Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 3. 06:53 Közélet, Vállalat

Ha egy rádió nem megfelelő kézben van, nem számít a közpénz

Néhány éven belül másodszor dob el politikai okokból százmilliókat az állam a rádiós piacon. Múlt héten írtuk meg, hogy az egykor MSZP közeli, de állami hirdetések hiányában összeomló Neo FM-et üzemeltető FM1 Zrt. a felszámolási eljárás után tartozásainak csak töredékét fizeti ki. A legtöbb pénzzel pedig állami szerveknek lógott a társaság: csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 900 millió forintot bukik.

Az NMHH most ugyanekkora nagyságrendű bevételről mond le csak azért, hogy ne a korábban Simicska Lajos üzleti körének érdekeltségébe tartozó Class FM szóljon az egyetlen megmaradt országos frekvencián. A Class korábbi sávja lassan már egy éve néma, és ez még jó ideig így is marad. Bár az új tendert – némi jogi huzavona után – már kiírták, jövő héten pedig be is érkezhetnek a pályázati anyagok, a szektorban azonban úgy számolnak: 2018 nyara előtt biztos nem kötik meg a szerződést a nyertessel.

Ez pedig alsó hangon 700-800 millió, rosszabb esetben 1,5 milliárdot is meghaladó kárt okoz. Egy országos kereskedelmi rádiós frekvencia ugyanis nagyon értékes dolog. Az új tenderen az NMHH például évente félmilliárd és 830 millió forint közötti médiaszolgáltatási díjat határozott meg. Tehát ha sikerül egyből a Class elhallgatása után hasznosítani a sávot, akkor a most némaságban töltött másfél év alatt 1-1,5 milliárd forintnyi bevétel is befolyhatott volna.

Ennél valószínűleg némileg kevesebbet hozott volna, ha marad a Class, de a kiesés ehhez a verzióhoz képest is százmilliós nagyságrendű. A pontos összeget azért nem lehet megmondani, mert az érintettek üzleti titokként kezelték, hogy mennyit fizet az NMHH-nak a rádiót működtető Advenio Zrt. A társaság éves beszámolójában ugyanakkor szerepel egy évi 460 millió körüli „műsorszolgáltatói díj”, ami reálisnak tűnik. Ez alapján jön ki másfél évre a fent említett 700 milliós összeg.

Erről a pénzről pedig – a korábbi gyakorlatot ismerve – egyáltalán nem kellett volna lemondani a médiahatóságnak, ha nincs rá politikai szándék.

Az emlékezetes Orbán-Simicska összeveszésig mindenki úgy számolt, hogy a Class FM 2021-ig biztosan szólni fog. Az Advenio ugyanis az FM1 Zrt-hez hasonlóan (egy erősen vitatott pályázat során) 2009-ben nyerte el az országos frekvenciát. Bár az eredeti szerződésük csak 2016-ig szólt, ezt elvileg öt évvel meg lehetett hosszabbítani. Nem csak a tulajdonosi kör és a Fidesz erős kapcsolata miatt tűnt ez biztosnak, hanem azért is, mert az NMHH hasonló esetekben, ha nem is automatikusan, de jellemzően hosszabbított.

Az összeveszés után azonban borult minden, és néhány hónapon belül egyértelművé vált, hogy megpróbálják kicsavarni az országos frekvenciát Simicskáék kezéből. Az NMHH sorra osztotta ki a bírságokat a rádiónak, nem ritkán olyan kihágásokért, amilyeneket a korábbi években elnéztek a Class FM-nek. Bár tavaly májusban fél évvel a hét éves szerződés kifutása előtt Simicska Lajos üzleti köre eladta a céget Michael McNutt amerikai befektetőnek, a médiahatóság biztosra akart menni, és nem adta meg az újabb öt évet a Class-nak.

Elvileg azonban még hosszabbítás nélkül sem kellett volna törvényszerűen lemondani a több 100 millió forintnyi bevételről. A pályáztatás idejére ugyanis köthettek volna ideiglenes szerződést az Advenioval. Ezt az NMHH korábban – épp azért, hogy befolyhasson a pénz – szinte mindig megtette. Még a hatósággal sokáig perben álló, és az állami szervtől jelentős kártérítést követelő Klub Rádió is szólhatott ideiglenes megállapodással akkor, amikor papíron már nem volt frekvenciája.

Ezúttal azonban ez sem történt meg, az ideiglenes szerződést fel sem ajánlották. Ennek jogalapját pedig épp a korábbi hónapokban kiszabott büntetések adták meg, amik miatt azóta is perben állnak a felek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Advenio Zrt. Class FM NMHH Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.