Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 8. 17:23 Közélet, Vállalat

Összecsípték a méhek, hőgutát kapott a rovarirtó, tavaly 80-an haltak meg munkabalesetben

Az utóbbi négy évben csaknem félmillióval nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, így nem csoda, hogy a munkabalesetek száma is növekedést mutat. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből azonban kiderül, hogy a helyzet sajnos az arányokat tekintve is romlik, mert az ezer főre számolt munkabalesetek száma is évek óta stabilan nő.

Meglepetés, hogy nem a munkavédelmi szempontból igen rosszul álló építőiparban történik a legtöbb súlyos baleset, mert van egy ennél is rosszabbul teljesítő ágazat.

Ez pedig a mezőgazdaság, beleértve az erdőgazdálkodást és a halászatot is. A mezőgazdaságban tavaly 18 halálos baleset történt, míg az építőiparban 16-an haltak meg munka közben. Harmadik helyen a szállítás, raktározás áll, ahol 13-an vesztették életüket.

Összesen 80 halálos kimenetelű munkabaleset történt tavaly, emellett 97 súlyos baleset is volt, a kettő összegéből képzett mutató pedig most már három éve emelkedik. Ezer munkavállalóra tavaly 5,3 munkabaleset jutott, ez jóval magasabb arány, mint a 2012-es 4,4, a 100 ezer munkavállalóra jutó halálos balesetek száma pedig eközben 1,6 – 2 között maradt.

 

Szinte bárhova mentek ki a munkaügyi ellenőrök, 10-ből több legalább 7-8 esetben találtak valamilyen szabálytalanságot. Vagyis ágazattól függetlenül alig van olyan vállalkozás, ahol teljes mértékben betartanak minden szabályt. Bármennyire is igyekszik finoman fogalmazni a jelentés, a mezőgazdaságban és az építőiparban áldatlan állapotokról kénytelen beszámolni, amely évek óta nem javul.

A vasszereléshez túl nagy kesztyűt adtak a munkásnak.

Az állattartó telepeken az aknákat nem fedik le, védőkorlátokat nem alkalmaznak, a hígtrágya tárolókba simán beleeshetnek a munkások. Gyakoriak az állattámadások, az egyik halálos balesetet méhcsípések okozták.

Az erdőgazdálkodásban évről-évre rosszabb a helyzet, míg 2015-ben hárman haltak meg, tavaly már hatan, ebből hárman méh- vagy darázscsípések miatt. A munkáltatók nincsenek eléggé felkészülve erre, mint ahogy a kullancsok és a viperák ellen sem védekeznek megfelelően.

Láncfűrész használat védőfelszerelések nélkül.

A rákkeltő anyagokkal dolgozó cégek száma évek óta 1400 körül van, és náluk általában nincsenek nagy munkavédelmi hiányosságok. A kkv-szektorban azonban számos olyan piaci szereplő lehet, amely vagy nem is tudja, hogy rákkeltő anyaggal dolgozik, vagy tudja, de arról nincs ismerete, hogy ezt jelentenie kellene, és a szabályokat ezért nem is tartja be rendesen.

A kivizsgált és megalapozottnak talált foglalkozási megbetegedések száma évente 250 körül alakul, ezen belül tavaly két halálos kimenetelű eset fordult elő. Egy kártevőirtó és egy erdőművelő egyaránt a nagy melegbe halt bele, hőgutát kapott.

Fotók: NGM

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat halálos baleset munkabaleset munkavédelem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.