Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 20. 10:15 Közélet, Vállalat

Olyan csúnya lett a Neo FM-történet vége, mint ahogy kezdődött

Tartozásai töredékét sem tudta kifizetni az egykor MSZP-közeli, de a 2010-es választások után becsődölő országos kereskedelmi rádió, a Neo FM.  A csatornát működtető cég, az FM1 Zrt. felszámolása ugyan még nem zárult le teljesen, de már csak egy bírósági pecsét hiányzik a dokumentumokról, és a hitelezőket is tájékoztatták arról, mennyi pénzre számíthatnak.

Nem sokra. A vállalattal szemben ráadásul a legtöbb követelése állami szerveknek volt, azaz a költségvetés is százmilliókat bukik a jórészt politikai okokból bedöntött adón. Csak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 900 millió forinttal kevesebb pénzt kap, mint amennyivel tartozott neki  a vállalat.

A Neo FM-sztori vége ezért ugyanolyan csúnya lett, mint amilyen az eleje és a közepe is volt. A rádiónak  már a létrehozása is botrányos volt: születését a kezdetektől úgy kezelték, hogy az egy Fidesz és MSZP közti politikai alkunak köszönhető.

2008 környékén indult a történet. Ekkor Magyarországon már több mint egy évtizede két jól bejáratott országos kereskedelmi rádió működött, a Sláger és a Danubius. A médiatörvény értelmében azonban a rádiók nem sugározhatnak örökké egy adott frekvencián, ezeket időről időre meg kell pályáztatni. A Sláger és a Danubius 7+5 évre kapta meg saját sávját, azaz 2009-ig lehettek biztosan piacon.

Egy évvel szerződéseik kifutása előtt még úgy nézett ki, hogy nem lesz gondjuk a folytatással. Egy szinte a teljes parlament által támogatott (vélhetően az érintettek lobbitevékenysége miatt született) törvénymódosítással biztosították a két csatorna számára, hogy maradhassanak. A látványosan piacellenes jogszabályt azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítette, ezért végül mégis kiírták a kötelező tendert.

Ekkorra azonban már a politikai szándék is változott. Volt két olyan jelölt, akiket fideszes és MSZP-s körökben szívesebben láttak volna a Sláger és a Danubius helyén, méghozzá az FM1 és a Class FM-mel induló Advenio Zrt. Az erős hátszéllel rendelkező cégek azt használták ki, hogy a tenderen csak az számított, mennyit hajlandóak fizetni. Mindkét társaság olyan irreálisan magas összeget vállalt (bevételeik 50 és 55 százalékát), amiről a kezdetektől tudni lehetett, hogy nem lesznek képesek kitermelni. Az FM1 Zrt. pályázatával ráadásul elég komoly jogi problémák is voltak, amiből később per is lett.

Ennek ellenére a médiahatóság (akkori nevén Országos Rádió és Televízió Testület – ORTT) fideszes és szocialista delegáltjai mégis a Neo és a Class pályázatot hozták ki győztesnek. A döntés a hivatalt is megosztotta: Majtényi László, az ORTT elnöke például lemondott a botrány után.

A nyertesekről a kezdetektől az terjedt el, hogy erős kötődésük van a két nagy párthoz. Visszatekintve az Advenio Zrt. esetében ez valóban egyértelmű volt, hiszen a cég már alapításakor Simicska Lajos üzleti körének érdekeltségébe tartozott. A FM-1 Zrt-nél azonban csak 2010-ben váltak láthatóvá a politikai háttér. Ekkor vette meg ugyanis a vállalatot egy olyan cég, aminek két tulajdonosa Székely Gábor, egykori szabad demokrata főpolgármester-helyettes, illetve az MSZP-közeli Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet kiadó Geomedia Zrt. vezetője, Horváth László voltak.

A Neo FM azonban a 2010-es kormányváltástól tulajdonképpen halálra volt ítélve. Hiába csökkentette az NMHH még ebben az évben radikálisan azt a díjat, amit a két cégnek fizetnie kellett a frekvenciáért (tehát azt, amivel kiütötték a Danubiust és a Slágert), az FM1 Zrt. így sem tudta kitermelni a működési költségeket. Ebben persze szerepet játszott, hogy az állami források (hirdetések) valahogy sosem őket, hanem mindig a Fidesz-közeli Class FM-et találták meg.

Mindenestre egy viszonylag hosszú agónia kezdődött, botrányokkal, fenyegetésekkel felmondásokkal, tulajdonosváltással, aminek a végén 2012 augusztusában elhallgatott a Neo FM, nyolc hónappal később pedig megindult az FM1 Zrt. felszámolása.

 

Ez a folyamat közeledik most – bő négy év után – a végéhez. Értesüléseink szerint a felszámolást végző Kerszi Zrt. már leadta a záró dokumentációt az illetékes bíróságnak. A cégnél érdeklődtünk arról, hogy pontosan mi szerepel ebben, de Mihály József felszámolóbiztostól túl sok részletet nem tudtunk meg.

A szakember annyit ugyanakkor elárult, hogy az eljárás során több mint 1,9 milliárd forint hitelezői követelést azonosítottak, azaz ennyi pénzt kellett volna valahogyan előteremteni a cégből. Abból a vállalatból, aminek érdemi vagyona szinte egyáltalán nem volt: a legutóbbi, 2012-es beszámoló alapján a teljes eszközállomány a 230 millió forintot sem érte el.

Azt korábban is tudni lehetett, hogy a társaság a vele kapcsolatban álló állami szereplőknek tartozott a legtöbb pénzzel, ezért megkérdeztük az NMHH-t, illetve az Antenna Hungária Zrt-t (AH) is, hogy mennyi pénz buktak a felszámolás során. A médiahatóságnál részletes választ adtak, amiből kiderült, összesen 929 millió forintot követeltek az FM1 Zrt-től. Ennek nagy része az elmaradt médiaszolgáltatási díjból ered (ez volt ugye az, amit a csökkentés után sem fizetett a vállalat), de 30 milliónyi bírságot, és 5 milliónyi kötbért, és némi perköltséget is vártak volna. Ebből azonban mindössze 29 millió forintot kapnak meg.

Az AH nem válaszolt a kérdéseinkre, a cég beszámolóiból azonban elég jól látszik, hogy az FM1 Zrt. bedőlésének évében sokkal többet buktak a követeléseiken, mint az előző, vagy a későbbi esztendőkben. Míg az érintett üzleti évben ez több mint 645 millió forint volt, ezt megelőzően 169, a következőben pedig ennél is kevesebb, mindössze 91 millió.

Úgy tudjuk, hogy a bejelentett alkalmazottak – akiknek hosszú ideig szintén nem fizetett az FM1 Zrt. – végül megkapták bérüket, erre azonban még jóval a felszámolás zárása előtt került sor. A cég állítólag valamikor a Neo FM elhallgatása után kapott egy komolyabb áfa-visszatérítést, ebből rendezték a fizetéseket. A szerződéses (számlás) munkatársak ugyanakkor sokkal rosszabbul jártak: ők a többi hitelezőhöz hasonlóan csak követeléseik töredékét kapják meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Class FM Neo FM NMHH Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.