Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 1. 06:50 Közélet, Pénz

A közpénzégetés szépen dokumentált esete a fideszes alapítvány 300 milliós támogatása

Egyáltalán nem problémázott a száz százalékban az állam tulajdonában lévő, a légi irányító szolgálatot működtető Hungarocontrol Zrt. vezetősége, amikor egy fideszes szervezet pénzt kért tőlük. Nem firtatták a jogcímet, és csak arra koncentráltak, hogy a társaság alapszabálya szerint papírozzák le a támogatási szerződést – ez derült ki azokból a dokumentumokból, amelyeket Demeter Márta LMP-s képviselő perelt ki a társaságtól.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, immár jogerős ítélete alapján kellett kiadnia a Hungarocontrolnak a közérdekű adatokat.

A Fidesz-közeli Szövetség a Nemzetért Alapítvány még 2016. július 11-én írt egy másfél oldalas levelet a Hungarocontrolnak. Az alapítvány ad hoc jelleggel felsorolt néhány kulturális rendezvényt, amelyet az elmúlt években szerveztek, illetve megemlítik, hogy 11 éve működtetik a Polgárok Házát. Majd 320 millió forintot kértek a szervezet célkitűzéseinek és programjainak a támogatására.

A Hungarocontrol ezt követően egy két és fél oldalas előterjesztést készített a szeptember 6-i vezetői értekezletre. Ebben leírják, hogy mivel több mint 100 millió forintról van szó, a cég felügyelő bizottságának a véleményére is szükség van, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz is el kell juttatni a kérvényt előzetes jóváhagyásra. A dokumentumból ugyanakkor kiderült az is, hogy Nemzeti Kommunikációs Hivatal már „hozzájárult a szerződéskötési igényhez”.

Ez azért fontos, mert a kommunikációs hivatal felel azért, hogy az állami cégek „olyan kommunikációs tevékenységet végezzenek, amely összhangban áll a kormányzati kommunikációs célokkal.”

Vagyis előbb járult hozzá a kormányzati propagandahivatal a támogatási szerződéshez, mint hogy a céget felügyelő szakminisztérium egyáltalán tudott volna a dologról.

Ebből egyértelműen következik, hogy a kormányzati kommunikációs célok élveztek előnyt a támogatási szerződés esetében, és nem a köztulajdonban álló vállalat alapvető tevékenysége.

A vezetői értekezletre készült összefoglaló egyáltalán nem foglalkozik azzal a fontos kérdéssel, hogy miért kellene a légi irányítással foglalkozó Hungarocontrolnak egy – papíron – a hazai kulturális élettel és a határon túl élő magyarokkal foglalkozó szervezetet támogatnia.

A szeptember 14-i felügyelőbizottsági ülésre készült immár négy és fél oldalra hízott előterjesztésben már nem mehettek el e fontos kérdés mellett. A Hungarocontrol a döntési alternatívák bemutatása során szó szerint ezt írta:

„Tekintettel arra, hogy a támogatást a társaság nyújtja, pozitív döntés esetén esetén annak előnyei, negatív döntés esetén hátrányai a támogatottnál jelentkeznek”.

Ezt követően kifejtik: a cégnek az a célja, hogy „olyan kezdeményezések élére álljon, amelyek túlmutatnak működési környezetén és amelyek közös értékek megteremtésére alkalmasak”. Nem derül ki ugyanakkor, hogy mik a közös értékek, hiszen az alapítvány nem konkretizálta, hogy mire akarja a légi irányító cég pénzét költeni.

Mindenesetre hat nappal később, az alapítvánnyal kötött szerződésben már konkrétan leírják, hogy a légi irányítás és a repülés népszerűsítésére, illetve környezetvédelemre adják a pénzt, összhangban a cég társadalmi felelősség programjával.

Az alapítvány 2017-es évre vonatkozó beszámolójában azonban nem szerepelnek ilyen jellegű rendezvények. A bíróság honlapján elérhető közhasznúsági jelentésben az alapítvány a Polgárok Házában tartott rendezvényeket tüntette fel, ahol számos kulturális program mellett főként fideszes politikusok és közéleti szereplők – köztük Németh Szilárd, Nógrádi György, Stefka István, Dózsa László és más, az állami tévében gyakran szereplő vendégek – tartottak előadásokat. Egyetlen tavalyi rendezvény sem szólt környezetvédelemről vagy a légi irányítás népszerűsítéséről, azonban a társaságtól kapott pénz megjelenik a feltüntetett bevételek között.

Már sejthető volt, hogy ez így lesz. A hattagú felügyelőbizottsági tagból eleve csak öt ment el arra az ülésre, ahol dönteni kellett a támogatási szerződésről, és csak három szavazott igennel, ketten tartózkodtak. (A dokumentumok itt érhetőek el. A link a dokumentumokat peres úton megszerző Demeter Márta LMP-s parlamenti képviselő Facebook-oldalára visz, ott lehet lapozni az iratok között.)

Demeter Márta szerint egyértelmű, hogy a Hungarocontrol úgy adott közpénzt a fideszes Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, hogy semmilyen garanciát nem kért, és semmilyen ellenőrzési pontot nem határozott meg, hogy az alapítvány biztosan légiforgalmi irányítók toborzására és a repülés népszerűsítésére fordítsa a pénzt. Demeter Márta szerint ez felveti a tiltott pártfinanszírozás esetét is, emiatt a pénzzel való elszámolás dokumentumainak kiadására újabb pert indított.

 

Az ügy azért is rendkívül kínos, mert a Hungarocontrol az egyik legsikeresebb állami vállalat. Tavalyi árbevétele meghaladta a 35 milliárd forintot, nyereségéből 2016-ban és 2017-ben is egymilliárd forint osztalékot fizetett az állami tulajdonosnak. (Vagyis a szóban forgó 320 milliós összeg egyáltalán nem elenyésző – ennyivel több pénz juthatott volna el a költségvetésbe, ha a cég nem adja oda az alapítványnak.)

Nemzetközi szinten is elismerik a magyar légi irányítók munkáját. Ennek köszönhetően kapta meg a Hungarocontrol a Koszovó feletti magas légtér ellenőrzésének a jogát is a NATO-tól. Komoly fejlesztések is zajlanak a cégnél. Olyan modern, repülőtéri irányítási rendszereket fejlesztenek, amelyek feleslegessé teszik a légi irányító tornyokat a repülőtereken.

Nem ez volt ugyanakkor az első eset, hogy közpénzekből gazdálkodó szervezet juttatott támogatás címén szokatlanul nagy összegeket egy kormányközeli civil szervezetnek. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint a Hungarocontrol által juttatott százmilliók és a Magyar Villamos Művektől a Civil Összefogás Fórumra (CÖF) hulló több mint félmilliárdos közpénzeső egyazon tőről fakadó korrupciós jelenségek: mindkét esetben a politikafinanszírozás korrupciójáról van szó.

A szakember szerint a CÖF a kormánypártok kihelyezett tagozataként vesz részt a kampányokban, hol közterületi plakátolással, hol békemenetek szervezésével. „Sokáig nem lehetett tudni, honnan szerzi az ehhez szükséges temérdek pénzt, most azonban már tudjuk, hogy az adófizetők állják a cechet” – mondta Ligeti Miklós.

Szerinte hasonló a helyzet a Szövetség a Nemzetért Alapítvány esetében is, amely szintén pártpolitikai feladatokat hajt végre, és a CÖF-höz hasonlóan itt sem lehet tudni, hogy miért kap százmilliós nagyságrendben tőkeinjekciót a nemzeti vagyon rovására.

A Transparency International Magyarország évek óta hiába javasolja a politikának a párt- és a kampányfinanszírozás rendbetételét, erre mindmáig nem került sor. Így a politikafinanszírozás – ahogy a rendszerváltoztatás óta mindig – továbbra is a korrupciónak leginkább kitett közpénz-gazdálkodási területek egyike marad.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Demeter Márta Hungarocontrol korrupció légi irányítás Szövetség a Nemzetért Alapítvány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.