Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 24. 11:52 Közélet, Világ

Sehol nem lennénk Budapest nélkül a GDP-rangsorokban

Közel negyedével lenne alacsonyabb az egy főre jutó GDP Magyarországon Budapest nélkül. Míg a fővárossal együtt országos szinten 11147 euró értéket állítottunk elő fejenként 2015-ben, ha Budapest gazdasági teljesítményét levonjuk, ugyanez már alig több mint 8600 euró.

Ez a különbség pedig nemzetközi összevetésben is kiugró. Az egyes fővárosok gazdasági erejéről az Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IWD) közölt érdekes adatsort még október közepén, az intézet azonban nem vizsgált meg minden uniós országot. Ők arra jutottak, hogy a teljes országhoz viszonyítva Athén gazdasági ereje a legnagyobb, Görögországban ugyanis a főváros kiesése közel ötödével vetné vissza az egy főre jutó GDP-t. Szlovákiában 19, Franciaországban 15 százalékos mutatót mértek.

 

 

Az elemzésben ugyanakkor nem szerepelt Magyarország, pedig (a népességszámból, és a régiónkénti GDP-különbségekből) sejteni lehetett, hogy mi is az élmezőnybe végeznénk. Számításaink szerint olyannyira, hogy – 22,8 százalékos mutatóval – még Görögországot is messze megelőzzük. Az eurostat adatok szerint a 109,7 milliárd eurónyi bruttó hazai termék közel 37 százalékát Budapest adja, miközben a népességnek kevesebb, mint ötöde lakik a fővárosban. Mindez azt jelenti, hogy a budapesti egy főre jutó GDP több mint duplája az országos átlagnak.

Mindezt úgy, hogy az elmúlt években a különbség kissé még csökkent is. Az eddigi legnagyobb eltérés 2009-ben volt, mivel a válság az ország középső régiójának gazdaságát az átlagnál kisebb mértékben vetette vissza. Ebben az évben Budapest részesedése 39 százalékra rúgott a teljes magyar GDP-ből.

A főváros kiugróan nagy gazdasági súlya részben adódhat abból, hogy számos egyébként nem feltétlenül (csak) Budapesten működő cég ide van bejelentve. Amennyiben ez így van, a régiók közötti különbség csökkenésében az is szerepet játszhat, hogy az elmúlt években számos kis és középvállalat inkább más (kevésbé vagyonos térségben található) települést választott telephelyéül, mert így jóval nagyobb esélye volt hozzáférni uniós forrásokhoz.

 

 

A kölni kutatóintézet eredményeiből egyébként az látszik, hogy Nyugat Európában jellemzően kisebbek a különbségek a főváros és az ország többi részének gazdasági fejlettsége között. Az egy főre számított GDP Ausztriában, Belgiumban, Spanyolországban, Hollandiában és Olaszországban is kevesebb, mint 10 százalékkal esne, ha a főváros teljesítményét nem számítanánk, Németországban pedig kicsit még emelkedne is.

Ezzel szemben a kontinens keleti részén jellemzően kétszámjegyű lenne a hanyatlás. Bár az IWD a magyarországinál csak alacsonyabb eltéréseket mért, számításaink szerint van egy ország, ahol még nagyobb csökkenést hozna a főváros kiesése: Bulgáriában a 26 százalékot is meghaladja a tényleges és a Szófia nélkül kalkulált egy főre jutó GDP közi különbség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Budapest Bulgária gdp Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.