Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 25. 16:20 Közélet

Kiderült, hogy közpénz a tao, de a minisztériumban hirtelen eltűntek az iratok

A Kúrián is megnyerte a tao-támogatások nyilvánossága érdekében indított perét a Transparency International Magyarország (TI). Mindez azt jelenti, hogy nem lehet tovább titkolózni: az illetékes minisztériumoknak ki kell adni, hogy mely vállalatok fizették társasági adójukat (vagy annak egy részét) az államkassza helyett egy sportvállalkozásnak.

Bár a sport támogatására a vállalatok általában büszkék szoktak lenni itthon, a tao rendszer 2011-es bevezetése óta nem árulják el, hogy mely cégektől mely sportszervezetekhez áramlik így a pénz. Pedig hatalmas összegről van szó: tavaly év végéig 320 milliárdnyi adóforint érkezett a tao-rendszernek köszönhetően a költségvetés helyett sportklubokhoz.

A titkolózás oka minden bizonnyal a rendszer visszássága: miközben sok kis egyesület valóban nem lenne képes fenntartani magát enélkül, a tao-pénzek nagy része nem hozzájuk, hanem Fidesz-közeli sportszervezetekhez áramlik. Csak példaként: a 2015/16-os szezonban a futballra szánt 19 milliárd forint harmada mindössze tíz sportszervezetnél kötött ki, az összeg közel 10 százalékát pedig egyedül a miniszterelnök által alapított, és Mészáros Lőrinc által elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta.

A TI még tavaly nyáron indított pert a tao-pénzek útjának felfedése érdekében, miután erre vonatkozó közadatigénylésükre az érintett minisztériumok és sportszövetségek nem adták ki a kért dokumentumokat – mondta lapunknak Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója. Az információ visszatartását állami oldalon azzal indokolták, hogy a tao nem közpénz. A kormány tulajdonképpen a kezdetektől erre építette a támogatásokkal kapcsolatos kommunikációját. Emlékezetes Orbán Viktor 24.hu-nak a felcsúti Pancho Aréna avatóján adott interjúja, amelyben a miniszterelnök kifejtette: a magyar gazdaságpolitika régóta küszködik a kommunista örökséggel, és ez világlik ki abból az állításból is, hogy a tao-támogatásból felhúzott stadion közpénzből épült, hiszen ahhoz a vállalkozók biztosították a forrást.

Bár a támogatás valóban nem közvetlenül az államtól érkezik, hiszen a cégek nem fizetik be az adót, ettől még a központi költségvetés mond le a sportszervezetek javára pénzről. Nagyjából úgy lehet elképzelni a rendszer működését, mintha három barát (Viktor, Lőrinc, és László) elmenne egy pubba sörözni, úgy, hogy László tartozik Viktornak. Amikor megérkeznek, Viktor jelzi, hogy elengedi a tartozást, ha László állja belőle az első kört. A kormányzat álláspontja alapján (a tao nem közpénz) Lőrinc sörét László fizette. Mindenki más szerint azonban Viktor.

A mindenki másba pedig most már a Kúria is beletartozik, így nincs mit tenni, ki kell adni az iratokat, amiből kiderül a pénz útja. A kérdés csak az, hogy erre mikor, és milyen formában kerül sor.

A mostani pert ugyanis az érintett szaktárcák ellen indította a TI, márpedig a tao ügyekben leginkább illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) csak a sportszövetségi és a 300 millió forintot meghaladó sportszervezeti programokról döntött. Az ennél kisebb, kluboknak szánt összegek odaítéléséről a sportszövetségek határoznak, azaz náluk van minden fontos információ. Velük szemben is zajlik egy per, ott szintén jogerősen nyert már a TI, de a minisztériumokhoz hasonlóan a sportszövetségek is a Kúriához fordultak. Így itt egy döntést még meg kell várni. A tárgyalás időpontját egyelőre nem tűzék ki, azaz ebben az esetben elvileg még lehet lehetőség időhúzásra.

Csakhogy a most zárult ügyben az EMMI mellett a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) is érintett volt, márpedig a gazdasági tárcánál – legalábbis a korábbi közlésük szerint – minden dokumentum megvan. Így pedig már a mostani határozat eredményeként minden tao-s rejtélyre fény derülhet.

Már persze, ha az NGM nem próbálja meg valamilyen módon mégis visszatartani a dokumentumokat, amire a Kúria előtt már tettek kísérletet. Amint arról lapunknak Ligeti Miklós beszámolt, a tárca az utolsó körben már azt állította:

mégsem kaptak meg minden iratot.

Más kérdés, hogy a Kúriát ez nem hatotta meg, így a minisztérium kénytelen lesz kiadni az adatokat.

Ahhoz, hogy a tao-dokumentumok nyilvánosságra kerülhessenek, meg kell várni, hogy a Kúria írásba foglalja az ítéletet. Ezt követően az EMMI-nek és az NGM-nek 15 napja lesz kiadni a dokumentumokat. A TI-nál úgy számolnak, hogy legkésőbb jövő év elején megkapják a kiperelt iratokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet NGM tao-támogatás. Transparency International Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.