Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. október 9. 15:01 Közélet

Távozott az NGM-től, cége pár nappal később már tanácsadóként dolgozott a minisztériumnak

Bár a Richter múlt héten kinevezett vezérigazgatója, Orbán Gábor még csak 38 éves, így is fordulatos pályafutás áll mögötte. A korábban államtitkárként is dolgozó Orbán november 1-jei hatállyal váltja a Richtert 25 éve vezető Bogsch Eriket, aki továbbra is az igazgatóság elnöke marad. Összeszedtük, hogy mi jelent meg korábban az új vezérigazgatóról, és azt is észrevettük, hogy pár nappal minisztériumi távozása után cége tanácsadói szerződést kötött a Nemzetgazdsági Minisztériummal.

Önéletrajza szerint egy Soros-ösztöndíjas amerikai tanulmányév után Orbán Gábor a Corvinus Egyetem elődjére, a Közgázra járt, ahol a baloldali irányultságú Társadalomelméleti Kollégium tagja volt. A pénzügy szakirány elvégzése után 2003 és 2007 között az MNB-nél volt elemző, leszámítva fél évet, amikor a frankfurti Európai Központi Banknál dolgozott. Ezt követően közel öt és fél éven keresztül volt az Aegon alapkezelőjénél először elemző, majd a kötvényüzletág vezetője.

2013 áprilisában nevezték ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi államtitkárává. Az Mfor szerint Orbánnak fontos szerepe volt a devizahiteles mentőcsomag kidolgozásában. Ő képviselte a kormányt a jegybankkal és a kereskedelmi bankokkal folytatott egyeztetéseken. Szintén Orbán Gábor találkozott a Quaestor vezetőjével, Tarsoly Csabával a cégcsoport bedőlése idején, miután Tarsoly Orbán Viktor segítségét kérte.

Kinevezése után alig több mint két évvel távozott az NGM-től. Az Origo szerint távozásában szerepet játszott az NGM és az MNB közötti feszült viszony, amely Varga Mihály miniszter és Matolcsy György jegybankelnök közötti hatalmi harcból eredt. (Orbán egyébként államtitkársága idején az MNB fb-tagja is volt.) Az Origo szerint az NGM-ben feszültséget okozott az is, hogy Orbán nem akart a sajtóban szerepelni.

Orbán Gábornak 2015. július 31-én szűnt meg a megbízatása a minisztériummal, pár nappal később azonban már tanácsadóként dolgozott az NGM-nek. Augusztus 4-én megalapította Ecofin Group néven saját tanácsadócégét, amely két nappal később többek között pénz- és tőkepiaci folyamatok elemzésével vagy pénzügyi-politikai koncepciók előkészítésével és véleményezésével segítette az NGM-et.

Az öt hónapon át tartó szerződéses viszonyra bruttó 5 millió forintot fizetett az NGM Orbán cégének. Az összeg nagyjából megegyezett Orbán államtitkári fizetésével. 2014-es vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó 1 millió forintot keresett államtitkárként.

Az Ecofin tavaly 35 millió forintos bevétel mellett 25 milliós adózott eredményt ért el, de sem az internetről, sem a cégpapírokból nem derül ki több a cégről az NGM-es szerződés mellett. Orbánt és az NGM-et is megkerestük, hogy mi indokolta a szerződés megkötését, de egyikük sem válaszolt. A minisztériumból való távozása után, szeptembertől Orbán a világ egyik legnagyobb független pénzügyi tanácsadója, a Rotschild párizsi leánybankjánál is dolgozott. Ez a volt államtitkár LinkedIn-bejegyzéséből derült ki, amit a Portfolio.hu szemlézett.

Orbán Gábort és az NGM-et is megkérdeztük, hogy mivel magyarázták a szerződés szükségességét, de egyikük sem válaszolt.

Bár önéletrajza alapján korábban kevés kapcsolata volt a gyógyszeriparhoz Orbán Gábornak, 2016 szeptemberében a Richter stratégiai igazgatója lett, majd idén a vezérigazgató-helyettese. A múlt heti bejelentés alapján Orbán november 1-jén veszi át a cég vezetését Bogsch Eriktől (az Index hosszabb cikkben fejti ki, hogy a váltás milyen hatással járhat). Ez azért lesz éles váltás, mert Orbánnal ellentétben Bogsch mind végzettsége, mind szakmai múltja alapján erősen kötődik a gyógyszeriparhoz. Bogsch vegyészmérnök, már a ‘70-es években is foglalkozott kutatás-fejlesztéssel a Richternél, és 25 éve a cég vezérigazgatója.

A Richter az egyik legnagyobb gyógyszergyártó Kelet-Európában. Bevétele az elmúlt években 280 milliárd forint körül mozgott. Több mint 100 országba szállítja termékeit, és Európában a Richter állítja elő a legtöbb fogamzásgátlót, amiből bevételének közel 30 százaléka származik. A Richter legfontosabb piaca Oroszország több mint 20 százalékos részesedéssel, és gyára is van Moszkvától száztíz kilométerre.

A Richternek több szempontból is fontos partnere a magyar állam. Legtöbb alkalmazottja, több mint 5000 fő, Magyarországon dolgozik. A részvénytársaság legnagyobb tulajdonosa is a magyar állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő révén, amelynek 25 százalékos tulajdona van a cégben.

A Richter igazgatóságának több olyan tagja is van, akik fontos állami pozíciót töltöttek be. Közéjük tartozik Szivek Norbert, aki jelenleg is a legnagyobb tulajdonos, az MNV vezérigazgatója. Igazgatósági tag Csák János is, aki 2011 és 2014 között londoni nagykövet volt, 2011-ben tagja volt az Orbán Viktor megbízására létrehozott, az alkotmányozást követő Nemzeti Konzultációs Testületnek. Szintén az igazgatóság tagja Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet NGM Orbán Gábor Richter Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.