Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 6. 14:03 Közélet

Az új kecskeméti gyár a legnagyobb foglalkoztatók közé repíti a Mercedest

Kedden jelentették be, hogy megkezdi második gyárának építését a Mercedes Kecskeméten. A beruházás egymilliárd euróból (320 milliárd forintból) valósul meg, és a termelés 2020-ban indul meg a tervek szerint.

Az új gyár a bejelentés szerint több mint 2500 új munkahelyet teremt. Ez azt jelenti, hogy legalább 60 százalékkal nőne a Mercedes kecskeméti autógyárában foglalkoztatottak száma. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nek jelenleg 4223 alkalmazottja van, ezzel a 24. legnagyobb munkáltató Magyarországon.

Az új gyár jelentőségét jól mutatja, hogy Magyarországon mindössze 63 olyan vállalat van, amelynek több mint 2500 alkalmazottja van. A Mercedes a foglalkozottak száma alapján jelenleg a 24-ik legnagyobb cég Magyarországon, de plusz 2500 dolgozóval már a top 10 foglalkoztató között lehet.

 

A Mercedes kimagaslik a legtöbb alkalmazottal rendelkező cégek közül az egy főre jutó árbevétel alapján. Míg a például a Magyar Postánál 6 millió forint bevétel jut egy alkalmazottra, a Tescónál 36 millió, az Audinál 177 millió, a Mercedesnél viszont már 261 millió forint. Hiába van tehát több mint 20 nagyobb létszámú vállalat jelenleg Magyarországon a Mercedesnél, a 2016-os adatok alapján mégis a harmadik legnagyobb árbevételű cég volt a Mol és az Audi után.

A keddi digitális alapkő-elhelyezésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is arról beszélt, hogy rendkívül magas technológiai színvonalat képvisel és hozzáadott-értéket állít elő a beruházás, amelyre a Mercedes 12 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a magyar kormánytól. Az első Mercedes-gyár 2012 óta működik Magyarországon, és Szijjártó a további fejlesztésekről pedig azt mondta, hogy megépül az 54-es út az M5-ös autópálya és a gyár között.

A Mercedesnek ez lesz az első full-flexnek nevezett gyára a világon.

Ez azt jelenti, hogy a gyárban rugalmasan, ugyanazon a gyártósoron állíthatóak elő különböző modellek. A Mercedes februárban mutatta be az új autógyártási koncepcióját Factory 56 néven. Ez a gyártási mód az embert helyezi a gyártás középpontjába, és az új koncepció alapján épül fel az új kecskeméti gyár is.

A Mercedes korábban azt mondta, hogy már keresgélik az új gyárba a munkaerőt, de a toborzás igazán csak jövőre kezdődik. Az új gyárba sokan a régi gyárból érkeznek, de sok munkakörre keresnek új embereket is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Kecskemét mercedes Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.