőrző felügyelőbizottságból.

Fontos feladat

A könyvvizsgálók elég fontos szereplők a gazdasági életben: az ő feladatuk, hogy ellenőrizzék a cégek vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről közzétett adatok megbízhatóságát. Azaz némileg leegyszerűsítve azt, hogy a vállalat éves jelentésében valós adatok szerepelnek-e, nem hazudik-e a menedzsment a tulajdonosoknak, a hitelezőknek és úgy általában a piac szereplőinek.

Itthon minden olyan cégnek könyvvizsgálót kell választania, amelynek árbevétele meghaladja a 300 milliót, illetve több mint 50 embert foglalkoztat*Egészen pontosan a számviteli törvény minden vállalkozó számára kötelezően előírja a könyvvizsgálatot, de felmentést ad azoknak, akiknek nettó árbevétele a megelőző két üzleti év átlagában nem haladta meg a 300 millió forintot, az átlagosan foglalkoztatottak létszáma pedig az 50 főt.. A felek között szerződéses viszony van: a cég megbízza az auditort, az pedig ellenőrzi a vállalat könyvelését.

A könyvvizsgáló munkájának az eredménye nem különösebben látványos, az éves beszámolóhoz csatolnak egy néhány, sőt sokszor mindössze egyoldalas dokumentumot, amiben a könyvvizsgálattal megbízott vállalat jelzi: minden rendben volt (elvileg ettől eltérő nyilatkozatot is tehet, de ez ritka). Na, ehhez képest maga a folyamat rengeteg melóval jár. Több szakmabelivel is beszéltünk, és volt, aki úgy fogalmazott, hogy egy adott év könyvvizsgálata még egy MVM-nél sokkal kisebb cég esetében is akkor kezdődik, amikor az előző évi lezárul.

Az biztos, hogy ősszel már különböző adatokat kér be a könyvvizsgáló az őt megbízó cégtől, sőt a nagyobb vállalatoknál a helyszínre is kimennek. Így lehet elkerülni ugyanis, hogy a következő év elején, amikor már kevesebb az idő, hirtelen elkezdjenek kidőlni a csontvázak a szekrényből. A könyvvizsgáló megnézi magát a könyvelést, bekéri a vevők elérhetőségét, esetenként meg is keresi őket, hogy valóban tartoznak-e a vállalatnak, és ugyanezt megteheti a szállítókkal, illetve a bankokkal is, a társaságtól kapott adatok hitelesítése érdekében. A következő év januárjában aztán begyűjtik a teljes éves adatokat, és ezeket dolgozzák fel a májusi határidőig. A profibb vállalatok a nagyobb cégekhez tavasszal akár több hétre is kitelepülhetnek, és a helyszínen ellenőrzik a dolgokat.

Hirtelen szakítás

Ezt a munkát 2011 óta egészen idén május 30-ig a világ egyik legnagyobb pénzügyi tanácsadócége, a KPMG végezte az MVM-nek,*A piacot világszerte négy cég (a Big Four) uralja, a KPMG, a PwC (PricewaterhouseCoopers), a Deloitte és az EY, leánykori nevén Ernst & Young. A KPMG előtt utóbbi volt az MVM könyvvizsgálója. és semmi nem utalt arra, hogy ez 2020 előtt változni fog. A partnerség mind a két cég számára fontos volt, forrásaink szerint a KPMG-nek az állami csoport volt az egyik legfontosabb referenciája.

Május utolsó előtti napján azonban az MVM felett az állami tulajdonosi feladatokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) mégis jóváhagyta, hogy a két cég közös megegyezéssel felbontsa szerződését. Méghozzá – amint ez a KPMG egy cégbírósághoz eljuttatott beadványából kiderül – még azelőtt, hogy a könyvvizsgáló a 2017-es beszámolóra vonatkozó jelentését kiadta volna*Valójában jelentéseit, az MVM könyvvizsgálójának ugyanis három különböző beszámolót kell auditálnia.. Az MVM-nél lapunkat arról tájékoztatták, hogy a két cég már május 17-én megállapodott a jogviszony megszüntetéséről, 22-én pedig alá is írták az erről szóló papírokat, az MNV jóváhagyására kellett várni 30-ig.

A könyvvizsgálat folyamata alapján azonban teljesen életszerűtlen, hogy - függetlenül attól, május melyik napján történt - a szerződésbontáskor a KMPG ne dolgozott volna már hónapok óta az MVM könyveinek ellenőrzésén, vagy inkább, hogy ne lett volna már kész véleménye az állami csoport beszámolójáról.

Amióta a két cég együttműködik, május 30-ra a KPMG-sek minden évben elkészültek. Sőt, az előző négy esztendőben mindig már áprilisban leszállították a jelentést, előfordult, hogy közel nyolc héttel a beszámoló május 31-i leadási határideje előtt. Most azonban valamiért a folyamat lezárása nélkül hagyták el a hajót.

Üzleti év Könyvvizsgálói jelentés leadásának időpontja
2011 2012. május 9.
2012 2013. május 29.
2013 2014. április 7.
2014 2015. április 15.
2015 2016. április 27.
2016 2017. április 26.

A teljesen abszurd szakítás okairól természetesen megkérdeztük az érintetteket, de KPMG-nél a könyvvizsgálati és cégjogi törvényekre hivatkozva elutasították a válaszadást, míg az MVM-nél erre a kérdésünkre érdemben nem reagáltak.

Mindenesetre a lapunk által megkérdezett szakértők szerint az utolsó pillanatos szakításnak két magyarázata lehet. A jóhiszeműbb, hogy valójában már hónapokkal korábban döntöttek a cseréről, csak mivel állami cégről van szó, elhúzódott a folyamat, ezért került sor csak május utolsó napjaiban a szerződésbontásra. Ennek azonban ellentmondanak az MVM válaszában szereplő májusi dátumok, másrészt az is, hogy a két cég tavaly júliusban szerződött újra három évre, ráadásul közbeszerzés nélkül*Az MVM-nél erről lapunknak azt a tájékoztatást adták, hogy a cég nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, ezért az új könyvvizsgáló beszerzésére vonatkozó eljárást nem a közbeszerzés szabályai szerint, ugyanakkor a belső szabályaiknak megfelelően folytatták le.. Felmerül a kérdés, hogy ha akkor még teljesen elégedettek voltak az együttműködéssel, mi változott meg néhány hónap alatt.

Itt jön a képbe a másik magyarázat, és ezt erősítették meg iparági forrásaink is. Ezek szerint a két cég között valamilyen üzleti vagy szakmai eredetű konfliktus alakult ki a beszámoló auditálása során. Magyarul vagy az történt, hogy valami*Például egy előre nem látható többletmunka. miatt összevitatkoztak a korábban kialkudott áron, vagy a KPMG nem volt hajlandó kiadni a jelentést, ami az MVM beszámolójának tisztaságát támasztja alá.

Előbbi azért kevéssé valószínű, mert május 30-án egész biztos volt, hogy az MVM nem talál olcsón könyvvizsgálót. Végül valóban jóval drágábban szerződtek le a piac egy kisebb szereplőjével, a BDO-val, amely egyébként – piaci forrásaink szerint – normál esetben árban a legnagyobbak alá szokott ajánlani, most viszont másfélszer annyit kért, mint elődje*Ráadásul a részmunkák elvégzéséért valószínűleg a KPMG-t is ki kellett fizetnie az MVM-nek..

 

Kizárásos alapon így a szakmai vita marad, és erről terjednek is történetek ágazati berkekben. A KPMG-nek ugyanis elvileg lett volna lehetősége, hogy ne egy „tiszta”, azaz jóváhagyó jelentést írjon, hanem jelezze, hogy valami nem megfelelő a beszámolóban. Sőt, végső soron akár vissza is utasíthatta volna a véleménynyilvánítást.

Forrásaink szerint ez utóbbi eset állt fenn, azaz a könyvvizsgáló nem akarta jóváhagyni az MVM egyik beszámolóját.

Ez azonban az ország egyik legnagyobb cégénél, ami ráadásul állami tulajdonban van, nagyon csúnyán mutatott volna. A tanácsadó óriásnál egyébként a kérdéseinkre küldött rövid kommentjükben, ha az érdemi felvetésekre nem is reagáltak, annyit azért jeleztek, hogy „könyvvizsgálói véleményüket mindig a szakmai integritás, a függetlenség és az etikus magatartás követelményei alapján készítik el, szigorú minőségellenőrzési eljárások alkalmazásával”.

A szakítás okait egyébként egyoldalú szerződésbontás esetén fel kellett volna tárnia a feleknek. Ilyen esetben ugyanis a Pénzügyminisztérium égisze alatt működő közfelügyeleti hatóságnak meg kell indokolni a lépést. A két vállalat azonban közös megegyezéssel szakított, így nem kellett nyilvánosságra hozni az okokat. A közös megegyezés egyébként annak fényében kicsit békésen hangzik, hogy állítólag a beszámolóból nagyon komoly viták voltak, és nem csak a két érintett cég között, hanem az MVM-nél házon belül is. Volt, aki azt mesélte, hogy az ügy miatt fel is álltak néhányan az állami cégnél.

Ahhoz nem férhet kétség, hogy az MVM-nél egy ilyen kétségbeesettnek tűnő lépéshez elég komoly indok kellett. A cég nem kevés kockázatot vállalt azzal, hogy egy nappal a leadási határidő előtt kezdett új könyvvizsgálót keresni. Ekkor már teljesen egyértelmű volt, hogy késni fognak a beszámolóval, méghozzá a munka komplexitása miatt nem is keveset, ami jogsértés.

Végül megúszták két hét csúszással, hiszen a három beszámoló közül az elsőt már június 13-án leszállította az új könyvvizsgáló, a BDO, méghozzá – ahogy ezt az MVM-nél kérdéseinkre hangsúlyozták – tiszta könyvvizsgálói véleménnyel. A kicsinek éppen nem nevezhető, de a legnagyobbaktól azért méretben jelentősen elmaradó vállalat ezzel kisebbfajta csodát hajtott végre, a lapunknak nyilatkozó könyvvizsgálók szerint ugyanis lényegében képtelenség az MVM könyveit kilenc munkanap alatt átvizsgálni (a céggel még a KPGM-vel való szakítás napján leszerződött az energetikai csoport). Korábban pedig nem kezdhették el a munkát, a számviteli törvény szerint ugyanis két könyvvizsgálója egy időben nem lehet egyetlen vállalkozásnak sem.

A BDO helyzetét az könnyíthette meg, ha a KPMG korábban különböző részfeladatokat már lezárt, ez esetben ugyanis nem nulláról kellett kezdeniük a munkát. Erre az MVM utalt is kérdéseinkre küldött válaszaiban. A kilenc nap azonban így is megdöbbentően kevés, különösen akkor, ha a KPMG-től tényleg valami szakmai vita miatt váltak el az állami cég útjai.

Személycserék

Érdekes adalék a történethez, hogy a május végi események óta komoly változások voltak az MVM vezetésében. Az érintettek augusztus elején jelentették be, hogy a korábban a másik állami energiacéget, a Nemzeti Közműveket vezető Kóbor György váltja Zsuga Jánost az MVM élén. Bár akkor nem verték nagydobra, a cégbírósági iratok alapján nem ez volt az egyetlen személyi változás a vállalatnál. A nyolctagú igazgatóságból öt embert hívtak vissza a közelmúltban: Zsuga János mellett távozott a korábbi vezérigazgató Csiba Péter, az MNV eddigi első embere, Szivek Norbert, a paksi erőművet irányító (nyugdíjba vonuló) Hamvas István, illetve Bakács István Zsigmond is. Helyükre Cseh Tamás, Galambos Dénes és Pehárik Géza érkezett.

Emellett módosult a felügyelőbizottság összetétele is. Itt Lenkei Mirtill és Benkő Tamás János lett tag.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz éves beszámoló könyvvizsgálat könyvvizsgáló kpmg mvm Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.