Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. január 26. 15:28 Közélet, Pénz

Megnyertünk egy pert, a kormány szerint ezért be fog csődölni a gazdaság

Nyilvánosságra kell hoznia a kormánynak, hogy mi alapján adott több mint 75 milliárd forintos állami támogatást a nagyvállalati szektornak 2015 és 2016-ban. A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete szerint a kabinet nem titkolhatja tovább azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a támogatási döntéseket meghozta. A döntés nem jogerős.

Összesen 27 cég esetében kértük ki a szerződéseket és a döntés-előkészítő iratokat, azonban a kabinet nevében eljáró Külügyi és Külgazdasági Minisztérium utóbbiakat üzleti titokra hivatkozva nem adta ki. A minisztérium szerint ezek a dokumentumok olyan adatokat is tartalmazhatnak, amelyeknek a „nyilvánosságra hozatala a jövőben megvalósítandó feladatok jellegét tekintve nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetnek Magyarország számára”. Itt azonban nem álltak meg: a dokumentumok nyilvánosságra kerülése esetén „ellehetetlenülne a beruházás-ösztönzés, Magyarország gazdasága pedig helyrehozhatatlan károkat szenvedne”.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a döntés-előkészítő iratok is közérdekű adatnak minősülnek, vagyis a kormánynak el kell számolnia a nyilvánosság előtt, hogy miért támogatta esetenként több milliárd forinttal a multinacionális cégek és a hazai nagyvállalatok beruházásait. A bíróság nem látott nemzetbiztonsági kockázatot abban, ha kiderül, miért látott az állam fantáziát például a Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármesterhez köthető Kall Ingredients Kft. (korábbi nevén Tisza-TK Projekt Kft.) beruházásában. Mindenesetre a projektcég 9,2 milliárd forintot kapott keményítőgyártásra, ezzel a 2015-ös év rekordere is volt, és olyan nagyvállalatot sikerült maga mögé utasítania, mint a német Audi, amely a győri fejlesztésre hatmilliárd forintot kapott.

A Kall Ingredients Kft-t 2015 áprilisában alapították, decemberre már érvényes szerződése volt a külügyminisztériummal. A 9,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásért cserébe a cég azt vállalta, hogy 31,9 milliárd forintos beruházással gabonafeldolgozó gyárat épít Tiszapüspöki határában, és hét munkavállalója mellé további 550 dolgozót is felvesz. Ahogy a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, két hónappal az állami támogatás odaítélése előtt a Kall Ingredients megállapodott az állami tulajdonú Eximbankkal és a kormányközeli üzleti körök által irányított MKB Bankkal arról, hogy a két pénzintézet 113 millió euró, azaz 35 milliárd forintnyi hitelt nyújt a társaságnak. Az állami támogatással együtt így már különböző formában 44,2 milliárd forintot kapott a cég, vagyis többet, mint az általa – szerződésben vállalt – beruházás összege. Érdekesség, hogy bár a szerződés 31,9 milliárd forintról szól, a Kall Ingredients ügyvezetője, Zahola-Pollák Vanda tavaly márciusban a Világgazdaságnak 45 milliárd forintos beruházásról beszélt. A kormánynak leadott eredeti tervek alapján úgy tűnik, hogy a Kall Ingredients saját tőke nélkül valósította meg a beruházást, és úgy kapott az állami és kormányközeli szereplőktől közel százszázalékos támogatást, hogy korábban nem végzett érdemi üzleti tevékenységet.

 

A kormány 2010 és 2017 augusztusa között összesen 228 milliárd forintnyi állami támogatást adott a nagyvállalati szektornak, ezeknél a cégeknél 31 741 új állás létesült. A kabinet tehát egy újonnan létrejövő állásért átlagosan 7,2 millió forintot fizetett. A legtöbb közpénzt az indiai Apollo Tyres Kft. kapta, miután a gyöngyöshalászi gumiabroncsgyárat 16,1 milliárd forinttal támogatta a kormány. Ebben az esetben 16,5 millió forintot ért meg a kormánynak egyetlen új munkahely. Ez azért is érdekes, mert 2008-ban, az eredetileg Gyöngyösre tervezett üzem ellen éppen az ellenzékben lévő helyi fideszes képviselők kezdeményeztek népszavazást. Erre válaszul az indiai befektető visszalépett a 300 millió eurós beruházástól.

Alapvetően nem ördögtől való, hogy az állam egy-egy fontosabb beruházás bevonzása érdekében hajlandó a zsebébe nyúlni. Óriási a verseny a régióban, és nem mindegy, hogy Szlovákiában, Csehországban, vagy Magyarországon hajt végre a kiszemelt multi egy nagyobb horderejű beruházást. Bevett gyakorlat ugyanis, hogy azok a nagyvállalatok, amelyek sok munkahelyet hoznak létre, vagy nagy értékű termelést valósítanak meg, egyfajta kockázatcsökkentő támogatást kérnek a helyi kormányzattól pénz vagy adókedvezmény formájában. A nemzetgazdaság szempontjából azonban nem mindegy, hogy milyen ágazatban valósulnak meg a befektetések. Egy alacsony hozzáadott értékű termelést megvalósító összeszerelő üzem a feldolgozóiparban kevesebbet hoz, mint a szolgáltató szektorban létrejövő, a gyári munkásnál négyszer jobban kereső programozó matematikusi állás.

Nagy kérdés továbbá, hogy a munkaerőhiány ellenére miért támogatja a kormány milliárdokkal a munkahely-teremtő beruházásokat. Arra sincs közgazdasági magyarázat, hogy az egyszer már Magyarországon megtelepedett multi, ha kapacitásbővítést hajt végre, miért kap szinte automatikusan állami támogatást. A cégek ugyanis azért ruháznak be, mert egyre több a megrendelésük a világpiacon, keresettek a termékeik és a megnövekedett keresletet akarják kielégíteni. Összefoglalva: sikeresek az üzleti életben, ergo jól döntöttek korábban, amikor Magyarországot választották a beruházásuk helyszínéül.

 

Az egyedi kormánydöntések során állami támogatásban részesülő külföldi multinacionális cégek, mint a Bosch, Audi, vagy Mercedes könyveiből jól látható az árbevételük folyamatos emelkedése. Több, a multiknál vezető beosztásban lévő szakember is elmondta lapunknak, hogy állami támogatás nélkül is fejlesztenének, de hülyék lennének elugrani az ingyen pénz elől.

A fideszes vezetésű kormányok hat év alatt másfélszer több támogatást nyújtottak multinacionális cégeknek, mint a szocialista kormányok a megelőző hat évben. A statisztikák szerint a 2005 és 2010 közötti kabinetek összesen 112,8 milliárd forint támogatást adtak, szemben az Orbán-kormányok 163,6 milliárd forintos támogatásával 2011 és 2016 között. Az adatok alapján jól látszik, hogy 2010 után visszaestek a szolgáltatási ágazatban létrejövő beruházások, és jelentősen eltolódott az arány a feldolgozóipar javára, miközben a kormányközeli üzleti körök is egyre több támogatást kapnak.

(A bíróságon lapunkat a Transparency International Magyarország és Palatics Edit ügyvéd képviselte).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz egyedi kormánydöntés fővárosi törvényszék Kall Ingredients közpénz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.