Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. október 2. 22:07 Közélet, Vállalat

Nagyot ugrottunk a versenyképességi listán, mégsem lettek jobbak a kilátásaink

Az utóbbi évek nagy lecsúszása után idén végre kilenc helyet javított Magyarország a leginkább számon tartott globális versenyképességi ranglistán, a davosi konferenciát szervező Világgazdasági Fórum (WEF) globális versenyképességi indexén, így most 137 ország között a 60. helyet foglaljuk el. Az előrelépés elsősorban a technológiai felkészültségünk javulásának köszönhető, amihez a munkaerőhiánnyal küszködő vállalatok nagyban hozzájárultak.

Noha vannak előremutató jelek, alapvetően nem változott sokat a magyar versenyképesség helyzete. A régi és súlyos problémáink továbbra is gátolják a gazdaság fejlődését, köztük a korrupció, a magas adóterhek és az iskolázatlanság.

De hogyan állítják össze ezt a listát, és mire érdemes figyelni? A ranglistán szereplő országok száma évről évre változik, ezért megtévesztő lehet a helyezés változását figyelni. Érdemes ehelyett a versenyképességi indexünk értékét nézni. Ez alapján hat éve nem voltunk olyan jó helyzetben, mint most. A világ legversenyképesebb országa, Svájc, 5,9 pontot kapott, míg az utolsó helyen Jemen szerepel 2,9 ponttal. Magyarország a 4,3 pontjával nagyjából a két véglet között középen kap helyet. (A skála 1-től 7-ig terjed.)

A WEF versenyképességi indexe elég bonyolultan áll össze, összesen 114 mutatót sűrítenek bele. Ezek között vannak, amik a meglévő statisztikákat használják fel, és vannak, amik vállalatvezetők kérdőíves válaszai alapján születnek. A mutatókat 12 olyan pillér alá sorolják, amelyek a termelékenység befolyásolásán keresztül meghatározzák egy ország versenyképességét, majd az egyes pilléreknek még fejlettségtől függően is külön súlyt adnak.

A magyar versenyképességi indexben például a legnagyobb súlyt (50 százalékot) a hatékonyságfokozó pillérek kapják, ami mellett a fundamentumokra 30 százalékos, míg az innovációra és az üzleti-gazdasági folyamatok fejlettségére 20 százalékos súly jut.

Az tavalyi felméréshez képest a legnagyobbat a technológiai felkészültségünket mérő versenyképességi pillérünk indexe növekedett, amivel egyben mindenkori csúcsára is ért. Itt olyan tényezők húzták fel a pontszámunkat, mint az internet-előfizetők arányának növekedése és a cégek technológiai fejlődése. Az összes versenyképességi pillér közül ezen a területen vagyunk a legjobbak a világ országai között, a 40. hellyel.

Több olyan pillér is van, aminek az indexe tavalyhoz képest javult, ám a korábbi évek teljesítményétől elmarad, ilyen például a pénzügyi piacok fejlettsége, az üzleti folyamatok komplexitása és az innováció is.

Egy pillér van, ahol viszont évek óta töretlen a versenyképességünk romlása: ez az oktatás. Itt az idei visszaesés annak köszönhető, hogy a felsőoktatásban és a közoktatásban résztvevők aránya és az iskolák internethez való hozzáférése is valamelyest csökkent.

A tavalyi nagy visszaesés után tehát idén látványosan javult a magyar versenyképességi index, azonban az alapvető helyzetünk nem változott.

A legsúlyosabb problémáink régóta a fundamentumainkban keresendőek, főleg az intézményrendszerben és az oktatásban. Az egész versenyképességünk leggyengébb pontja a kormányzati kontraszelekció, vagyis az, hogy a közbeszerzéseken egyes vállalatok kivételezett helyzetben vannak. Ez a legtöbb probléma forrása az intézményrendszerünkben, ami miatt az igazságszolgáltatási rendszer is sok kritikát kapott. Ezzel szorosan összefügg, hogy a politikusokba vetett bizalom a világon az egyik legrosszabb – fogalmazza meg a lényeget a magyar versenyképességi jelentés elkészítésében részt vevő Kopint-TÁRKI.

A rossz intézményrendszer másik szövődménye, hogy a vállalatok sem mindig viselkednek etikusan. Ráadásul egyes ágazatokban erős koncentráció van, így a fogyasztók nem tudnak más termelőt vagy szolgáltatót igénybe venni.

Az intézményrendszer területén egészen sokkolóan rosszul teljesítünk: Magyarország a 101. helyezésig jutott 137 ország között.

Versenyképességünk javulásának másik nagy gátja, hogy az oktatási rendszer messze elmarad nem csak a világszínvonaltól, de még az európai, sőt a térségi átlagtól is. Az oktatás színvonala az általános iskolától a felsőoktatásig rossz, emellett az oktatási intézmények és a tananyag digitalizálása is lassan halad. A magyar egyetemek színvonala nem üti meg az európai mércét, így az egyébként képzettnek minősülő munkaerő sem éri el az átlagos nyugat-európai szintet, mivel a legfrissebb tudáshoz a többség jellemzően nem fér hozzá. És ugyanez vonatkozik a szakképzésre is.

A rossz minőségű oktatás egyik következménye, hogy a magyar munkaerő termelékenysége nagyjából fele az EU15 átlagának. A gazdaság nem képes a magyar tehetségeket megtartani, és külföldieket sem tud hazánkba vonzani.

Az erős pontokat az adja a versenyképességünkben, hogy a kormány igyekszik ideális körülményeket biztosítani a nagybefektetők számára, hogy új tőkét vonzzon az országba. A jó hitelképességű vállalatok könnyen kapnak hitelt, és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a befektetések megtérülése is nagyobb, mint korábban. A szigorú követelmények miatt a bankrendszer is jó állapotban van.

Jó pontnak számít az index számításakor néhány adottság is, például hogy kifejezetten jó a közbiztonság és alacsony a terrorfenyegetettség. Világviszonylatban még a magyar közegészségügy is jónak számít.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat ranglista versenyképesség world economic forum Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.