Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 10. 11:59 Közélet

Az állam vett egy erőművet hatmilliárdért, egy hónap múlva rejtélyesen leégett

Nem sikerült kideríteni, miért gyulladt ki a nyáron a polgári gumiégető erőmű alig több, mint egy hónappal azután, hogy az állam bő 6 milliárd forintért megvásárolta. Sőt, azt sem árulják el, mekkora kár keletkezett a létesítményben.

Az erőműben még június közepén egy szombat éjszaka csaptak fel a lángok, a közelmúltban lezárult vizsgálat azonban – amint kérdésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál fogalmaztak – a „keletkezési okot ismeretlennek jelölte meg”. Az állami tulajdonos közlése szerint csak annyi biztos, hogy emberi mulasztás nem történt, a „kezelő személyzet a szabályzatnak megfelelően végezte a feladatát, valamit az előírásoknak megfelelően reagált a tűzesetre”.

Az éves szinten durván 32 ezer tonna gumihulladék elégetésével elektromos áramot (és az eredeti tervek szerint hőt) termelő erőmű állami átvételéről még tavaly év végén döntöttek. A Világgazdaság egy korábbi cikke szerint ekkor adott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonában álló Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft.-nek 6,3 milliárd forintot az erőművet üzemeltető cégek – a Star Power Kft. és annak tulajdonosa, a Star Power Vagyonkezelő Kft. – megvásárlására.

Az NHSZ ügyvezetője, Nemcsek Tibor akkor azzal indokolta a vásárlást, hogy a tranzakcióval az állami vállalat technológiához is jut, és most nekünk is lényegében ezt válaszolták a cégnél. Ám az ügyletnek ennél  prózaibb oka lehetett: a gumiégetés, mint üzlet egyszerűen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Még úgy sem, hogy az erőmű nem a piacon, hanem az úgynevezett kötelező átvételi (kát) rendszer keretében értékesíti az általa megtermelt energiát. (A kötelező állami átvétel egy eszköz, amivel az állam támogatja a megújuló energiaforrás vagy hulladék alapú villamosenergia-termelést. Az állam előre meghatározott, de a piacinál magasabb áron megvásárolja az adott létesítményben termelt áramot, s ezzel amellett, hogy értékesítési csatornát teremt az érintett cégeknek, a beruházás megtérülést is biztosítja.)

A Star Power Kft. – közel egy évtizedes huzavona, és az eredeti beruházó csődje után – 2014-ben állította üzembe a gumiégetőt, és egyből be is került a kát rendszerbe. Méghozzá az akkori hatósági határozat értelmében 2034 végéig, azaz három évvel ezelőtt még 20 éves megtérüléssel számoltak az eredetileg nyolc milliárdosra tervezett beruházás esetében. Ám az üzemeltető már 2015-ben módosítást kért az illetékes hivataltól, és a csatolt üzleti tervből az derült ki, hogy nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy korábban számoltak. A gumihulladék drágább lett, hőt pedig az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem tudtak értékesíteni. A társaság így az első még nyereséges év után 2016-ban adózott soron már masszív, 200 millió forint feletti veszteséget termelt.

Ilyen előzmények után érkezett az NHSZ, amelynek tulajdonszerzését végül május közepén jegyezték be. A 6,3 milliárdos vételár megtérülése a fentiek fényében azonban már a kezdeteknél is erősen kérdéses volt, az erőmű leégésével pedig lényegében elképzelhetetlenné vált, hogy a létesítmény valaha kitermeli ezt az összeget.

Ez vélhetően még akkor is így van, ha az erőmű nem sérült olyan mértékben, mint ahogy azt első ránézésre egy laikus gondolná. A károk mértékéről egyébként az NHSZ-nél a biztosítóval való ügyintézés folyamatára hivatkozva nem kívántak konkrét részleteket elárulni. Azt viszont jelezték, hogy a jelenlegi tervek szerint még az idén novemberben újraindulhat a termelés az egységben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet erőmű gumiégető Star Power Kft. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.